Ostali sportovi

Kirui prijateljevim stopama

Maja Giljanović • subota, 22.08.2009.
Kirui prijateljevim stopama
Foto: EPA

Gotovo je poetski da je svjetski prvak u maratonu na 12. Svjetskom prvenstvu u Berlinu Abel Kirui. 27-godišnji Kenijac je najbolji prijatelj Hailea Gebrselassieja i legendarnom je Etiopljaninu dvaput na ulicama Berlina asistirao prilikom njegovog preispisivanja atletske povijesti.

Abel Kirui je čovjek koji je u Berlinu 2007. gurao Gebrselassieja kad je svjetski rekorder prvi put preoteo svjetski rekord Paulu Tergatu - Kenijac je osvojio drugo mjesto i istrčao svoj osobni rekord (2h06:51) - a prošlog mu je rujna poslužio kao pace-maker u prvom povijesnom maratonu istrčanom ispod dva sata i četiri minute (2h03:59).

11 mjeseci poslije Kirui se vratio u njemačku prijestolnicu, Gebrselassiejevim Etiopljanima razbio mšstarije o zlatu i sam se okitio titulom svjetskog prvaka. 27-godišnjak je od trenutka kad je izašao iz aviona bio siguran u trijumf: "U trenucima kad sam ulazio u cilj još uvijek nisam mogao vjerovati što radim, ali sigurno je bilo zapisano u zvijezdama. Berlin poznajem kao vlastiti džep iz vremena s Haileom i zbog toga mi je ova pobjeda još i milija. Volim ovaj grad i čim sam sletio znao sam da u nogama imam zlatnu medalju. Bio sam toliko siguran da mi je čak i jutrošnja molitva bila suvišna iako sam je svejedno zajedno s trenerom obavio".

Kiruiju je današnji nastup već četvrti u Berlinu i spremno se našalio na svoj račun: "Trčao sam ovom stazom triput i svaki su to put bile odlične utrke, ali uvijek sam trčao za druge. Diktirao tempo da bi drugi napravili što bolji rezultat i ljudi me pokraj staze vjerojatno nisu ni shvaćali ozbiljno. Sigurno su mislili da sam ponovno ´zec´ i olako me shvaćali, a kad sam se približio cilju već je bilo kasno".

27-godišnjak je slavio u stilu posve nalik dominantnoj pobjedi sunarodnjaka mu Samuela Wanjirua na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama. Kirui je od samog starta djelovao raspoloženo, a kad je u na 30. kilometru (1h29:43) prešao u napad vise nije pružio šansu nikome da ga dostigne: "Odlučio sam se preuzeti vodstvo jer sam želio ukloniti eventualne zamke u samom finišu, nisam želio riskirati da mi se dogodi nešto nepredviđeno i da mi pokvari planove. Pretpostavljao sam da će se pitanje pobjednika riješiti između 35. i 38. kilometra i tako je i bilo".

Kirui je ponovno poput Wanjirua srušio rekord prvenstava šest godina starih iz Pariza Jaouada Ghariba (2h08:31), a njegovih je 2h06:54 gotovo minutu ispred srebrnog Emmanuela Mutaija (2h07:48) i više od minutu i pol ispred brončanog Tsegaya Kebedea (2h08:35).

Brojni su se mučili s uskim uličicama oko četverokružne staze koja je obuhvatila najveće povijesne znamenitosti Berlina i završila preko slavnog Unter den Lintena na Brandenburškim vratima: 21 maratonac nije istrčao svoj počasni krug, a još ih šest nije ni startalo uključujući svjetskog prvaka 2003. i 2005. ozlijeđenog Marokanca Ghariba.

Zapanjujuće je da su Kenijci koji osvajaju 90 posto maratona van velikih natjecanja na zlato na SP-u čekali punih 20 godina od Douglasa Wakiihurija u Rimu 1987. do Lukea Kibeta u Osaki 2007., ali sada naplaćuju s kamatama: treća im je ovo velika titula nakon Kibeta i Wanjirua u posljednje dvije godine.

Clean sweep Kenijaca - Robert Cheruiyot je vodio na 25. kilometru (1h14:38), ali se domogao samo petog mjesta (2h10:46) - spriječio je Etiopljanin srebrni u Pekingu Kebede, prvi ne-Afrikanac je Japanac Atsushi Sato (2h12:05), a najbolji Europljanin Španjolac Jose Manuel Martinez na osmom mjestu (2h14:04).

Berlin, maraton, M:
1,Kirui (Kenija) 2h06:54
2.Mutai (Kenija) 2h07:48
3.Kebede (Etiopija) 2h08:35
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!