Košarka

Francuzi ispred Rusa

Matej Milanović • srijeda, 02.09.2009.
Francuzi ispred Rusa
Foto: EPA

Skupina B Europskog košarkaškog prvenstva, nama posebno zanimljiva jer će se Hrvatska križati s tim momčadima, trebala je biti svojevrsna skupina smrti. Uz grupu C na papiru je to bila najjača skupina prvenstva, no u konačnici ni Njemačka, ni Rusija neće imati najveće zvijezde u Poljskoj. Time je Francuska, koja se kvalificirala tek prije par dana nakon dodatnih kvalifikacija, preuzela ulogu favorita...

RUSIJA

Rusi su bili iznenađenje prvenstva u Španjolskoj neočekivanom pobjedom u finalu nad domaćinom. To je značilo i automatsku kvalifikaciju za ovogodišnje natjecanje. No i ovog puta Rusija dolazi na natjecanje bez prevelikih očekivanja.

U Poljskoj izbornik David Blatt neće moći računati na Andreja Kiriljenka, niti na Holdena. Dvojicu koji su bili ključni za uspjeh u Španjolskoj. Uz to, od te zlatne medalje igre Rusije bile su daleko od oduševljavajućih. U Pekingu su potpuno podbacili, a ni u pripremnim susretima nisu oduševili.

Svi igrači ruske reprezentacije igraju u domaćem prvenstvu i praktički ih polovica dolazi iz CSKA Moskve. Zvijezda ovog sastava je Viktor Hrjapa koji se nakon tri sezone u Portlandu i pola sezone u Chicagu prošle godine vratio u Rusiju. Imat će Rusija i ovom prilikom Amerikanca u sastavu, naime Holdenovo mjesto preuzet će Kelly McCarty, 34. godišnji igrač Himkija.

NJEMAČKA

Nijemci su se na ovo prvenstvo kvalificirali petim mjestom iz Španjolske. U Poljsku putuju bez Dirka Nowitzkog i bez Chrisa Kamana. Koliko se može očekivati od Njemačke dovoljno govori podatak da je izbornik Dirk Bauermann nagovorio Patricka Femerlinga da se vrati u momčad kako bi pokrio rupu nastalu otkazima.

Femerling je jednom bio dobar igrač, no definitivno više nije dovoljno dobar da igra na jednom Europskom prvenstvu. Njemačka dolazi na natjecanje bez neke izrazite zvijezde. Najpoznatiji su svakako Femerling, Steffen Hamann, Jan Hendrik Jagla, koji igra u Joventutu te Sven Schultze.

Na širem popisu od 14 imena nalazi se čak šest igrača koji imaju manje od 22 godine. Obzirom na male šanse da Njemačka nešto postigne s ovakvom reprezentacijom, za njihovu bi košarku vjerojatno najkorisnije bilo dati tim momcima priliku da u Poljskoj zaigraju, osjete pritisak igranja na jednom velikom natjecanju i skupe iskustvo za budućnost.

FRANCUSKA

Francuzi su nakon tek osmog mjesta 2007. morali u kvalifikacije za ovo prvenstvo. Prošlog ljeta, kad su se igrale kvalifikacije, nisu mogli računati na neke bitne igrače i kao rezultat toga dobili su samo polovicu od šest odigranih susreta i drugim mjestom iza Turske bili primorani ići u dodatne kvalifikacije igrane ovog ljeta. U finalu dodatnih kvalifikacija pred nekoliko dana svladali su Belgiju i izborili nastup na Eurobasketu.

Francuska dolazi na natjecanje u punim snagama. Svi NBA igrači su u momčadi: Tony Parker, Nicolas Batum, Boris Diaw i Ronny Turiaf. Osim njih u momčadi su dokazane vrijednosti poput Laurenta Foiresta i Florenta Pietrusa, kao i nadolazeće zvijezde Antoine Diot i Nando De Colo.

Imena koje imaju Francuzi djeluju impresivno, no već su više puta pokazali da to samo po sebi ne znači ništa. Previše su skloni takozvanom lošem danu i tijekom ovih kvalifikacija imali su velikih problema kada nisu igrali pred domaćom publikom. Ako uspiju biti konstanti kandidati su za medalju, no i jedna loša izvedba mogla bi im potpuno uništiti moral i samim time šanse za dobrim uspjehom.

LATVIJA

Latvija je na papiru trebala biti topovsko meso u ovoj skupini. No, obzirom na sve otkaze u Rusiji i Njemačkoj imaju puno pravo nadati se prolazu i u dobroj šuterskoj večeri mogu sigurno poraziti oba sastava, a vjerojatno i Francuze. U slučaju da ih šut pak ne ide Latvija obično postaje relativno lagan protivnik.

Najbolji igrač momčadi svakako je mladi Andris Biedrinš koji igra u Golden State Warriorsima, a od ostalih vrijedi spomenuti Kristapsa Valtersa koji igra u Joventutu. Još dvojica sa šireg popisa nastupa u Španjolskoj, Kaspars Kambala je u Rusiji, a dvojica su u drugoj talijanskoj ligi. Ostatak reprezentacije nastupa u domaćem prvenstvu.

ZAKLJUČAK

Francuska bi trebala uzeti prvo mjesto u grupi, a na Latvijcima je da iznenadi Njemačku, ili Rusiju i uđe u drugu fazu po skupinama. U svakom slučaju sve momčadi djeluju pobjedivo i Hrvatska bi u drugoj fazi natjecanja trebala upisati barem dvije pobjede.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!