Ostali sportovi

Svjetla pozornice obasjavaju i Perković i Begić

Maja Giljanović • utorak, 18.08.2009.
Svjetla pozornice obasjavaju i Perković i Begić

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) U srijedu na veliku scenu nakon Nedžada Mulabegovića, Andrasa Haklitsa i Blanke Vlašić stupaju i Sandra Perković i Vera Begić. Prva je zlatna na Europskom juniorskom prvenstvu, druga je srebrna na Mediteranskim igrama u Pescari, a u Berlin su došle bez velikih najava.

Sandra Perković je jedina uz Blanku Vlašić od naših vizu za Svjetsko prvenstvo u Berlinu izvadila A normom. 19-godišnjakinja je u Novom Sadu na Europskom juniorskom prvenstvu IAAF-ov standard prebacila 44 centimetra, osvojila titulu i izborila (62,44 m) svoje prvo veliko natjecanje u seniorskoj konkurenciji.

"U Berlin sam doputovala bez pretjeranih očekivanja i ne želim ništa obećavati. Svjetsko prvenstvo je moje prvo natjecanje među ´velikima´ i ovdje sam da skupim iskustvo za godine koje dolaze. To ne znaci da neću dati svoj maksimum, hoću, ali mogu nastupiti neopterećeno i jednostavno vidjeti gdje sam u ovom trenutku".

Vezane vijesti

Njen hrvatski rekord 18. je najbolji ovogodišnji rezultat samo šest centimetara slabiji od primjerice najboljeg hica trostruke svjetske prvakinje i braniteljice naslova osvojenog u Osaki prije dvije godine 41-godišnje njemačke legende diska Franke Dietzsch.

Izbornik hrvatske reprezentacije Siniša Ergotić je uoči SP-a najavio: "Sandra je svoje napravila i u Berlinu može nastupiti potpuno neopterećeno. Bez ultimatuma s ciljem da vidi što je Svjetsko prvenstvo, opipa atmosferu i prikupi iskustvo za ubuduće. Baci li svoj najbolji rezultat otvoren joj je put i u finale, ali ponavljam ne treba se time opterećivati. Bude li raspoložena i baci svoj osobni rekord što ne sumnjam da može, finale nije nedostižno ni Veri".

Vera Begić je bivša hrvatska rekorderka (61,52 m), srebrna je na Mediteranskim igrama u Pescari (60,29 m), a u Berlinu želi zaboraviti nastup na Olimpijskim igrama prije godinu dana: "Užasno sam teško preboljela Peking. Bila sam najspremnija u životu, i u glavi i fizički, mogla sam osvojiti i medalju, ali me zaustavila bolest".

Riječanka je nastup na OI okončala u kvalifikacijama (58,50 m), a žal je tim veći jer je brončanu medalju Jeleni Antonovoj donijelo 62,59 metara koje je 27-godišnjakinja ljetos redovito bacala na treninzima: "U protekloj godini sam se promijenila, možda psihički sazrela. Bacam bez opterećenja, uživam i vjerujem da će naporan rad dati rezultate", zaključila je.

Prva će na travnjak Olimpijskog stadiona protiv među ostalima olimpijske pobjednice Stephanie Trafton-Brown u 10:10 istrčati Perković, a Begić će kvalifikacijsku normu od 61,50 m pokušati dosegnuti u 11:40.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!