Vodeni sportovi

Stižu mega-zvijezde

Maja Giljanović • četvrtak, 23.07.2009.
Stižu mega-zvijezde
Foto: Davor Sajko

(Iz Rima za Sportnet.hr Maja Giljanović) Svaka čast skakačima u vodu, vaterpolisti(ca)ma, natjecanjima u daljinskom i sinkroniziranom plivanju, ali svijet Svjetsko prvenstvo izjednačava sa startom plivačkih natjecanja.

Ovdje u Rimu bazeni će se što se plivačkog dijela SP-a tiče na velebnom Foro Italicu prvi put zamutiti u jutarnjim satima nedjelje 26. i u zračnu luku Fiumicino počele su slijetati najveće svjetske zvijezde. Jedan od njih je 26-godisnji olimpijski pobjednik i europski prvak na 100 metara slobodno Alain Bernard.

199 cm visoka i 90 kilograma teška "zvijer" ponudio je riječ-dvije reporterima: "Nisam u Pekingu pao s neba pa u rebra. Pobijedio sam jer sam bio najbolji u žestokoj konkurenciji, ali ne živim na lovorikama. Često se kaže da je jos teže braniti nešto ili u mom slučaju nositi se statusom favorita. Nije se bilo lako motivirati nakon euforije u koju sam zapao nakon Pekinga, ali utrka ispod 47 sekundi" (FINA mu svjetski rekord od 46,94 nije priznala zbog nedozvoljenog Areninog X-Glide kostima, op. p.) "pokazuje da sam spreman na najveće stvari".

Bernard je taj nepriznati svjetski rekord (prvi čovjek u povijesti ispod 47 sekundi) isplivao u travnju u Montpellieru i kaže: "FINA ga nije ratificirala, ali cijeli svijet je svjestan da sam ja taj koji je probio granicu. Svaka čast Eamonu" (Australac Sullivan je svjetski rekorder pet stotinki poviše 47 sekundi, op. p.) "ali mene se spominje u tom kontekstu bio on služben ili ne".

Odgovarajući na pitanje o najvećim rivalima, Bernard je izjavio: "Ne fokusiram se na jednog potencijalnog najvećeg protivnika. Svi koji prođu u finale sposobni su otići do kraja. Nema Sullivana" (Australac je otkazao zbog virusa koji ga je napao, op. p.) "nema ni Phelpsa" (Amerikanac je na trialsima prijavio, ali večer prije kvalifikacija odjavio 100-tku, op. p.) "ali tu su Fred, Cielo, Magnini, Grečin da ni ne nabrajam dalje".

Francuz Frederic Bousquet je svjetski rekorder na 50 slobodno, Brazilac je olimpijski pobjednik na 50 slobodno, Talijan je u Melbourneu prije dvije godine obranio naslov osvojen u Montrealu 2005., a Rus je prije nepuna tri mjeseca poboljšao (47,59) nacionalni rekord legendarnog Aleksandra Popova (48,21).

Usprkos referencama konkurencije Bernard odiše samopouzdanjem: "Dolazim uvjeren da sam sposoban ispisati nove lijepe stranice francuskog plivanja i vratiti se kući bogatiji za nove emocije koje ću jednog dana pričati unucima".

Down Under su 2007. zlato osvojili Magnini i Kanađanin Brent Hayden (obojica 48,43) ispred brončanog Sullivana (48,47), a Bernard je otpao u polufinalu (isplivao 48,89, bio kratak dvije stotinke i osvojio deveto mjesto).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!