Vodeni sportovi

Hrvatska razbila Crnu Goru!

Vedran Babić • srijeda, 22.07.2009.
Hrvatska razbila Crnu Goru!
Foto: EPA

Fantastičnom izvedbom hrvatski vaterpolisti srušili su europskog prvaka Crnu Goru 11:5 i time praktički već osigurali četvrtfinale, ali i prvo mjesto u skupini B Svjetskog prvenstva u Rimu. Najviše se istakao naš čuvar mreže Josip Pavić s čak 17 obrana...

CRNA GORA - HRVATSKA 5:11 (2:4, 2:2, 0:5, 1:0)

Svjetsko prvenstvo u vaterpolu, 2. kolo skupine B:

Rim, bazen Foro Italico

Suci: Turcotte (Kanada), Tulga (Turska)

Crna Gora: Radić (1 obrana), Dr. Brguljan, Pasković, Vukčević, Radović, Tičić, M. Janović 1, N. Janović 1, Ivović 1, Zloković 1, Gojković 1, Jokić, Ščepanović (5 obrana). Izbornik: Mirko Blažević

Hrvatska: Brzica, Burić, Bošković, Dobud, Buljubašić 1, Antonijević 1, Karač 1, Bušlje 2, Sukno 3, Barač 2, Hinić 1, Obradović, Pavić (17 obrana). Izbornik: Ratko Rudić.

Igrač više: Crna Gora 4/14, Hrvatska 7/12

Peterci: Crna Gora -, Hrvatska 0/1

Nakon rutinske, ali ne toliko blistave pobjede u 1. kolu protiv Brazila, svjetski prvaci danas su odigrali besprijekorno i prekinuli neugodni niz od četiri poraza od crnogorske reprezentacije na velikim natjecanjima. Naši susjedi pali su bez ispaljenog metka, postigavši u posljednjih gotovo 20 minuta igre samo jedan pogodak.

U prvoj četvrtini hrvatska obrana djelovala je organizirano i koncentrirano, što dokazuje i činjenica da su im Crnogorci svoja oba pogotka u tom dijelu igre postigli s igračem više.

Upravo im je Nikola Janović donio prvo vodstvo, no onda su uslijedila tri pogotka Barakuda i prva osjetnija prednost. Samir Barač i Sandro Sukno su realizirali igrača više, dok je Igor Hinić na lijepu asistenciju Antonijevića povisio na 3:1.

U samoj završnici četvrtine Boris Zloković je smanjio na 3:2, da bi samo tri sekunde prije kraja Sukno svojim drugim pogotkom vratio na dva gola viška. Jedina otegotna okolnost za naše bila su već dva zarađena isključenja Damira Burića poslije manje od tri minute igre.

Uvodne minute druge dionice donijele su kratki zastoj u napadu naše reprezentacije, što je Crna Gora iskoristila i izjednačila na 4:4 (Gojković, Ivović), vrativši tako ravnotežu u bazenu. Ipak, do kraja četvrtine Barač i Bušlje opet odvode Hrvatsku na dva gola prednosti, a zasluge za to pripadaju i raspoloženom čuvaru mreže Josipu Paviću.

Prava rapsodija naše selekcije uslijedila je u trećoj četvrtini, koju su Rudićevi momci dobili s čak 5:0. Crnogorci su bili izbezumljeni i nisu imali nikakav odgovor na sjajnu predstavu našeg golmana Pavića, koji je u potpunosti zatvorio prilaze svom golu.

Antonijević, Sukno, Bušlje, Buljubašić i Karač potopili su europske prvake i u zadnjih osam minuta utakmice ušlo se s nedostižnom prednošću hrvatskih vaterpolista od čak 11:4.

Zadnja četvrtina bila je samo formalnost, a u našim redovima došlo je do očekivanog opuštanja, koje na kraju ipak nije rezultiralo dramatičnom promjenom rezultata. Mlađan Janović je smanjio na 11:5 i postigao prvi pogodak svoje reprezentacije poslije gotovo 15 minuta igre, a vrijedi izdvojiti i još nekoliko vrhunskih obrana nezaustavljivog Josipa Pavića, koji je na kraju sakupio čak 17 obrana.

Najefikasniji igrač bio je Sukno s tri gola dok su po dva dali Barač i Bušlje, dok se kod naših protivnika nitko nije dvaput upisao u strijelce.

Za hrvatsku reprezentaciju ovaj trijumf znači gotovo siguran plasman u četvrtfinale i prvo mjesto u skupini B, s obzirom da bi posljednja utakmica protiv Kine u petak trebala biti samo jači trening za ono pravo što slijedi idućeg tjedna.

Ako naši opravdaju izrazitu ulogu favorita i preskoče Kineze, četvrtfinalni susret odigrat će tek u utorak u 15.20 sati, što znači da će imati čak pet dana za odmor i pripremu taktike za sljedećeg suparnika.

BRAZIL - KINA 5:9 (0:1, 3:2, 0:3, 2:3)

U drugoj utakmici naše skupine Kina je rano jutros upisala prvu pobjedu na SP-u. Kinezi su slavili 9:5 protiv Brazila, a po tri pogotka postigli su Zhongxing Liang i Beiming Wang.

U posljednjem, 3. kolu skupine B u petak, Kina igra protiv Hrvatske u 19.40 sati, dok Brazil dočekuje europske prvake Crnu Goru istog dana s početkom u 18.20.

Ukoliko sve prođe prema očekivanju, Kina će u nedjelju u dvoboju osmine finala igrati s drugoplasiranom reprezentacijom skupine A, a to će biti bolja iz dvoboja Njemačka - Kanada. Brazil će pak sudjelovati u razigravanju za konačni plasman s reprezentacijama jednake ili za nijansu veće kvalitete.

SP 2009., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Brazil5:9Kina
Hrvatska11:5Crna Gora
1Hrvatska 337:12+256
2Crna Gora 338:20+184
3Kina 318:34-162
4Brazil 312:39-270

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2009., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Brazil5:9Kina
Hrvatska11:5Crna Gora
1Hrvatska 337:12+256
2Crna Gora 338:20+184
3Kina 318:34-162
4Brazil 312:39-270

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!