Nogomet

UEFA regulira dugovanja klubova

Mihaela Bradovski • petak, 28.08.2009.
UEFA regulira dugovanja klubova
Foto: UEFA

Predsjednik Uefe Michel Platini izjavio je kako čelna europska nogometna federacija razmatra načine za kontrolu financija klubova i sprječavanje klubova za stvaranje velikih dugova...

Nogometni klubovi nerijetko ostavljaju iza sebe velike dugove i ne bilježe pozitivno poslovanje. Posebice se to odnosi na one najveće koji su orijentirani na kupovinu igrača, ponekad pretjeranu, te na taj način stvaraju dugove, a bogati vlasnici te dugove ne plaćaju već samo osiguravaju novac za transfere.

UEFA je odlučila tome stati na kraj te je Michel Platini progovorio o pozornijem kontroliranju financija klubova, ponajviše onih koji igraju europske kupove.

"Svi su zainteresirani za naš prijedlog, od vlasnika klubova preko igrača i nacionalnih saveza. Ako klub za kupovinu igrača može dobiti od banke kredit primjerice i taj kredit može vraćati, onda je to u redu. No ako klub dobije veću količinu novca od banke i ne može vraćati dug, onda će to biti sankcionirano", pojašnjava Platini.

Platini je dodao kako su i vlasnici klubova poput Romana Abramoviča, Massima Morattija i Silvija Berlusconija stali na njegovu stranu i podržali prijedlog jer jednostavno ne žele više trošiti svoj vlastiti novac za preskupe transfere.

"Osnovat će se i neovisno tijelo koje će pratiti situaciju s financijama i sankcionirati klubove koji neuredno posluju, a kazne će sezati i do izbacivanja iz Lige prvaka", zaprijetio je Platini.

Što se tiče velikih dužnika, listu predvodi madridski Real koji nakon ovog prijelaznog roka duguje prema nekim procjenama čak 800 milijuna funti. U minusu su i Chelsea i Manchester United kao i velik broj ostalih klubova liga petice.

"Ovo ne bi trebalo biti prepreka klubovima poput primjerice Manchester Cityja da se uvrste u borbu za ulazak u elitu - sve dok rade prema pravilima", kaže Platini.

Platini je za kraj potvrdio kako je proteklih nekoliko sezona dvadesetak klubova sankcionirano neizdavanjem dozvole za nastup u europskim kupovima zbog neurednog poslovanja i dugovanja, a sada će se ta praksa i kontrolu dodatno pojačati i prebaciti i na najveće klubove.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!