Ostali sportovi

Blanka druga svih vremena

Maja Giljanović • ponedjeljak, 31.08.2009.
Blanka druga svih vremena
Foto: Kristijan Komarica

Dvostruka svjetska prvakinja Blanka Vlašić nakon Berlina prije 10 dana i Züricha prije tri dana večeras je osvojila i Hanžekovićev memorijal u Zagrebu. Olimpijska je viceprvakinja u pet skokova poboljšala svoj osobni, rekord mitinga i hrvatski rekord na 208 centimetara i postala jedina na drugom mjestu svih vremena samo centimetar iza svjetskog rekorda Štefke Kostadinove...

Svjetska prvakinja u Berlinu Blanka Vlašić izvrsnu je formu produljila i na miting Zlatne lige u Zürichu u petak i na Memorijalni turnir Borisa Hanžekovića večeras na stadionu Mladosti uz Savu.

Neraskidiva je veza 25-godišnje Splićanke i Hanžeka. Blanka je ovdje 2000. skočila 189 cm i ostvarila olimpijsku B normu za OI u Sydneyju, godinu poslije je baš na Mladosti ostvarila prvu pobjedu na jednom IAAF mitingu i 7. je srpnja 2003. prvi put u velikoj karijeri preskočila čarobna dva metra (izjednačila je tada 14 godina stari hrvatski rekord Biljane Petrović).

Vezane vijesti

Večeras je Blanka pobijedila ispred Ane Čičerove na drugom i Svetlane Školine na trećem mjestu. Olimpijska je viceprvakinja propuštala sve visine prije 190 cm, 190 je baš kao i 194 preskočila iz prvog pokušaja, a 197 cm su i Blanka i Čičerova, koja je jedina uz Blanku sve visine svladala iz prvog pokušaja, propustila.

Na 197 cm je otpala posljednja koja ih je pratila Svetlana Školina - 194 cm je bio prevelik zalogaj Jeleni Šlesarenko i Tatjani Kivimyagi - a na 200 cm je pala odluka o pobjednici: Blanka je letvicu preletjela iz prvog, a Čičerova ni iz trećeg.

Blanka je nakon što je ostala sama pred više od 10,000 navijača koji su se natiskali na tribinama i uz savski nasip letvicu podigla na 205 cm i visinu kojom je izjednačila svoj najbolji ovogodišnji skok (Doha u svibnju) i postavila novi rekord Hanžeka (204 cm je nakon jump-offa s Čičerovom skočila prošle godine) preskočila ponovno iz prvog pokušaja.

Najveća zvijezda Hanžeka za sljedeću je visinu odabrala 208 cm, a gotovo je nevjerojatno da je i vivsinu svog novog osobnog rekorda - centimetar boljeg od 207 cm iz Stockholma 2007. - preletjela iz pogađate prvog pokušaja.

Ovim je skokom Blanka postala druga visašica svih vremena. Čast je to koju je posljednje dvije godine dijelila s Bugarkom Ljudmilom Andonovom (1984.), a sada joj je nakon najvišeg skoka u posljednjih 20 godina ostao još "samo" centimetar do svjetskog rekorda najveće u povijesti svjetske rekorderke, svjetske prvakinje i olimpijske pobjednice još jedne Bugarke Štefke Kostadinove (1987.).

Pokušala je Blanka prestići ju i večeras, drugi je skok bio najbliži, ali ipak još nije došlo vrijeme. Miting Zlatne lige u Bruxellesu je 4. rujna, možda tada?

Druga naša predstavnica Ana Šimić preskočila je 175 cm i osvojila posljednje mjesto.

Zagreb, vis:
1.VLAŠIĆ 208 WL
2.Čičerova (Rusija) 194
3.Školina (Rusija) 194
4.Kivimyagi (Rusija) 190
5.Šlesarenko (Rusija) 190
6.Spencer (Sveta Lucija) 185
7.Ryan (Irska) 185
8.ŠIMIĆ 175

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!