Ostali sportovi

"Svjetski rekord i zlato"

Maja Giljanović • četvrtak, 13.08.2009.
"Svjetski rekord i zlato"
Foto: EPA

Svjetski prvak na 100, 200 i 4x100 metara iz Osake Tyson Gay ni ne pomišlja na gubitak titule. 27-godišnji Amerikanac puca od samopouzdanja u toj mjeri da najavljuje da ga ne zadovoljava puki naslov svjetskog prvaka. Gay je spreman i na svjetski rekord...

Tyson Gay je u Osaki briljirao. Tada 25-godišnjak na stadionu Nagai je 2007. osvojio tri zlatne medalje, na 100, 200 i 4x100 metara, ali niti 12 mjeseci kasnije našao se u debeloj sjeni čudesnog Usaina Bolta koji je na Olimpijskim igrama u Pekingu pokorio svijet sprinta i na 100, 200 i u štafeti 4x100 metara zaslužio olimpijsku slavu i srušio svjetske rekorde.

Gay je liječio ozljede (ostao je u Pekingu bez finala na 100 m, zbog ozljede na trialsima na 200 metara na OI nije ni nastupio, a štafeta SAD-a je diskvalificirana), šutio, vraćao se u formu, a koliko je u tome uspio najbolje govori da je u Berlin doputovao s najboljim ovogodišnjim rezultatom na svjetskim tablicama dvije stotinke ispred Bolta.

Branitelj naslova je sezonu otvorio u New Yorku osobnim rekordom na 200 metara (19,58), 9,75 je istrčao na 100 m (nedozvoljen vjetar od +3,4 m/s), ali je na Olimpicu u Rimu s dopuštenim vjetrom spustio na 9,77.

Bolt koji je propustio ključno razdoblje treninga u predsezoni zbog lakše prometne nezgode u travnju je najbolju utrku istrčao u prohladnom Parizu (9,79), dvije stotinke je bio bolji u Ostravi, ali vjetar je bio prejak (+2,1 m/s) i cijelo ga ljeto (poput naše Blanke koju je lijepo vrijeme dočekalo samo u Monte Carlu) prate kiša i niske temperature.

22-godišnjak je poput pokvarene ploče ponavljao: "Propušteno ću nadoknaditi. Jedino što me smeta je slabiji start, ali iz mitinga u miting i on izgleda sve bolje". Da navijačima Jamajčanina bude lakše, određenih poteškoća s ozljedom nije pošteđen ni Gay koji je prošli tjedan otkazao nastup u štafeti 4x100 m u Cottbusu: "Ništa ozbiljno, naviknut sam ja na bol. Stisnem zube i više ne boli".

Posljednje vijesti koje su procurile iz američkog tabora otkrivaju koliko Gay čvrsto vjeruje da je sposoban skinuti Bolta: "U glavi sam spreman, a noge će već slušati što im stiže iz kutije. Ni najmanje ne dvojim da će Bolt napasti svjetski rekord, ali napast ću ga i ja. Spreman sam se spustiti na 9,60. Želim zlato više od svega, ali želim i brzu utrku. Ne bi bio gušt da pobijedim recimo s 9,99 i da ljudi govore da sam spor. Želim svima pokazati koliko čovjek može. Želim zapanjiti svijet".

Prva runda kvalifikacija jedne od dvije vjerojatno najiščekivanije - druga je vis s Blankom i Njemicom Ariane Friedrich - discipline je 15. ujutro, četvrtfinale je poslijepodne, 16. oko 19 sati je polufinale, a u 21:35 je veliko finale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!