Vodeni sportovi

Cleri donio Azzurrima prvo zlato

Maja Giljanović • subota, 25.07.2009.
Cleri donio Azzurrima prvo zlato
Foto: EPA

Talijani su "dosadili i Bogu i narodu" svojim kuknjavama nakon što je prvi tjedan 13. Svjetskog prvenstva u Rimu prošao bez da su oni osvojili ijedno zlato. Azzurri su osmog dana napokon stigli do naslova, a donio im ga je Valerio Cleri na 25 kilometara.

Valerio Cleri je prije tri dana poslije 24 sata vijećanja nakon utrke na 10 kilometara ostao bez bronce (Crippenu je oprošten prolazak ispod bove), 2006. je osvojio srebro u Napulju (10 km), ali sve je naplatio u svom rodnom Rimu i poslije 5h26:31 nakon osvojenog jednog srebra i tri bronce Talijana Azzurima donio prvo zlato na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

Maestral je dugo prijetio otkazivanjem utrke, ali nakon odgode i procjene organizatora da će im visoki valovi ipak dozvoliti poštenu utrku, "daljinci" su startali s odisejom dugom 25 kilometara. Cleri je od starta plivao u skupini vodećih, a prvi je jači napad izvršio četiri kilometra prije cilja. Uspio se riješiti sviju osim Trenta Grimseya koji ga je sljedeća dva kilometra pratio u stopu.

Kako su metri odmicali i Australčev je ritam posustajao i Cleri je nanjušio šansu. Ostalo je manje od 1000 metara kad je ponovno podigao tempo, ali Grimpsey se ni ovog puta nije dao, odolio je i ovom naletu Talijana te i sam prebacio u višu brzinu. Jedino što je, međutim, postigao je da je isprovocirao novi Clerijev napad (manje po 500 m im je preostalo) kojem više nije uspio parirati.

Grimpsey je u konačnici zaostao 19 sekundi i proslavio svoje srebro, a broncom se morao zadovoljiti najveći favorit utrke, bivši europski (2002. na 10 km) i bivši (2005., 2007. na 10 km) svjetski prvak te posljednje dvije godine pobjednik našeg "Faros" maratona u Starom Gradu na Hvaru Vladimir Djacin još dvije minute sporiji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!