Ostali sportovi

Uživaj Sandra u finalu!

Maja Giljanović • petak, 21.08.2009.
Uživaj Sandra u finalu!

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) Gledajući Svjetsko prvenstvo u Osaki Sandra Perković je maštala o prigodi da i sama jednog dana nastupi na svjetskoj smotri u društvu olimpijskih pobjednika, svjetskih prvaka i rekordera. Dvije godine poslije 19-godišnjakinja je otišla korak dalje od samog nastupa i večeras će u 20:20 bacati u svom prvom finalu na debiju na velikim seniorskim nastupima.

Sandra Perković je vizu za Berlin izvadila u stilu. 19-godišnjakinja se u Novom Sadu na Europskom juniorskom prvenstvu okitila titulom, srušila hrvatski rekord (64,44 m) i bacila 44 centimetra više od propisane A norme, ali način na koji je nastupila na svom debiju u seniorskim vodama za svaki je pljesak.

Hrvatska je rekorderka prije kvalifikacija izjavila: "Svoje sam napravila samim dolaskom u Berlin. 19 mi je godina, najmlađa sam ovdje i tu sam da upijam dojmove, vidim što je Svjetsko prvenstvo i dobijem na iskustvu". Neiskustvo je, međutim, nije sputalo. Sandra je u prvom hicu prebacila 60 metara (61,02 m), a nakon što je probila led i samoj sebi rekla ´Ti to možes´ u drugom je otišla još dalje samo je prestupila da bi u posljednjem trećem prebacila i normu (61,50 m) i 62 metra (62,16 m).

Osvojila je treće mjesto u prvoj kvalifikacijskoj skupini, šesto ukupno, a impresivno izgleda i kalibar diskašica koje joj gledaju u leđa: bivša (2004.) olimpijska pobjednica Natalija Sadova je sedma (61,94 m), bivša (2001.) svjetska viceprvakinja Nicoleta Grasu osma (61,78 m), olimpijska pobjednica u Pekingu Melanie Trafton-Brown 11. (61,23 m), a bivša europska prvakinja, trostruka svjetska prvakinja i braniteljica naslova osvojenog u Osaki Franka Dietzsch je na 23. mjestu ostala bez finala.

"Pokazala sam da sam s pravom ovdje, opravdala svoj dolazak. Velika je čast uopće i nastupiti na Svjetskom prvenstvu, a izboriti finale i to na prvom velikom seniorskom natjecanju, nije šala. Ljudi imaju pogrešan dojam, čini im se da je ulazak u finale jednostavan, gotovo da bi ga i sami mogli izboriti, ali varaju se. Dokaz je primjerice i Franka Dietzscch, jedna tako iskusna i vrhunska bacačica s kilometrima u nogama nije prošla kvalifikacije", izjavila je.

Finale? "Ja sam svoje obavila što ne znaci da ću uživati na lovorikama. Budem li se osjećala dobro, ponovim li dobar prvi hitac iz kvalifikacija, sve je moguće. Ja sam opuštena, znam koliko vrijedim, znam što i koliko mogu. Što bude, bit će. Ne opterećujem se rezultatom. Ponavljamo to od prvog dana, ali je istina. Dok sam gledala Osaku nisam mogla ni sanjati da ću samo dvije godine kasnije i ja biti u finalu Svjetskog prvenstva, u društvu najboljih. Sada sam tu i učim, skupljam iskustvo za godine koje dolaze".

Došlo je zaključuje i "mojih pet minuta". Europski juniorski naslov, hrvatski rekord, A norma za Svjetsko seniorsko prvenstvo, šesto mjesto u kvalifikacijama i plasman medu 12 najboljih diskašica na svijetu. Uživaj Sandra u svakoj minuti finala i niz ćeš nastaviti još i prije nego smo se usuđivali priželjkivati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!