Ostali sportovi

Sergej Bubka na Hanžeku

HINA • subota, 29.08.2009.
Sergej Bubka na Hanžeku
Foto: EPA

Jedan od najboljih atletičara svih vremena i svjetski rekorder u skoku s motkom Sergej Bubka nazočit će u ponedjeljak atletskom mitingu u Zagrebu kao posebni gost gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

"Iznimno mi je zadovoljstvo što ćemo uz našu megazvijezdu Blanku Vlašić, ugostiti i jedno tako veliko sportsko ime koje je stavilo motku sa strane, ali i dalje je veličina. Sergej Bubka je prvi s motkom preskočio šest metara, još uvijek je svjetski rekorder. Proglašavan je i najboljim atletičarem i najboljim sportašem svijeta. Danas je dopredsjednik IAAF-a, predsjednik Ukrajinskog olimpijskog odbora, član MOO-a i naš dragi gost", kazao je gradonačelnik Bandić.

Sergej Bubka jedan je od najuspješnijih atletičara svih vremena i zasigurno najbolji skakač s motkom koji je ikada zakoračio na atletsku stazu. Kao što atletiku često s pravom nazivamo kraljicom sportova, Sergej Bubka zasigurno je jedan od njezinih kraljeva koji je u dva navrata proglašen i najboljim svjetskim sportašem.

Prvi je motkaš koji je preskočio šest metara, prvi i zasad jedini letio preko 6,10 te je aktualni svjetski rekorder i na otvorenom (6,14) i u dvorani (6,15). Ukupno je u karijeri 35 puta rušio svjetske rekorde, a 17 puta na otvorenom. Između prvog i posljednjeg obaranja svjetskog rekorda prošlo je više od deset godina, što je izniman doseg koji potvrđuje njegovu dugotrajnost, dominaciju i značaj koji je imao u atletici. Još se nije pojavila osoba koja bi ugrozila Bubkine rezultate u skoku s motkom, i jedino bi neki "motkaški Bolt" mogao potući njegove rekode.

Nakon završetka skakačke karijere 2001. godine kroz razna područja ostao je uključen u sport. Danas je predsjednik Ukrajinskog olimpijskog odbora i potpredsjednik IAAF-a. Član je i Izvršnog odbora MOO-a. Više godina je bio zastupnik u ukrajinskom parlamentu, a danas je savjetnik premijera za mladež, kulturu i sport. Član je i Organizacijskog odbora Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine. Bubka je također i UNESCO-v ambasador za sport.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!