Ostali sportovi

Black: "Ne možeš biti normalan kad ovo radiš"

Davor Sajko • subota, 11.07.2009.
Black: "Ne možeš biti normalan kad ovo radiš"
Foto: Davor Sajko

Tvrđava Lovrijenac treća je stanica Red Bullove svjetske Cliff Diving serije. Nakon francuskog La Rochellea i nizozemskog Rotterdama, Dubrovčani i njihovi gosti ugostili su 12 skakača koji imaju hrabrosti skočiti u dubinu sa 26 metara visoke "rampe"...

Malo više od tri sekunde leta dovoljno je za te "letače" da pokažu svoje sposobnosti pred prepunim dubrovačkim zidinama i okolnim plažama. Prije devet je godina devetostruki svjetski prvak, Kolumbijac Orlando Duque bio najbolji u Dubrovniku, danas nije krio zadovoljstvo povratkom u Grad...

"Nakon devet godina kada sam pobijedio ovdje u Dubrovnik, evo me opet tu, od kuda nosim samo lijepe uspomene. Šteta samo što u ljepotama Dubrovnika ne mogu uživati zajedno sa svojom ženom, jer su skokovi su ipak na prvom mjesto. To mi je posao."

Svoj sportski uspon započeo je u Kolumbiji gdje je 10 godina nastupa za reprezentaciju i bio nadomak nastupa na Olimpijskim igrama u Barceloni, no financijski problemi nisu dozvolili Orlandu nastup na OI. To ga nije obeshrabrilo i nije odustao. Nastavio je svoju sportsku karijeru i rezultati nisu izostali.

Tijekom svoje karijere Kolumbijac se okušao na ovim ekstremnim visinama i ukratko je pokušao objasniti osjećaje prije skoka, trenutke kada stoji na samamom rubu skakonice..."Strah je uvijek prisutan, to je normalan osjećaj, ali znaš samo da to moraš napraviti i nema povratka. Nikad se nisam vratio sa skakaonice, jednostavno kad si na rubu kroz glavu ti prolaze razne stvari i olakšanje je kad odradiš taj skok..onako kako si ga i zamislio."

No, skokovi se ne izvedu uvijek onako kako su zamišljeni i dolazi do teških ozljeda, "Prije sedam sam godina loše izveo jedan skok i tom prilikom slomio trtičnu kost. Tada sam u vodu pao doslovno u sjedećem položaju. U ovom sportu jednostavno nema prostora za pogreške", prisjetio se Duque ne baš sretnih trenutaka koji su uz devet naslova prvaka svijeta također obilježili njegovu karijeru.

U ovom trećem nastupu potvrdio je dobru formu i ponovio uspjeh od prije devet godina kada se kao i danas okrunio naslovom najuspješnijeg skakača.

Uz Kolumbijca koji je pobjedom u Dubrovniku sam preuzeo vodstvo u poretku nakon tri natjecanja, Australac Steve Black osigurao je peto mjesto u Dubrovniku, što je ujedno dovoljno za peto mjesto u ukupnom poretku.

Iako je ovaj 43-godišnji Australac izveo tisuće skokova, strah je prema njegovim riječima uvijek prisutan. "Što manje razmišljaš o visini, o tome kako ćeš doskočiti, to će biti manje straha i skok će biti bolji. Jednostavno dođeš do ruba i skočiš. Moja prva tri natjecanja su bila noćna mora...strah je bio ogroman, no kasnije ga je sve manje, jer je iskustva sve više. Uostalom, ne možeš biti normalan kada ovo radiš." uz smijeh je prokomentirao Black.

U svojoj 23-godišnjoj karijeri Black je iskušao razna mjesta i na pitanje gdje mu je najljepše, uz Dubrovnik je spomenuo dvije talijanske lokacije, koje su svojim prirodnim ljepotama ipak bile ispred dubrovačke tvrđave Lovrijenac.

"Ponekad se jednostavno zaustavimo negdje na putu ukoliko vidimo neko zanimljivo mjesto i pripremimo ga za skok. Ispitamo dubinu i jednostavno skačemo. To je adrenalin, strah od letenja, ali i fenomelana osjećaj nakon što izvedeš dobar skok. Živim od ovog sporta, ali ne radim ga zbog novaca. Ovo je moj način življenja, bez toga teško mogu zamisliti svoj život." objasnio je Australac svoju zaluđenost skokovima, prirodom i svime što je povezano za skokove...

Nakon dubrovačke avanture za 12 Red Bullovih skakača slijedi Polignani a mare u Italiji gdje će platforma za skakanje biti opet postavljena na 26 metara, no ovaj puta na balkonu jedne privatne kuće koja izgleda kao dio stijene na kojoj je napravljena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!