Ostali sportovi

Blanka i 31 pretendentica

Maja Giljanović • ponedjeljak, 17.08.2009.
Blanka i 31 pretendentica
Foto: Bruno Karadža

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) U utorak u 10:20 starta prva faza druge najiščekivanije discipline 12. Svjetskog prvenstva u Berlinu. U projiciranom velikom finalu skoka u vis svjetskoj se prvakinji Blanki Vlašić sučeljava Njemica Ariane Friedrich, ali i jedna i druga prvo moraju obaviti posao u kvalifikacijama.

Nakon spektakularnog finala utrke na 100 metara koja je rezultirala svemirskim svjetskim rekordom (9,58) Usaina Bolta i srebrom bivšeg svjetskog prvaka Tysona Gaya, koji je i sam istrčao samo dvije stotinke sporije od prošlogodišnjih 9.69 Bolta iz Pekinga i trećim najboljim rezultatom u povijesti postavio novi američki rekord (9,71), oči svjetske - osobito hrvatske i njemačke - sportske javnosti uprte su u skok u vis.

Kvalifikacije visa su prijavile 32 atletičarke, a svjetska prvakinja Blanka Vlašić je ždrijebana u skupinu A u kojoj su još samo tri visašice koje su u karijeri preskočile 200 centimetara - Ruth Beitia (202) te Chauntie Howard i Vita Palamar (201) - a samo je Beitia iznad dva metra preletjela i u 2009.

Vezane vijesti

Španjolka je od Blanke, koja je još u Dohi u svibnju skočila 205 centimetara (drugi ovogodišnji rezultat na svijetu), skočila četiri centimetra manje, a najbliže se u prvoj skupini dva metra približila Kazahstanka Marina Aitova (199).

U drugoj su skupini dva metra i više u karijeri dosegnule Jelena Šlesarenko i Friedrich (Njemica je skočila 206 u Berlinu u lipnju), Ana Čičerova i Venelina Veneva (204), Antonietta Di Martino (203) i Amy Acuff (201), ali samo Friedrich te svjetske viceprvakinje Čičerova i Di Martino dva su metra skočile i u 2009. (200).

IAAF je kvalifikacijsku normu postavio na 195 centimetara, a daju li sve prijavljene što se od njih očekuje, finale bi moglo izboriti njih osam u prvoj (Blanka, Beitia, Aitova, Svetlana Školina, Howard, Sharon Day, Levern Spencer i Palamar), te još osam (Friedrich, Di Martino, Čičerova, Šlesarenko, Emma Green, Nada Dušanova, Veneva i Acuff) u drugoj skupini.

Svjetska je atletska federacija prije dvije godine na stadionu Nagai u Osaki normu postavila na 194 centimetra i u finale se plasiralo 15 visašica, a medalje su među sobom podijelile Blanka (205) zlato te Čičcerova i Di Martino (203) srebro. Šlesarenko je ostala četvrta (200), Beitia je 2007. bila sešta (197), a fatalna Tia Hellebaut koja je godinu poslije briljirala na OI u Pekingu samo 14. (190).

Kvalifikacije su u utorak u 10 i 20, a finale je na rasporedu u četvrtak u 19 i 10.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!