Ostali sportovi

Chatbi crna ovca Berlina

Maja Giljanović • srijeda, 19.08.2009.
Chatbi crna ovca Berlina

Četvrtog dana Svjetskog prvenstva u Berlinu IAAF je objavio prvi slučaj dopinga. Marokanac Jamel Chatbi izborio je finale utrke na 3.000 metara sa zaprekama, ali je zbog pronađene nedozvoljene supstance u uzorku krvi izvađenom 15. kolovoza skinut s liste prijava.

Jamelu Chatbiju je doping-kontrola na vrata pokucala prvog dana 12. Svjetskog prvenstva nakon kvalifikacija njegove utrke na 3.000 metara sa zaprekama, a Marokanac je na ispitu neslavno pao. 25-godišnjaku je u A nalazu uzorka krvi pronađen klenbuterol, preparat koji se u medicinskim krugovima koristi u liječenju problema s disanjem osobito astme, ali je izlistan na popisu nedozvoljenih supstanci Svjetske anti-doping federacije.     

Chatbi se u Pescari krajem lipnja okitio titulom Mediteranskog prvaka, a i u laika je njegov strelovit napredak izazivao sumnjičave poglede. Svoj je osobni rekord (8:22,16), naime, nesuđeni finalist (drugi u svojoj kvalifikacijskoj skupini, 11. ukupno) SP-a u Berlinu u posljednjih godinu dana poboljšao više od 13 sekundi na 8:08,86.  

Chatbi je iz finala povučen samo dva sata prije starta utrke - svjetski je prvak inače bivši (2004.) olimpijski pobjednik i vječiti srebrni na svjetskim prvenstvima (2003., 2005., 2007.) Ezekiel Kemboi - odrekao se B testa i Marokanskom savezu ne preostaje drugo nego ga suspendirati na dvije godine.  

IAAF je od predviđenih oko 1000 nalaza obavio njih oko 600, a Chatbi je prvi uhvaćen s prstima u medu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!