Košarka

Svi putevi vode u Poljsku

Branimir Korać • petak, 28.08.2009.
Svi putevi vode u Poljsku
Foto: EPA

Manje od dva tjedna ostalo je do početka Europskog košarkaškog prvenstva u Poljskoj. Na najvećoj europskoj košarkaškoj manifestaciji bit će i hrvatska reprezentacija od koje očekujemo još bolji rezultat nego u Španjolskoj...

Barem nakratko od 7. do 20. rujna košarka će postati najvažnija sporedna stvar na svijetu. Dobro, ne baš na svijetu već u Europi, u onim zemljama koje igraju kvalitetnu košarku. Poljska će biti središte košarkaškog svijeta i ugostit će ono najbolje što postoji i europskoj košarci. Sportnet.hr kao i svako veliko natjecanje, posebno će opširno popratiti i ovo. Analize, vijesti, izvještaji, poneki razgovor, sve ćete moći pronaći na našim stranicama, u ozbiljnom, ali i ležernijem tonu.

Tko, gdje, s kim, s kakvim šansama, tko dolazi, tko ne dolazi itd., itd., bit će obrađeno u niz najavnih tekstova u kojima ćemo vas upoznati s onim što vas očekuje kada ludnica krene 7. rujna u 16:30 u vrijeme kada će započeti prve dvije utakmice Europskog prvenstva.

Za početak upoznat ćemo vas sa samim sustavom natjecanja, tko se uopće natječe i gdje se sve to održava.

Sustav natjecanja

FIBA je nakon lutanja i traženja pravog sustava natjecanja konačno pronašla onaj optimalni. Osam reprezentacija nije moralo u kvalifikacije i nastup je osiguralo ranije dok su ostale reprezentacije nastup u Poljskoj morale osiguravati kroz kvalifikacijske skupine.

Izravan plasman na Eurobasket u Poljsku ostvarili su Poljska kao domaćin te prvih sedam s prošlog Eurobasketa u Španjolskoj, a to su Rusija, Španjolska, Litva, Grčka, Njemačka, Hrvatska i Slovenija. Srbija, Makedonija, Turska i Velika Britanija bili su pobjednici svojih kvalifikacijskih skupina, dok su kao tri najbolje drugoplasirane reprezentacije bili Latvija, Izrael i Bugarska te su i oni osigurali nastup.

Nedostaje još jedna reprezentacija, a 16. sudionik dolazi iz dodatnih kvalifikacija. Dodatne kvalifikacije igrane su u dvije skupine po tri reprezentacije iz kojih su prvoplasirane reprezentacije otišle u finalno doigravanje. Prva utakmica između Belgije i Francuske je već odigrana, Belgijci imaju četiri poena prednosti uoči nedjeljnog uzvrata u Francuskoj. Tako ćemo u nedjelju navečer imati sve sudionike Eurobasketa nakon tog uzvratnog dvoboja.

7. rujna 16 sudionika Eurobasketa krenut će u potragu za prvim ciljem - drugim krugom. Reprezentacije će biti smještene u četiri skupine po četiri reprezentacije iz kojih po tri najbolje odlaze u drugi krug. U drugom krugu se formiraju dvije skupine s po šest reprezentacija uz prenošenje bodova iz prvog kruga natjecanja iz međusobnih dvoboja. Po četiri najbolje iz obje skupine prolaze u četvrtfinale i dalje se igra nokaut sustav.

Poljska

Poljska Europsko prvenstvo organizira drugi put. Prvi put je to bilo davne 1963. godine kada su se i plasirali u finale te tamo upisali poraz od tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Gotovo 50 godina kasnije to će vrlo teško ponoviti, ali nikad se ne zna.

Prvenstvo se održava u sedam gradova. U prvoj fazi utakmice će se po skupinama odigravati u Gdansku, Poznanu, Varšavi i Wroclawu, u drugoj fazi reprezentacije sele u Bydgoszcz i Lodz, a u nokaut fazi igrat će se u Katowicama.

Utakmice skupine A u kojoj se nalazi i naša reprezentacija igrat će se u Poznanu u Hala Areni. Hala Arena je izgrađena 1970. godine i prima 4.200 gledatelja. Poznan je jedan od najstarijih poljskih gradova i grad s gotovo 600 tisuća stanovnika. Kulturno središte na rijeci Warti u kojem se zaista ima što razgledati.

Skupina B igrat će se u Gdansku u Oliwia Areni, dvorani u kojoj svoje euroligaške utakmice igra momčad Prokoma iz Sopota. Hala Oliwia nalazi se nedaleko sveučilišta u Gdansku i prima 5.500 gledatelja. Sam grad je nama najudaljeniji obzirom da se nalazi na samoj obali Baltičkog mora.

U glavnom gradu Poljske Varšavi u Torwar Areni igrat će se utakmice skupine C. U dvorani koja se nalazi nedaleko stadiona Legije 2007. godine održano je Europsko prvenstvo u umjetničkom klizanju, a dvorana prima 5.000 gledatelja.

Za kraj, skupina D odigrava se u Wroclawu u Centennial Areni koja prima i 7.000 gledatelja. Dvorana je izgrađena 1913. godine prema planu njemačkog arhitekta Maxa Berga, a od onda je u više navrata obnavljana te je proglašen a i spomenikom kulture. Sama dvorana se izvrsno uklapa u retro stil Wroclawa.

Utakmice drugog kruga igraju se u Bydgoszczu i Lodzu u većim i novijim dvoranama. Hrvatska će u slučaju prolaska u drugi krug preseliti u Bydgoszcz, grad u središnjoj Poljskoj s oko 370 tisuća stanovnika. Osmi po veličini grad u Poljskoj ugostit će košarkaše u dvorani Luczniczka izgrađenoj 2002. godine prvenstveno za potrebe odbojkaških klubova i reprezentacije. Dvorana je kapaciteta 8.000 gledatelja.

Velebna Lodz Arena izgrađena je 2006. godine i prima 13.400 gledatelja i veća je od Spodek Arene u Katowicama koja prima 11.500 gledatelja i ona će ugostiti samu završnicu Eurobasketa. Spodek Arena otvorena je 1971. godine i doživjela je niz kozmetičkih promjena primarno na unutrašnjosti tijekom godina.

Poljska je površinski među najvećim europskim državama, kulturno je među najbogatijima, nije turističko središte i od turizma nema enormne prihode, ali tih dva tjedna brojni europski navijači sliti će se prema ovoj srednjoeuropskoj državi. Nadamo se kako će među njima biti i dosta Hrvata unatoč teškom financijskom stanju, te da ćemo napokon i košarkašima priređivati dočeke kao što smo priređivali nogometašima, rukometašima, vaterpolistima, Goranu, Janici...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!