Nogomet

Jedan modri dan pod Akropolom...

Dražen Patarčić • četvrtak, 08.02.2001.


Malo je vremena za turizam... (dp)

Dinamova jedina opcija koju priznaju profesor Hrvoje Braović i direktor Velimir Zajec je ponovno osvajanje prvenstva. I u ovoj besparici koja je u našem nogometu, kada se željno očekuje svaka lipa na računima klubova, Dinamova administracija (a možda i ne samo ona) osigurala je igračima Dinama pripreme u skladu sa veličinom i vrjednostima kluba. U Poreču se brusila forma 13 dana, a nakon kratkog predaha u Zagrebu, modri se nalaze u Grčkoj gotovo dva tjedna. S njima je i naš reporter...

Pretrčani su mnogi kilometri, uigravane razne varijante. Tražila se idealna jedanaestorica koja bi trebala nositi plave do titule. "Mi smo veliki klub", ističe "profa", "pa neka se nitko ne čudi kada ja kažem da imamo odlične, prave igrače i da sam u slatkim brigama oko momčadi. Bolje je tako nego da ne mogu sastaviti ratnički stroj koji mora ići na svim utakmicama 200%, na sva tri boda. Mi nemamo što kakulirati. Ako se u europskim klubovima pojedine "zvijezde" odmaraju na klupi ili na tribinama, i to je normalna pojava, onda će se to i kod nas tako tretirati."


Kad profa tumači, učenici slušaju (Snimio: Dražen Patarčić)

"Neću trpjeti nikakve provokacije, ako je netko nezadovoljan, neka ne zove mecene, sponzore, i neka ne vuče po "hodnicima" svoje glasnogovornike. Neće im pomoći ni novinari. Igrat će spremni, najspremniji, igrat će oni koji će svoje zadatke na treningu i na utakmici sprovesti u djelo. Ne zanimaju me imena, ne zanima me ni prošlost. Nitko nema kredite da bih pristao biti rob imena. Ja tražim ratnike, borce, igrače koji će ostaviti sebe na terenu, a ne glumce i manekene. Ne bih želio istcati nikoga posebno, cijela momčad radi dobro, svi se trude. Nažalost, imali smo s nekim igračima peha, Pilipović, Abramović, a jučer se i Polovanec žalio na umor. Do nastavka prvenstvene utrke imamo još dovoljno vremena da definiramo što smo i gdje smo, makar, priznajem da sam dileme za 8-9 igrača već riješio. No, ponavljam - ja imam 25 igrača na raspolaganju i svi će igrati. U nekim utakmicama grist će tehnički "laka" kombinacija Oliveira i Cvitanović, u drugim utakmicama dva tenka, dva razbijača Balaban i Šokota. Butina se svojim radom održao na poziciji prvog vratara, bokovi su malo problematični", raspričao se u ugodnom novinarskom društvu trener "modrih".

"Tražimo se još na poziciji libera, ali oduševljava srednji red gdje se iz dana u dan Jeličić i Agić jednostavno ukopavaju. Njihova igra u oba smjera, borbenost koja pokriva veliki dio terena, Jeline lopte sa "očima", Agićeva motorika i sposobnost da se sam obračuna ratničkim pristupom s pola protivničke momčadi, garancija su kvalitetnih igara i uspješnog proljeća. Evo, Sesar se odlično nametnuo, Mujčin je odličan, Polovanec odradi sve što se dogovorimo da je njegovo, ma kažem, imam slatke brige mogao bih nabrojati sve igrače, a neka o nama razmišljaju drugi", završit će "profa".


Atmosfera među Dinamovcima je dobra, konkurencija oštra (Snimio: Dražen Patarčić)

Prateći svakodnevno treninge modre škvadre, vidi se da dečki, ma koliko im je već dosta lutanja po "bijelome svijetu" bez pogovora odrađuju sve što im trener namjeni. Ponavljaju se i po 5 puta slobodni udarci, vježbaju se prekidi, pokrivanja, utrčavanja. Ne libi se "profa" i u duelu pokazati kako očekuje od igrača da se postavi u datom momentu. Zviždaljka prekine trening utakmicu, Braović ulijeće i s puno temperamenta demonstrira gdje je greška i kako to popraviti. Istina, više se čuje ono "bravo, tako se igra, to tražim" i slične pohvale.

Novinarska sedma sila koja prati pripreme Dinama, sastavljena od provjerenih stručnjaka i vrsnih znalaca Dinamove igre, za sada uspješno parira plavoj škvadri. Naravno, ne na terenu nego u večernjim satima kada se "secira" i analizira svaki igrač,njegovo mjesto u momčadi, potez sa treninga. I sve tako do ranih jutarnjih sati. Mario Bonić pruža nam ogromnu pomoć u takvim napornim analizama.


Balaban je predodređen za "razbijački" tandem sa Šokotom (Snimio: Dražen Patarčić)

Da nam nije dosadno pobrinu se dečki iz stručnog stožera. Zajec i Bukovina "oprali" su u teniskom meču doktora Lopca i Tomu Židaka, novinarsku "zvjerku" koja je ovoga puta umirena i tiha, da ne kažem ponižena. Najbolji vicevi i sve dogodovštine koje se događaju plavim dečkima saznati se može kod "frizera". Ne, nemaju Dinamovci frizera, ali se kod Bojana Radanovića i Igora Serdara, fizeoterapeuta plave momčadi "friziraju" mišići, noge, ozljede. Rade dečki kao crnci. Jednog igrača u prosjeku obrađuju i po sat vremena. Kod njih se dolazi po voće, vitamine, aminokiseline i uvijek je veselo. Dobra muzika sa TV-a i jaukanje u ritmu stiskanja "mišićnih vlakanaca".

Imamo i zabrinutih lica. Livio Cvrk, ekonom plave momčadi, "ratuje" s hotelskim službama. Treba pripremiti opremu za svaki dan unaprijed, a kod Grka uvijek ima vremena. Sve je lako, ali Cvrk ne vjeruje. Još jedna "namrgođena" faca kruži hotelom, Edin Mujčin , koji bi trebao "vozati" u srednjem redu, izvozan je od raznih "managera" kojih ima i nema. Odlazi, ostaje, nikada se ne zna. Ma zna se. Ne ide nikuda. Uostalom, zašto da svoje noge proda za ništa kada ovdje može pružiti i dobiti puno više.


I Polovanec je ispunio sve zahtjeve struke (Snimio: Dražen Patarčić)

Naravno da ovdje imamo živuću legendu. Velimir Zajec. Nema Grka koji ga ne prepoznaje, nema onoga tko mu nije prišao sa osmjehom širokg zagrljaja. Puse se izmjenjuju, a spika je neka čudna, ništa ne razumijemo, samo rezultat ovakvih susreta je nova runda na stolu, ili skretanje na "kavicu" sa dragim mu prijateljima. Zahvaljujući glasnogovorniku kluba Ivanu Rotimu osigurano je "sedmoj sili" dovoljno prostora u hotelu Armonia za nesmetan rad sa igračima, ali i ostale aktivnosti koje su nam neophodne.

Grčke pripreme su pri kraju. Dinamo se nabrusio, osnažio. Ne priznaje nikome da je bolji i spremniji od njih. Nitko od igrača i stručnog stožera ne utvara da će sve to pasti s neba. Zato su ove pripreme i odrađene na visokom nivou. Ništa se ne prepušta slučaju. Trka za sustizanje i prestizanje Osijeka može krenuti.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!