Tenis

"Ova ekipa može i s Česima"

Ivor Krapac • nedjelja, 12.07.2009.
"Ova ekipa može i s Česima"
Foto: Kristijan Komarica

Nakon što su ih u petak Ivo Karlović i Marin Čilić "načeli", prvi hrvatski reket dovršio je posao u četvrtfinalu protiv Amerikanaca sjajnim nastupom u pobjedi nad Jamesom Blakeom. Nakon prolaska u polufinale Davis Cupa, već se okrenuo i budućem protivniku, u rujnu dolaze Česi...

Nije lako biti prvi igrač reprezentacije, ta uloga nosi sa sobom i dosta pritiska, no Marin Čilić se ove nedjelje s tim pritiskom odlično nosio. Ako ga je bilo, nije se osjetio: "U petak mi je bilo teže kada sam izlazio na teren, istina, bilo je veliko olakšanje što je Karlo dobio prvi meč, ali u Davis Cupu uvijek ima sitnica koje ti daju dodatni pritisak."

"Kada sam to u petak prebrodio, danas je bilo lakše, stvarno sam odigrao jako dobro. Blake je bio u teškoj situaciji da mora dobiti Karla i mene kao njihov prvi igrač, dok je naša ekipa dosta podjednaka, pogotovo kada imamo i Marija, svi možemo držati sličan nivo igre i igrati dobro."

U trećem setu bilo je prilike da Blake padne i brže, rani break, a nakon Amerikančevog povratka, čak pet break-lopti u osmom gemu, no gubitak tog seta nije previše zabrinuo Čilića: "Ne može uvijek biti da sve krene i ide kako Bog zapovijeda, i on je morao odigrati nešto. Najviše mi je žao onih 4:3 i gema kada sam imao šansu, nakon toga se vratio."

Mentalno nije bilo pada u depresiju ni nakon gubitka trećeg seta, a tjelesno? Sve u redu, bez razloga za brigu: "Nisam osjećao posljedice od petka, dobro sam se kretao, fizički sam se dobro osjećao, a i publika me gurala otpočetka do kraja, to me nosilo."

Marin se nije složio s mišljenjem jednog kolege da je Blake bio dosta pasivan: "Ako igra defanzivno, ne može pobijediti nikoga. Na početku me malo pritisnuo dok nisam našao unutarnji mir i igru, sigurno je da mu je bio plan da tako krene, no kasnije sam došao do svoje igre i taktike."

"I dečki s klupe i Prpa sugerirali su mi da igram jako dobro i da probam zadržati taj nivo, da stalno skakućem i ne dam mu besplatne poene. Ušao sam u dobre izmjene i dobre kombinacije, dosta sam se popravio u zadnjih mjesec-dva u držanju konstantnog pritiska u pet setova, to mi daje samopouzdanje za Grand Slam turnire i daljnje mečeve u Davis Cupu."

Osim postotka prvog servisa, na čemu, dodao je Marin, intenzivno radi, sve ostalo bilo je dobro, pogotovo retern: "Iskreno, mislim da imam jako dobar retern, posebno kada udarim kontru protiv prvog servisa, time stvaram veliki pritisak, a kad publika stvori još malo buke, uđe i dodatni nemir u njega."

Na redu su Česi, odnosno, bit će na redu nakon malo odmora, od 18. do 20. rujna. Je li možda zemlja dobar odabir i za taj susret? "Sa Štepanekom sam igrao u Parizu, izgledalo mi je da može igrati bolje na bržim podlogama, na betonu i vjerojatno u dvorani, za Berdycha nisam siguran, nisam igrao s njim, samo sam maloprije pričao s Karlom koji ga je već pobjeđivao. Teško mi je sada govoriti o podlozi, vidjet ćemo još što je s Marijem u iduća dva tjedna pa odlučiti."

Teško je očekivati da će Mario Ančić biti spreman, teško i da će se Ivan Ljubičić vratiti u reprezentaciju, tu Ivanovu odluku Marin poštuje, no ova momčad ionako je napravila odličan posao protiv Amerikanaca.

"Razumijem Ljubu, dao je puno za reprezentaciju, a nastup u Davis Cupu zahtijeva i uzima puno, treba tjedan do deset dana za regeneraciju nakon ovakvih susreta, jasno je da je to teško uklopiti u raspored. No, s ovom ekipom smo došli do polufinala, imamo šansu i možemo protiv Čeha, nadam se da će i Mario biti tu, a ako se još priključe Veić ili Dodig, proširit ćemo klupu."

O izboru podloge za polufinale još je rano, a gdje će se igrati, možda ponovno u Poreču? "Odluka nije na meni, ali ovdje se osjećamo jako dobro, primljeni smo vrhunski, ispunili su sve naše želje. Dvorana je akustična i navijanje vrhunsko, ali iskreno, mislim da će biti vrhunska atmosfera gdje god da bude taj susret."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!