Zimski sportovi

Oprostila se i Caroline Lalive

Antonija Pavlić • četvrtak, 20.08.2009.
Oprostila se i Caroline Lalive
Foto: Goran Pervan

Žensko skijanje ostalo je nakon Renate Götschl bez još jedne istaknute članice. Karijeru je u 30. godini okončala i Caroline Lalive, potaknuta brojnim ozljedama koje su joj "rascjepkale" 13 godina dugu karijeru...

Nije prošao ni dan nakon konačnog umirovljenja ženske skijaške legende Renate Götschl, a njezinim je stopama danas odlučila poći i Caroline Lalive.

30-godišnja je Amerikanka u počecima karijere označena velikim talentom, ali su joj brojne ozljede "uništile" velik dio karijere i prisilile ju na relativno rano umirovljenje.

"Čitava je ova situacija pomalo smiješna jer nikada nisam htjela da me se pamti po odlučnosti u vraćanjima nakon ozljeda", počela je članica dvije olimpijske i pet američkih momčadi na SP-ima.

"No, unatoč svim problemima nikada me nije napustila ljubav prema skijanju. Upravo suprotno, to me natjeralo na još veću privrženost. Nikada nisam i nikada neću izgubiti strast za skijanjem."

Negdašnju partnericu Ivice Kostelića svjetla velike pozornice obasjala su na Olimpijskim igrama 1998. u Naganu, kada je kao 18-godišnjakinja doskijala do sedmog kombinacijskog mjesta.

"Igre u Naganu za mene su bile iznimno značajne. U momčad sam upala doslovce u zadnji čas, cijelo vrijeme osjećajući neku čudnu uzbuđenost, kao da sanjam - vjerojatno bih se isto osjećala primjerice u svemiru. Uspjeh u kombinaciji bio je moj prvi veći skijaški rezultat, koji mi je podario viziju za budućnost."

Godinu dana kasnije, sada već puno ozbiljnija očekivanja opravdala je na juniorskom Svjetskom prvenstvu, osvojivši kombinacijsko zlato. Sljedeće je godine prvi puta u Svjetskom kupu stala na postolje drugim kombinacijskim mjestom u Santa Caterini, a sve je začinila i s još nekoliko postolja u superveleslalomu i spustu.

"Najvažnije od svega tokom karijere bila su mi prijateljstva koja nikada ne bih sklopila da se ne bavim skijanjem. Po svijetu sam počela putovati već sa 14 godina, a cijela me karavana Svjetskog kupa prigrlila s neizmjernom dobrotom", ispričala je.

"Ovaj rastanak za Caroline nije prestanak skijaške, već isključivo natjecateljske karijere", mišljenja je glavni čovjek reprezentacije SAD-a Jim Tracy. "Caroline je dugo godina našoj momčadi donosila nešto što će biti teško nadoknaditi. Bila je puna radnog elana, etična i korektna i njezin će zarazni smijeh i veselje nedostajati i čitavom Svjetskom kupu, ne samo našoj reprezentaciji."

Bivši šef američke reprezentacije George Capaul za Lalive također ima same riječi hvale. "Njezin odlazak iz Svjetskog kupa označio je kraj jedne izvanredne karijere. Svojom je odlučnošću i predanošću poslu stekla veliki respekt kolega, kolegica i trenera, a bila je i sjajan uzor mlađim skijašicama."

Slušajući hvalospjeve bivših trenera na svoj račun i sama je kontrirala: "Svi su treneri američke reprezentacije uvijek bili najbolji prema meni, kao i svi ljudi uključeni u taj projekt. Iznimno su predani poslu koji radi, izvrsni skijaši i uzori."

Veliku pomoć u karijeri dobila je i od obitelji. "Ne mogu dovoljno dobro istaknuti koliko mi je u karijeri pomogla obitelj. Ubrizgali su mi strast za skijanjem i činili sve kako bi ga uveli u naše živote."

Nakon brojnih ozljeda, skijašku je idilu ipak bila primorana okončati. "Cijeli se život pitam mogu li dalje", započela je objašnjenje o prekidu karijere. "U srcu znam da sam pružila sve što sam mogla i sada sam spremna za sljedeći korak. Sigurno je da ću jednim dijelom ostati u skijanju, pokušat ću mlađim skijašicama pomoći savjetom i učinit ću sve što mogu da budem korisna. Skijanje nikada neću zapustiti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!