Vodeni sportovi

Makedonija i domaćini poraženi

Matej Milanović • ponedjeljak, 20.07.2009.
Makedonija i domaćini poraženi
Foto: Davor Sajko

Skupina D zatvorila je prvi dan natjecanja na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu za muške. Makedonija je dvije četvrtine vjerovala u čudo protiv Rumunjske, ali su na kraju ipak poraženi 6:4. U drugoj skupini večeri SAD je svladao Italiju, ali puno teže nego se očekivalo, 9:8...

RUMUNSJKA - MAKEDONIJA 6:4 (1:1, 2:2, 3:0, 0:1)

Poveli su Rumunji zahvaljujući igraču više, a također s igračem više izjednačila je Makedonija preko Marka Mičića. Golovi s igračem više nastavili su se i početkom druge četvrtine. Naime, u prva dva napada bila su dva isključenja, jedno po strani, i dva pogotka za 2:2.

Prvi gol postignut bez igrača više realizirao je Kalman Kadar za treće vodstvo Rumunja. Ipak, na poluvrijeme se otišlo s egalom budući da je 12 sekundi prije odmora gol postigao Marko Bašić. No, Makedonija u trećoj četvrtini nije izdržala pritisak Rumunja koji su došli do nedostižne prednosti.

S tri pogotka u četvrtini Rumunjska je pobjegla na velikih 6:3, praktički nedostižnu razliku obzirom na mali broj pogodaka. Makedonci su u zadnjoj dionici iskoristili samo jednu od dvije prilike s igračem više, za konačnih 6:4 u korist Rumunjske. Najbolji kod Makedonaca bio je Bašić s dva pogodaka, a kod Rumunjske je isti broj pogodaka realizirao Cosmin Radu.

Makedonija je ovim porazom gotovo sigurno vani, budući da su Amerikanci puno kvalitetniji od njih, a Talijanima bi domaća publika trebala biti dovoljna za pobjedu. Rumunji će pak u preostala dva susreta, u kojima nisu favoriti, bez ikakvog pritiska tražiti barem drugo mjesto.

SAD - ITALIJA 9:8 (3:2, 2:1, 1:2, 3:3)

Talijani su pomalo bahato vjerovali da mogu poraziti kvalitetnije Amerikance, no u konačnici nisu bili jako daleko od toga. Amerikanci su odmah poveli, a Alessandro Calcaterra je iskoristio igrača više za izjednačenje Italije. Ipak, ne baš odlična reakcija Stefana Tempestija na šut Tonyja Azeveda te gol Jessea Smitha s igračem više postavili su rezultat na 3:1.

Nakon gola Italije krajem prve dionice pobjegli su Amerikanci na 5:2 i činilo se da su riješili susret, tim više što je Moses obranio penal Valentinu Gallu. No, uspjeli su domaćini smanjiti pred istek vremena na 5:3 preko Valeria Rizza. Isti igrač je realizirao drugi peterac u korist Italije za 4:5 početkom drugog poluvremena.

Preko situacije s igračem više Amerikanci su se vratili na +2, no uslijedio je šok. Prvo je Maurizio Felugo lijepim lobom smanjio, a zatim Andrea Mangiante s igračem više izjednačio. Baš kad su se Talijani ponadali na scenu je došao Ronald Beaubien i vratio SAD u dvostruku prednost s dva pogotka. Do kraja susreta smanjio je Calcaterra na 8:7 Amerikanaca, no gol Azeveda baš kada je istekao igrač više riješio je pitanje pobjednika.

Uspjeli su Talijani smanjiti na konačnih 9:8 novim golom Calcaterre, no za više od toga nije bilo vremena. Najbolji kod Amerikanaca bio je Azevedo s četiri gola, dok je najefikasniji u redovima Settebella bio Calcaterra s tri pogotka. Amerikanci su večeras odradili što su trebali, iako puno teže od očekivanog, a Talijani će u srijedu s Rumunjskom tražiti pobjedu za drugo mjesto u skupini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!