Ostali sportovi

"Zagreb kao mini SP"

Sportnet • nedjelja, 30.08.2009.
"Zagreb kao mini SP"
Foto: EPA

Slovenac Primož Kozmus osvojio je u posljednjih godinu dana i olimpijsko i svjetsko zlato te je najbolji kladivaš svijeta. Na zagrebačkom IAAF Grand Prix mitingu koji je na rasporedu u ponedjeljak s početkom u 17.30 sati bit će jedna od glavnih zvijezda, a cilj na Hanžeku mu je, naravno, pobjeda.

"Nakon Berlina nije se puno slavilo, već se spremalo za daljna natjecanja. U Zagrebu će biti mini SP u kladivu jer su tu svi medaljaši i većina finalista, a ja se nadam hicu preko 80 metara."

S takvim rezultatom Kozmus bi vjerojatno oborio rekord mitinga koji s 80.04 drži prošlogodišnji pobjednik, a i ovogodišnji sudionika Hanžeka Krisztian Pars.

Kozmus je iz obližnjih Brežica te će i ove godine na tribinama biti njegov fan klub.

"Primijetio sam dosad najveće zanimanje za ovaj miting u Sloveniji. Mi nemamo tako jako natjecanje kao vi u Zagrebu i mnogi će u ponedjeljak doći ovdje."

Organizatori su uvijek posebnu važnost davali Memorijalnoj utrci Borisa Hanžekovića. Zvijezda ovog mitinga je novi svjetski prvak, Ryan Brathwaite s Barbadosa.

"Malo sam umoran, ali se odlično osjećam i očekujem dobar rezultat. Što kažete? Rekord mitinga je 12.98? Na treningu mi se staza čini jako brzom i vjerujem da bih mogao biti brži od toga."

U ženskoj utrci na visokom preponama izglednije je obaranje rekorda mitinga. Najbolji rezultat već je deset godina u vlasništvu Olge Šišigine - 12.60. Olimpijska prvakinja iz Pekinga, Amerikanka Dawn Harper, ove godine je nekoliko puta trčala brže od tog vremena, najbrže 12.48 sekundi i to dva puta.

TV-signal u 59 zemalja

Putem televizijskog signala sliku s atletskog mitinga Grand Prix Zagreb 2009 moći će gledati ljubitelji sporta iz 59 zemalja svijeta.

Brojka 59 je simbolična s obzirom da se poklopilo da će se ove godine održati 59. izdanje najstarijeg jednodnevnog sportskog natjecanja u Hrvatskoj.

"Samo Bog zna koliko brzo mogu trčati. U ponedjeljak bih mogla biti jako brza, sigurno brža od tog rezultata. Osjećam se odlično u Zagrebu, već sam drugi put ovdje, i vjerujte mi - bit ću jako brza! Prepone su nezgodna disciplina u kojoj se svašta može dogoditi i nitko ne može biti siguran u pobjedu."

Jamajčanka Shericka Williams pretplaćena je na druga mjesta na velikim natjecanjima. Srebrna je na 400 metara i na Svjetskom prvenstvu u Berlinu i na Olimpijskim igrama u Pekingu. Njezin rezultat sezone je 49.32, više od sekundu bolje vrijeme od aktualnog rekorda mitinga 50.37.

"I ja vam mogu najaviti rekord mitinga. Odmorna sam, i ako vi mi možeti obećati lijepo vrijeme sutra na stadionu, vjerujem da ću istrčati brže od toga rezultata. Okupili ste kvalitetne trkačice u mojoj disciplini."

Michael Frater je četvrtina atletskih Reggae Boysa koji su u Pekingu istrčali svjetski rekord na 4x100 metara, a prije desetak dana osvojili i zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu.

"Kod nas na Jamajci djeca ne biraju nogomet, košarku ili neki drugi sport već se svi žele oprobati u atletici. Srednjoškolska natjecanja su jako praćena i već u toj ranoj dobi se kreće sa selekcijom i ozbiljnim treninzima."

Frater će u Zagrebu trčati 100 metara. Rekord mitinga je 10.08 sekundi Brunyja Surina iz 1999. godine.

"Utrka je puna brzih trkača (Patton, Rodgers, Carter... nap. a.), čini mi se i da je staza dobra, i netko od nas će sigurno biti brži od toga rezultata. Nadam se da će i meni to uspjeti."

Najveća suparnica Blanke Vlašić u skoku u vis bit će Ana Čičerova. Ruskinja i Hrvatica su prošle godine ljubiteljima atletike ponudile prekrasno natjecanje u kojem su obje postale surekorderke mitinga s preskočenih 204 cm.

"Nisam toliko umorna jer sam zbog oporavka od ozljede noge kasnije počela s treninzima. Iznenadila sam i sebe koliko sam dobro skakala, a s obzirom na sve što se događalo očekujem svoj najbolji rezultat ove sezone."

Kada je pitaju za najbolju prijateljicu iz svijeta skoka u vis, Blanka uvijek na prvo mjesto stavlja Anu.

"Blanka je jako draga prijateljica i vjerujem da ste svi vi u Hrvatskoj ponosni na njene rezultate. Ove godine smo se prvi put vidjele u Parizu. S aerodroma smo se vozili u različitim automobilima i bila je tako sretna što me vidi da je mahala rukama. I meni je bilo drago da ju vidim."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!