Košarka

"Košarka je najbolji sport"

Antonija Pavlić • srijeda, 02.09.2009.
"Košarka je najbolji sport"
Foto: Kristijan Komarica

Jedan od najboljih svjetskih rukometaša Ivano Balić svoju sportsku karijeru nije započeo u rukometnim dvoranama; prva ljubav bila mu je košarka, zbog čega više ne može dočekati početak Eurobasketa koji u ponedjeljak starta u Poljskoj...

Ivano Balić u sport nije krenuo s rukometom - kako bi pomislili mnogi neupućeni u njegov životni put. Prva ljubav bila mu je - i ostala - košarka, čemu je uvelike pridonijela i splitska Jugoplastika, koja je u to doba europske titule osvajala godinu za godinom.

"Za mene je košarka i dalje najbolji sport. Rukomet je puno grublji, više je kontakata i udaranja. Košarka je gospodska igra, barem u usporedbi s rukometom", rekao je Balić za službenu stranicu Eurobasketa u rubrici "poznati navijači".

"Košarkašku karijeru započeo sam zbog Jugoplastike i njihova tri uzastopna naslova prvaka Europe, ali kako su oba moja roditelja igrala rukomet, u 15. sam se godini ipak odlučio za ovo što danas radim."

Gledajući njegovu današnju riznicu trofeja i priznanja možemo sa sigurnošću reći da nije pogriješio. U Portugalu je 2003. osvojio svjetsko zlato, godinu dana kasnije u Ateni i olimpijsko, 2005. i 2009. tome je pridodao i dva svjetska srebra, da bi 2008. ubilježio i srebrnu medalju na EP-u.

Usprkos odluci o drugom sportskom putu, košarku nikada nije prestao pratiti. "Znam gotovo sve igrače hrvatske reprezentacije, a i prijatelj sam s kapetanom Nikšom Prkačinom. Obojica igramo u Zagrebu, viđamo se skoro svakodnevno."

Prognoza? "Nemamo posebnu individualnu snagu, ali smo pravia momčad. Smatram da je za pobjede važnije biti škvadra, da svatko ima svoje mjesto i dobro obavlja svoju zadaću.

Koji bi im savjet dao na mjestu trenera? "Na parketu samo dajte sve od sebe, u svaku utakmicu uđite kao da vam je posljednja."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!