Košarka

"Već u Njemačkoj ljepše i kvalitetnije"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • četvrtak, 20.08.2009.
"Već u Njemačkoj ljepše i kvalitetnije"
Foto: Nikola Movrić

Uoči odlaska reprezentacije u Njemačku na pripremni turnir, Jasmin Repeša dao je svoje viđenje do sada odrađenog i usput predstavio planove za posljednja tri tjedna priprema...

Aktualni nogometni i košarkaški izbornici hrvatskih selekcija imaju štošta zajedničkog – osim primjerice ogromnog respekta igrača i gotovo unisone potpore javnosti (što je u Hrvatskoj rijetkost), njihovi nastupi pred novinarima iziskuju vrlo mali broj pitanja jer i Jasmin Repeša i Slaven Bilić elokventno razlože praktički sve što želite znati.

Iza Hrvatske je osnovni dio priprema, ali i četiri prijateljske utakmice u kojima igra još nije bila na nekoj visokoj razini. Nakon okupljanja 20. srpnja, reprezentativci su bili podvrgnuti testiranjima kako bi se napravio individualni plan treninga, pa da momci mogu na Roglu s više-manje jednakih početnih točaka.

Vezane vijesti

”Na Rogli smo odradili taj najteži dio posla, s time da smo ovoga puta radili malo jače nego što je to običaj u reprezentaciji. Naš interes nije samo reprezentacija, bitno nam je da igrače pripremimo i za sezonu u klubovima, moramo o tome voditi računa jer oni su naša djeca. Na Rogli smo radili 11 dana, više nego što je ijedna repreznetacija posvetila bazičnim pripremama.”

Hrvatska je odmah nakon Rogle testirala svoju snagu, protiv Poljske smo jednom slavili i jednom izgubili, gotovo bez treninga s loptom, potom smo u Poreču dva dana zaredo izgubili od Slovenija: ”Bilo bi dobro da smo imali malo više odmaka između utakmica, kako bismo se u boljem izdanju predstavili gledateljima u Poreču, no takav je bio program. Izgledamo sve bolje; vidjelo se da smo umorni i teški, međutim, odradili smo zadovoljavajuće te utakmice.”

Repeša već u Njemačkoj očekuje bolju igru Hrvatske: ”Imamo veće zahtjeve glede kvalitete i ljepote naše igre, po agresivnosti i protoku lopte, obrambeno i napadački, da to izgleda bolje nego do sada. To su nam ambicije u utakmicama protiv Poljske, potom Makedonije ili Njemačke. Važno je da svaki dan izgledamo sve bolje, ne smijemo narušiti to da izgledamo kao momčad, kao grupa, jer to je jedini put koji je ispravan.”

Jedan od najboljih europskih trenera na to je stavljao najveći naglasak – da Hrvatska napreduje kroz svaki trening. Poslije Njemačke, Hrvatska će nastupiti i na turniru u Turskoj, pripreme će završiti u Zagrebu, a u Poljsku na EP odlazi 4. rujna gdje je tri dana kasnije čeka prvi ispit na prvenstvu.

Repeša je trenutni kadar smanjio na 15 košarkaša, otpali su očekivano Pašalić i Rudež kojima se izbornik zahvalio na stopostotnom angažmanu na treninzima i na MI. Ovaj popis od 15 igrača Repeša ne namjerava uskoro skraćivati, zbog eventualnih ozljeda želi imati širinu izbora, iako će jasno približavanjem EP-a nastajati potreba za finalizacijom popisa: ”Imperativno nam je cilj da to sve više sužavamo, da idemo prema traženju sportske forme, jer iako imamo tri tjedna, moramo sve više profilirati momčad.”

Najzanimljivija tema ljeta svakako je lakat Nikše Prkačina - ta ozljeda je sanirana, ali kako Repeša kaže, Prkačina ”sada boli sve drugo”. Ipak, neupitna je njegova važnost kao i uloga u selekciji:

” Prkačin će sigurno igrati u Njemačkoj. Znamo zašto ga trebamo. On može pomoći svojim iskustvom, on je čovjek od velikog povjerenja, korektna osoba i za našu ekipu vrlo bitan. Na EP-u znamo koliko nam treba i što nam treba, mogu već sada reći – nikad više od 15 minuta. Kada će treba unutarnja igra, kad će trebati iskustvo, on će biti tu. ”

Repeša se ipak distancirao kada je kolega spomenuo riječ medalja, ali je obrazložio na čemu gradi optimizam: ”Ja osobno nisam nikad rekao medalja, ali svaki put imamo obavezu popeti se stepenicu više. Poslije plasmana na OI, mislim da imamo pravo razmišljati na takav način, jer smo reprezentacija koja je najmanje promijenila roster, koja ima kompletan isti stručni stožer, što znači da ima kontinuitet i u struci i igrački. Sve drugo treba vidjeti na parketu, treba pronaći pravu formu u pravo vrijeme, treba imati i malo sreće, napravili smo sve da bude tako. Išli smo korak po korak i nadamo se da će izaći na dobro.”

O protivnicima je, tvrdi Repeša, prerano razgovarati jer nitko još nije u pravom izdanju, pa iako je neke utakmice pogledao, velike zaključke nije donosio: ”Teško je govoriti tko je oslabljen, tko ne, rano je još za suditi o snazi protivnika. Još svi traže sportsku formu, igraju reprezentacije koje su u potpunosti različitim stanjima. U velikom broju slučajeva te utakmice nisu realne. Mi nemamo pravo nikoga podcijeniti, ali isto tako, nema razloga da se bilo koga bojimo. Svi koji su se plasirali su zasluženo tamo, recimo Francuzi koji imaju 8 NBA igrača još nisu tamo, pa svakoga treba respektirati.”

Objasnio je izbornik da je štošta naučio iz dosadašnjih iskustava s reprezentacijom, pa će i po tom pitanju Hrvatska biti jača nego do sada: ” Meni je osobno rad u reprezentaciji i klubu potpuno drugačiji posao. U klubu skoro nikad ne dolazite u situaciju da igrate dan za danom; na EP-u igrate dan za danom za danom; sve je potpuno drugačije. Prije dvije godine smo u Turskoj izgledali baš briljantno, a onda smo na početku EP-a bili prilično lošiji. Moramo voditi o tome računa kako bi bili najbolji u najvažnijem trenutku.”

Dojam je da je Repeša prema tom iskustvu od prije dvije godine uvelike planirao ovogodišnje pripreme i da će Hrvatska biti snažnija nego u Španjolskoj. Tada smo bili dobri, a s ovom zrelijom i pametnijom reprezentacijom mogli bi biti i jako dobri. Da li dovoljno dobri za medalju?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!