Nogomet

"Svi smo u istoj kašeti brokava"

Bernard Jurišić • petak, 07.08.2009.
"Svi smo u istoj kašeti brokava"
Foto: Duje Bonačić

Jutro u Poljudu nije ništa pametnije. Ivica Kalinić imao je vatreno krštenje na klupi Hajduka, koje ga je na kraju odvelo na odjel intenzivne njege splitskog KBC-a. Jutro nakon novog europskog neuspjeha medijima se obratio njegov pomoćnik Joško Španjić, koji će voditi momčad do Kalinićeva oporavka...

Jutro nije ništa pametnije od večeri, barem što se Hajduka tiče. Tuga i depresija nisu nestali nakon novog izlaska sunca, klub je u teškom stanju, a jučer je bio i novi trener Ivica Kalinić. Nakon što mu je jučer pozlilo tijekom utakmice, Kalinić je i danas na intenzivnoj njezi. Sinoć su stvari bile izuzetno ozbiljne, jutros se situacija stabilizirala, a danas će se znati više. Operiran, nije, a hoće li biti danas vidjet će se po situaciji.

"Što reći? Ova utakmica je cijelom klubu puno značila. Nismo se uspjeli izvući iz psihološke blokade, tjelesne spreme, više je razloga i mogli bismo o njima dugo raspravljati. U prvom poluvremenu smo kontrolirali igru, imali šanse, a u drugom dijelu smo izgubili konce igre. Pokušali smo s izmjenama, ali ispalo je loše, kad kola krenu nizbrdo teško ih je zaustaviti. Da su udarci glavom Paraibe i Ibričića završili u mreži, bilo bi drugačije...", sumirao je jutros Kalinićev prvi pomoćnik Joško Španjić.

"Nije važno koliko je napadača"

Španjić smatra da Hajduk nije pravovremeno reagirao na odlazak Nikole Kalinića, iako se znalo već šest mjeseci da će on otići.

"Hajduk ne može igrati obrambeni nogomet, no činjenica je da je Hajduk u zadnje vrijeme igrao samo s jednom čistom špicom. Dok su rezultati bili dobri, nitko se nije pitao zašto, a čim su kola krenula nizbrdo postavila su se pitanja zašto. Nije važno s koliko napadača igraš, važna je igra i efikasnost bez obzira s koliko napadača se igra."

Njega čeka vođenje momčadi u Koprivnici u nedjelju, a možda i dalje, ovisno i Kalinićevom zdravstvenom stanju. "Ja sam zaposlenik kluba i spreman sam za bilo kakav posao. Trebamo momčad ozvježiti, nema vremena za neke velike promjene."

Pitali smo Španjića da pojasni jučerašnju izjavu koju je dao nakon utakmice, da zamjena Paraibe Brkljačom nije značila zatvaranje utakmice pola sata prije kraja.
"Svako vađenje nekog igrača nije nužno dokaz da se zatvara utakmica. Ibričić je trebao preuzeti ulogu špice, Gabrić i Tomasov druge špice. Nekad vam protivnik diktira promjene, diktira ritam i ne možete djelovati na drugačiji način. Imali smo Rodića na klupi koji nije skakač, on je igrač za prostor. Treba nam jedana snažni napadač kakvi su Žilinini Oravec i Lietava, jednostavno smo mislili da je to u tom trenutku najbolje rješenje."

Kako objasniti ovako lošeg Hajduka na startu sezone?
"Utakmica protiv Blackburna nam je davala nadu da ćemo u prvenstvo ući spremni i moćni. Međutim, stvari očito izgledaju drugačije, sve je krenulo naopako, jednostavno nismo mogli naći pravi razlog zašto se sve to dogodilo preko noći. Je li to psihička blokada ili tjelesna, stvarno ne bih mogao sad reći."

"Treba ulagati u omladinske škole"

Hajduk se uklopio u sivilo hrvatskih europskih predstavnika koji u 3. pretkolu nisu pobijedili ni jednu od 8 utakmica, a u četvrtak ni Hajduk, ni Slaven, ni Rijeka nisu uspjeli postići gol.

"Možemo pričati o nekvaliteti naše lige, a razloge možemo tražiti na višoj razini, u radu klubova, saveza, omladinskih škola. Treba ulagati u omladinske škole, a ne skupe strane igrače i to bi svi klubovi trebali shvatiti. Više novca treba ulagati u omladinske škole."

Razlozi su dublji, a Španjić ih nije skrivao. "Već duže vrijeme Hajduk ne ulazi u sezonu sređen, s pojačanjima koja su dovedena na vrijeme, stalno se kompletiramo tijekom priprema i nikad nismo u punom sastavu od početka priprema."

Navijače ljuti činjenica da skupi Cernat nije u stanju igrati ozbiljan nogomet, kako Španjić vidi zajedničku koprodukciju s Ibričićem?

"Cernata vidim ga na polušpici, igrač koji nije sklon defanzivi, on je igrač poteza i treba ga čekati 90 minuta da bi napravio dva prava poteza. Ibričić? On može poslužiti u veznom redu svakako. Mislim da njih dvojica mogu i zajedno, samo je pitanje tko će se od njih više podrediti kolektivu."

Španjić ipak vjeruje u snage kojima raspolaže, posebno one koje su prošle kroz njegove ruke u omladinskom pogonu."Imam povjerenje u sve igrače koji su trenutno u prvoj momčadi, svi oni imaju sposobnost i kvalitetu da klub izvedu iz krize i spase ga od situacije koja nije nimalo blistava."

Ipak, svjestan je da ga čeka težak posao i u Koprivnici, a i nakon toga. "Igrači su u depresivnom stanju, bez obzira što to možda s tribina izgleda drugačije", rekao je Španjić i zaključio: "Svi smo u kašeti brokava i svi moramo snositi odgovornost. I mi treneri i igrači i uprava."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!