Nogomet

Riječanima se loše piše

Maja Giljanović • petak, 17.07.2009.
Riječanima se loše piše

Prođe li Rijeka u uzvratu 2. pretkola Europske lige Differdange, u 3. je pretkolu čeka jedan od najtežih protivnika u ždrijebu ukrajinski Metalist...

Riječani su izvukli najtežeg protivnika od naša četiri kluba u današnjem ždrijebu u Nyonu i u slučaju da zaboravi blamažu u Luksemburgu i na Kantridi protiv Differdangea i izbori 3. pretkolo malo je tko optimističan oko šansi Rijeke da preživi utakmice 30. srpnja i 6. kolovoza.

30. srpnja, naime, na Kantridi gostuje Metalist iz Harkiva. Posljednje tri sezone Metalist je treća najjača momčad u Ukrajini slabija samo od ovogodišnjih prvaka Dynama i pobjednika Kupa UEFA Šahtara.

Zadnjih godina odlični su i u Europi te su prošlu godinu dogurali do osmine finala i ispali u prazniku ukrajinskog nogometa baš od kijevskog Dynama.

Skupinu Kupa UEFA su izborili protiv Beşiktaşa (4:1, 0:1), Hertha im je uzela bod u prvom kolu (0:0) nakon čega su pali redom Galatasaray (1:0), Olympiakos (1:0) i Benfica (1:0). Osvojili su prvo mjesto u skupini, gol nisu primili ni protiv Sampdorije u šesnaestini finala (2:0, 1:0), a od Kijevljana su ispali zbog gola u gostima (3:2, 0:1).

Metalist je klub osnovan 1925., a jedini naslov u povijesti im je Kup bivšeg SSSR-a (1988.). Od proglašenja samostalnosti najbliže su se trofeju približili 1992. kad su u prvom Kupu u povijesti Ukrajine izgubili od Čornomereca (1:0 u produžecima).

Unutar momčadi trener Miron Markevič raspolaže i s cijelom jednom momčadi inozemaca primjerice poljskog reprezentativca Seweryna Gancarczyka, reprezentativca Obale Bjelokosti Venancea Zezea, bivšeg reprezentativca bivše (2000.) Jugoslavije Milana Obradovića, bivšeg srpskog reprezentativca Aleksandra Trišovića ili moldavskog reprezentativca Vitalija Bordijana.

Metalist Transfermarkt procjenjuje na malo manje od 50 milijuna eura točnije 48,850,000. Najskuplji su 23-godišnji Brazilac bivši U-21 reprezentativac Jaja Coelho (6,000,000/napadač), 25-godišnji Senegalac Papa Gueye (5,500.000/branič) i 25-godišnji Srbin s ukrajinskom putovnicom Marko Dević (4,500,000/napadač) koji zajedno premašuju tržišnu vrijednost Rijeke (12,950,000), a još tucet ih navodno vrijedi više od milijuna.

Sezona u Ukrajini starta ovog vikenda, a Metalist u nedjelju gostuje kod novog prvoligaša Obolona.

Prva utakmica - prođe li se Differdange - voljom ždrijeba je na Kantridi, a uzvrat je tjedan dana poslije na stadionu Metalista kapaciteta 43.000.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!