Vodeni sportovi

Španjolska prema prvom mjestu

Matej Milanović • ponedjeljak, 20.07.2009.
Španjolska prema prvom mjestu
Foto: Davor Sajko

Skupina C na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu otvorena je očekivanim slavljem Australaca s Kazahstanom i važnom pobjedom u Španjolske protiv Srbije u uranjenom derbiju za prvo mjesto u skupini...

AUSTRALIJA - KAZAHSTAN 14:7 (4:1, 4:2, 3:1, 3:3)

Australci, momčad koja nema ambicija za medalju, ali koja može pomrsiti račune svim favoritima uvjerljivo je otvorila Svjetsko prvenstvo protiv Kazahstana. Nakon početnih 1:1, Australija je zaredala pet uzastopnih pogodaka i nakon 10 minuta igre vodila 6:1. Razlika je ostala nepromijenjenom do poluvremena na koje je reprezentacija iz Oceanije otišla sa 8:3.

U trećoj četvrtini razlika je porasla na 11:4, a u tijeku četvrte došli su do i najveće razlike, +8. Ipak, uspjeli su Kazahstanci smanjiti na konačnih 14:7. Kazahstan je ovim susretom izgubio i teoretske šanse za prolaz, budući da su im ostali protivnici u skupini Srbija i Španjolska.

Kod Kazahstana su trojica realizirala po dva pogotka, a Australiju je predvodio Thomas Whalan sa četiri. Igrača više je Australija igrala ispod 50 posto, četiri od devet, a još su gori, sa samo dva gola iz jedanaest prilika, bili Kazahstanci.

ŠPANJOLSKA - SRBIJA 11:9 (3:1, 1:2, 2:3, 5:3)

Drugi susret skupine C, onaj između Španjolske i Srbije bio je sigurno najbolji dvoboj do sada na ovom Svjetskom prvenstvu. Golom s peterca i jednim s igračem više Španjolska je povela 2:0. Vanja Udovičić je zabio s igračem više za smanjenje rezultata, ali već u idućem napadu Španjolska je vratila prednost na +2 s kojom se otišlo na prvi odmor.

Gol iz kontre Felipea Perronea donio je Španjolskoj velikih 4:1. Upravo kad je izgledalo da Španjolska drži utakmicu u svojim rukama Srbi su napravili seriju 4:0 i u 18. minuti poveli 5:4 pogotkom Živka Gocića. Jedan pogodak s igračem više po strani postavio je rezultat na 6:5 za Srbiju, a na zadnji odmor otišlo se u egalu, nakon što je 12 sekundi prije kraja četvrtine gol zabio Ivan Gallego.

U posljednjoj četvrtini Srbija je još dvaput prelazila u vodstvo i zadnji put su vodili 8:7. Potom je uslijedilo razdoblje u kojem su Španjolci postigli tri uzastopna pogotka za 10:8. Milan Aleksić smanjio je rezultat kada je falila minuta i 44 sekunde, no na minutu od kraja Ivan Perez zabio je odlučujući pogodak za 11:9.

Najbolji u redovima Srbije bili su Gocić i Stefan Mitrović sa dva pogotka, a Španjolce je predvodio Xavier Garcia sa tri. U srijedu Španjolska će s Australijom tražiti pobjedu koja osigurava prvo mjesto i direktan ulazak u finale, a Srbi će u petak s Australijom vjerojatno razigravati za drugo mjesto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!