Ostali sportovi

Kini prvo zlato SP-a

Maja Giljanović • nedjelja, 23.08.2009.
Kini prvo zlato SP-a
Foto: EPA

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) Prvu maratonsku zlatnu medalju u povijesti svjetskih prvenstava i prvu svjetsku titulu na Svjetskom prvenstvu u Berlinu Kini je u maratonu osvojila Bai Xue...

Nakon što je Paula Radcliffe povukla svoje ime s liste prijava maratona širom su se otvorila vrata Svjetskog prvenstva manje razvikanima od svjetske rekorderke. Britanka je procijenila da joj je Berlin stigao tjedan dana prerano da bi se nakon oporavka od ozljede ravnopravno uključila u borbu za naslov, a medalja joj bljeđeg sjaja od zlatnog nije predstavljala izazov: "Odluka o odustajanju od Berlina jedna je od najtežih koje sam morala napraviti. Ozljeda je stvar prošlosti, ali još nisam 100 posto spremna. Sljedeću nedjelju bi trčala, ali ovu moram otkazati. Moram misliti na svoje zdravlje i navijače koji od mene očekuju velike stvari na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu", pravdala se Radcliffe.

Odustajanje svjetske prvakinje u Helsinkiju prije četiri godine u najveću je favoritkinju SP-a promoviralo Zhou Chunxiu. 30-godišnjakinja je prošle godine u Pekingu osvojila broncu, 2007. je u Osaki bila srebrna i priželjkivala je kompletirati kolekciju medalja, tim više jer u Berlin nije doputovala ni braniteljica naslova Kenijka Catherine Ndereba. Zhou je kod kladioničara najviše kotirala ispred etiopskog kontingenta Bezunesh Bekele, Dire Tune i Robe Guta te Japanke Yoshimi Ozaki.

Vezane vijesti

Etiopljanke se nisu proslavile - Bekele je 16. (2h30:03), Tune 23. (2h32:42), a Guta je jedna od 11 koje što zbog ozljeda, što zbog diskvalifikacije (Grkinja Gazea) nisu nakon starta i na cilju prošle ispod Brandenburških vrata - ali joj je računicu poremetila 20-godišnjakinja Bai Xue.

Mlada Kineskinja je 1,3 milijarde sunarodnjaka razveselila taktički mudro istrčanom utrkom u kojoj se od nikud probila u vodstvo i slomila (2h25:15) Ozaki na drugom (2h25:25), etiopsko iznenađenje i vodeću na prolazu na 40. kilometru (2h18:10) Asselefech Mergiu (2h25:32) na trećem i Kineskinje Zhou (2h25:39) i Zhu Xiaolin (2h26:08) kratke na četvrtom i petom mjestu.

Bivša je (2005.) azijska prvakinja na 5000 i 10,000 metara osvojila prvu zlatnu medalju na 12. Svjetskom prvenstvu i prvu titulu u maratonu u povijesti SP-a, a njen je uspjeh tim veći u svjetlu činjenice da je njih 10 među Top 15 istrčalo ili najbolji ovogodišnji (primjerice Amerikanka hrvatskog porijekla Kara Goucher samo, međutim, na 10. mjestu) ili još i bolje osobni rekord (druga najbolja Amerikanka Desire Davila).

Najbolja Europljanka na šestom je mjestu Portugalka Marisa Barros (2h26:50), a Svjetski su kup osvojile Kineskinje njih četiri među najboljih 13 ispred srebrnih Japanki i brončanih Ruskinja (Kenijke od kojih je najbolja na 12. mjestu Julia Muraga samo su šeste).

Berlin, maraton, Ž:
1.Bai (Kina) 2h25:15
2.Ozaki (Japan) 2h25:25
3.Mergia (Etiopija) 2h25:32
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!