Košarka

Zvijezde koje nedostaju

Antonija Pavlić • nedjelja, 30.08.2009.
Zvijezde koje nedostaju
Foto: EPA

Nije više niti europsko košarkaško prvenstvo što je nekad bilo. Smotra najboljih reprezentacija Starog kontinenta ostat će uskraćena za sijaset vrhunskih, ponajprije NBA igrača, a manjak kvalitete na Eurobasketu odnijeli su svojim izostancima Dirk Nowitzki, Andrej Kirilenko, J. R. Holden, Jose Manuel Calderon, Ramunas Šiškauskas...

Nekada je bila čast odjenuti reprezentativni dres i boje domovine braniti i u prijateljskim, rezultatski "nevažnim" susretima. Danas je ta situacija pak umnogome drukčija; klubovi koji raspolažu ugovorima igrača uzeli su si za pravo diktiranje njihovih karijera i stopiranje bilo kakvog pokušaja nastupanja za izabranu vrstu svoje zemlje, što se najbolje manifestira na primjerima NBA igrača.

Na Eurobasketu, koje će 7. rujna otpočeti u sedam poljskih gradova, uglavnom zbog urgiranja klubova neće nastupiti nekolicina vrhunskih europskih košarkaša, onih iz skupine i same svjetske kreme.

Veto na sudjelovanje najboljeg njemačkog igrača Dirka Nowitzkog stavio je njegov NBA poslodavac Dallas Mavericks, pozivajući se na odluku o oproštaju od reprezentacije nakon Olimpijskih igara u Pekingu.

"Plavi anđeo" od tada je ipak promijenio stav i odlučio zatražiti dozvolu od Dallasa, no predsjednik i vlasnik Mavericksa Marc Cuban hladnokrvno ju je odbio i MVP-a NBA lige 2007. godine prisilio na ostanak u Americi.

Drugi i treći veliki izostanak kreirali su Rusi - Andrej Kirilenko i J. R. Holden. Kirilenko je izborniku Davidu Blattu nastup otkazao zbog "neriješenih obiteljskih problema", premda nije želio precizirati o čemu se radi, a isto je malo kasnije učinio i Holden.

Umjesto njih u momčad će najvjerojatnije uskočiti Amerikanci s ruskim putovnicama Travis Hansen i Kelly McCarty, koje izbornik inače nije imao u prvom planu i koji su već gotovo odustali od nadanja za put u Poljsku.

U kompletnom sastavu nastupiti neće niti Španjolci. Sergio Scariolo ostao je bez usluga 28-godišnjeg razigravača Toronto Raptorsa Jose Manuela Calderona, koji se već neko vrijeme muči s rupturom mišića desne noge i ljeto će iskoristiti za pokušaj konačnog oporavka prije početka nove NBA sezone.

Veliki udarci izostancima pogodili su i Litvu. Uz Ramunasa Šiškauskasa, koji neće nastupiti zbog umora, participaciju su otkazali i Šarunas Jasikevičius, Arvydas Macijauskas i Darius Songaila, a zbog teške bolesti u obitelji neće biti niti Rimantasa Kaukenasa.

Bez dva najbolja igrača u Poljskoj će plasman ganjati i Grci. Izborniku Kazlauskasu otkazali su Dimitris Diamantidis i Theo Papaloukas, koji su do sada bili standardni članovi početne petorke, a nerijetko i glavni nositelji igre u najvećim uspjesima u proteklih nekoliko godina.

No, ni tu nije konačni kraj - u svlačionici Srba neće biti Stojakovića, Jarića, Rakočevića, Miličića i Vujanića, Slovencima će nedostajati Nesterovič i Bečirović, Englezima Deng i Gordon, Španjolcima uz Calderona zbog ozljede Berni Rodriguez, a Nijemcima pored Nowitzkog Kaman.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!