Ostali sportovi

Tužibabe Britanci

Maja Giljanović • subota, 22.08.2009.
Tužibabe Britanci
Foto: EPA

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) Britanski je savez olakšao Usainu Boltu reprizu Olimpijskih igara u Pekingu. Velika Britanija je nakon kvalifikacija štafete 4x100 metara uočila neregularnost u posljednjoj izmjeni Amerikanaca, uložila protest i izbacila branitelje naslova iz finala...

Amerikanci su u identičnom sastavu koji je u generalci prije Berlina pobijedio u Cottbusu (37,85), Terence Trammell, Mike Rodgers, Shawn Crawford i Darvis Patton, pobijedili i u drugoj kvalifikacijskoj skupini (37,97), ali očito se ipak nisu dovoljno uigrali jer je Britanski savez uočio nepravilnost u izmjeni palice koju je Rodgers Pattonu predao izvan predviđenog sektora.

Britanski savez čija je četvorka Simeon Williamson, Tyrone Edgar, Marlon Devonish i Harry Aikines-Aryeetey istrčala svoju najbolju ovogodišnju utrku (38,11), nakon pregledane snimke je uložio službenu notu IAAF-u, a sudački je žiri Svjetske atletske federacije nakon opetovanih provjera odobrio njihov zahtjev i diskvalificirao Amerikance.

Svjetski su se prvaci i sami žalili na novonastalu situaciju, ali usprkos moćnom lobiju, njihova je žalba odbijena i izbačeni su iz finala, a među osam najboljih štafeta svijeta uznapredovao je Brazil (38,72).

Jamajka je bez Usaina Bolta i Asafe Powella - iz štafete koja je u Pekingu istrčala 37,10 i poboljšala svjetski rekord trčao je samo Michael Frater - zauzela sedmo mjesto (38,60), nakon diskvalifikacije Amerikanaca šesto, a sada joj je širom otvoren put olimpijskom i svjetskom doubleu.

Tyson Gay je "kihnuo" na svim poljima - stotku je bivšem svjetskom prvaku uzeo Bolt i ubio ga u pojam zbog činjenice da mu je 9,71 donijelo samo srebro, od 200 koje je također osvojio u Osaki je odustao čuvajući se načetih prepona upravo za štafetu i sada diskvalifikacija - a dijametralno je suprotno raspoloženje svjetskog prvaka (100, 200), olimpijskog pobjednika (100, 200, 4x100) i svjetskog rekordera (100,200, 4x100) Bolta.

23-godišnjak je u idealnoj prigodi nakon 9,58 i 19,19 na 100 i 200, kući odnijeti i treću zlatnu medalju i treći svjetski rekord: "Naše su cure u Pekingu bile favoritkinje pa su 'sprčkale' stvar i krivo predale palicu. Štafeta je lutrija, ali smo svjesni što se od nas očekuje", izjavio je Bolt, prvi čovjek nakon Carla Lewisa (1984.) koji je pobijedio u sva tri sprinta na Olimpijskim igrama, prvi u povijesti koji je na jednim OI srušio tri svjetska rekorda i prvi u povijesti koji je olimpijski pobjednik i svjetski rekorder na 100 i 200 metara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!