Ostali sportovi

"Vrijedno svakog izgubljenog novčića"

Maja Giljanović • petak, 21.08.2009.
"Vrijedno svakog izgubljenog novčića"
Foto: EPA

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) Joško Vlašić prepustio je dvostrukoj svjetskoj prvakinji sva svjetla pozornice koja joj pripadaju, a dok je Blanka Vlašić blistala odgovarajući na pitanja radoznalih novinara, njen otac i trener je pokušao dočarati koliko svima zaslužnima za njen uspjeh obrana titule znaci.

"Teško je osvojiti titulu svjetskog prvaka i jednom, ali obraniti je nešto posve drugačije. Događalo se da potpuni anonimci zabljesnu na jednom natjecanju i okite se slavom, ali kad vi iz natjecanja u natjecanje potvrđujete koja ste klasa, to je ogromna stvar. Blanka posljednjih 10 godina živi s pritiskom, zadnje četiri ta je presija narasla do nevjerojatnih visina, ali ipak je osvojila naslov i što je nevjerojatno postignuće i obranila ga", izjavio je Joško Vlašić.

"Ponavljam teško je i jednom doseći sam vrh, ali ostati na njemu, trajati godinama, može samo osoba sazdana od posebnog materijala. Blanka je spojila fizičke i psihičke sposobnosti, jača je osoba, bolja i nije slučaj da je osvojila i Berlin", ponosan je otac i trener najbolje visašice svijeta.

Kako je tata proživljavao sat i pol intenzivnog natjecanja? Sat i pol je Blanki "prošao u trenu, stalno sam čekala kad će više zaplet, čekala 208, 210 centimetara, sve mi je strašno brzo prošlo": "Osaka je prije dvije godine bila stresnija, ali teško je na svakom velikom natjecanju. Odgovornost je velika, želiš potvrditi da si klasa u kojoj si, da zaslužuješ biti najbolji".

Što bi bilo kad bi bilo, sto da je Ariane Friedrich u trećem "šokovitom" pokušaju ipak uspjela preskočiti 206 cm? "Natjecanje bi se samo malo oduljilo. Siguran sam da bi Blanka skočila koliko god bi bilo potrebno, 208, svjetski rekord, nebitno".

Bitno je i da se Blanka nije trošila. Friedrich je pumpala atmosferu, čak se i bahatila: "Priče prije natjecanja su isprazne. Troše energiju i ne donose ništa dobro. Pokazali smo da je i logistika bila dobra, sve je pogođeno, od puta, smještaja i osobito trenažnog procesa. Blanka je bolja nego ikada, njen je napredak u svakom pogledu očit i potvrda je kvalitete našeg rada".

"U Berlinu nam se vratilo i za jackpot i za Torino", izjavio je Vlašić aludirajući na Bruxelles prošle godine kad je Friedrich pobijedila Blanku i lišila je 500,000 dolara te Europsko dvoransko prvenstvo na kojem je Njemica osvojila svoj prvi veći naslov, a Blanka ostala i bez medalje na petom mjestu. "Slatka je ovo pobjeda. Dobiti Friedrich usred Berlina vrijedi svakog izgubljenog novčića, zaključio je tata dvostruke svjetske prvakinje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!