Ostali sportovi

Video: Blanka obranila svjetsku krunu!

Maja Giljanović • četvrtak, 20.08.2009.
Video: Blanka obranila svjetsku krunu!
Foto: EPA

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) Blanka Vlašić je druga djevojka u povijesti Svjetskih prvenstava koja je obranila naslov svjetske prvakinje u skoku u vis. Prije nje to je uspjelo samo Južnoafrikanki Hestrie Cloete, svjetskoj prvakinji u Edmontonu 2001. i Parizu 2003...

Blanka Vlašić je u obranu svjetskog naslova osvojenog u Osaki krenula na visini od 187 centimetara i početnu visinu preskočila obilato - oko 10 centimetara s tim da je nije omeo ni jedan od sudaca koji je izgurao sa staze da izbjegne sudar Splićanke i jednog od trkača u kvalifikacijama na 5000 metara - preko letvice. Uvodnu su visinu skakale sve izuzev Ariane Friedrich, a sve su je i preskočile. Najvećom većinom u prvom pokušaju, Melanie Melfort u drugom i Amy Acuff u trećem.

Sljedeću je visinu (192 cm) Blanka ponovno nadletjela najmanje sedam centimetara i učvrstila se na prvom mjestu zajedno s Friedrich - dramatično je ekstrovertirana Njemica od 55,000 navijača na Olimpijskom stadionu zatražila tišinu i osluhnula sa zadovoljstvom njihovu erupciju oduševljena nakon prvog položenog ispita - Ruth Beitijom, Svetlanom Skolinom, Anom Cicerovom, Melfort, Antoniettom Di Martino, Chaunte Howard i Emmom Green. Otpale su već Acuff i druga Njemica Méike Kröger, a drugoj se visini mučila i već vjekovima ozlijeđena bivša (2004.) olimpijska pobjednica Elena Šlesarenko (tek iz trećeg pokušaja).

Treća visina postavljena je na 196 centimetara i Friedrich se ponovno odlučuje propustati. Blanka je preskače s oko pet centimetara lufta, a iz prve letvicu prelijeću još samo Beitia i Školina. Olimpijska brončana i svjetska viceprvakinja Di Martino, druga svjetska viceprvakinja Čičerova, Howard i Green preskaču iz drugog, a napuštaju zaletište Šlesarenko i Melfort.

Na 199 centimetara profiliraju se istinske kandidatkinje za najviši plasman. Čičerova leti visoko, Friedrich također, a visinu uz prvu nesigurnost prelijeće i Blanka. Slika isplaženog jezika 25-godišnjakinje govori slikovitije od tisuću rijeci, a razlog je što se olimpijska viceprvakinja i braniteljica naslova "najljepšim dijelom ženskog tijela" (vole reci kolege nam iz BiH) poprilično zaigrala s letvicom.

Njih tri zauzele su u tom času prve tri pozicije na postolju, a u igri su ostale i Di Martino (iz drugog) i Beitia (trećeg pokušaja) jer su na sedmom mjestu otpale Green i Howard. 202, pak, centimetra Čičerova preskače iz prve, Blanka druge, Friedrich treće, ostale ispadaju i s tih se pozicija ulazi u sam finiš u kojem se situacija stubokom mijenja.

204 centimetara, naime, sve tri osvajačice medalja ruše iz prvog pokušaja, Blanka ih, međutim, preskače iz drugog, Čičerova otpada, a Friedrich nakon dva rušenja treću šansu čuva za 206 centimetara. Večeras ipak "ne bu išlo".

Njemica prelijeće, stadion slavi, ali sekundu poslije svi postajemo svjesni da je europska dvoranska prvakinja i njemačka rekorderka - baš je u Berlinu prije dva mjeseca na mitingu Zlatne lige srušila 18 godina starih 205 cm Heike Henkel - jedva, ali ipak, dodirnula letvicu i ispala iz igre.

Blanka je svjetska prvakinja! Svjetsko prvenstvo joj je 77. natjecanje na kojem je preskočila najmanje dva metra, a skokovi preko 202 cm i 204 cm 134. i 135. u karijeri preko čarobne granice koju je prvi put u povijesti upravo u Berlinu još 1977. preletjela Rosemarie Ackermann.

Pokušala je Blanka napokon poslati u povijest i svjetski rekord Štefke Kostadinove, ali 209 cm Bugarke sa Svjetskog prvenstva u Rimu 1987. još su uvijek nedostižni. Najmanja je to šteta, a i ne bi bilo fer prema kolegama novinarima kojima bi da je preskočila 210 centimetara iz rukava izbila toliko puta pitano pitanje: "Blanka kad ćeš više srušiti svjetski rekord". Srušit će ga, ali polako. Bitno je da je ponovno svjetska prvakinja.

Berlin, skok u vis, Ž:
1.VLAŠIĆ 204
2.Čičerova (Rusija) 202
3.Friedrich (Njemačka) 202
4.Di Martino (Italija) 199
5.Beitia (Španjolska) 199
7.Howard (SAD) 196
7.Green (Švedska) 196
9.Melfort (Francuska) 192
10.Šlesarenko (Rusija) 192
11.Kröger (Njemačka) 187
12.Acuff (SAD) 187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!