Košarka

"Spremni smo se 'potući' sa svima"

Ivor Krapac • četvrtak, 03.09.2009.
"Spremni smo se 'potući' sa svima"
Foto: FaH

Dobro raspoložen i s puno optimizma, Jasmin Repeša je na posljednjem susretu s novinarima u Hrvatskoj uoči puta na Europsko prvenstvo najavio ono što sa svojim izabranicima očekuje u Poljskoj. Ovog puta nije bilo razgovora o medalji, većim ili manjim ciljevima, izbornik je istaknuo tek da je u pripremama napravljeno sve što se moglo da vijesti s EP-a budu najljepše moguće...

Nije bilo naporno kao protekloga ljeta, kada su se Jasmin Repeša i hrvatski reprezentativci pripremali čak dva puta, prvo za kvalifikacije za Olimpijske igre, a zatim i za same OI u Pekingu, no i u proteklih nešto više od mjesec dana radilo se puno i kvalitetno. Plodove ćemo, nadajmo se, ubrati u Poljskoj.

"Skoro u cijelosti smo napravili ono što smo planirali, normalno da uvijek nešto može biti bolje, uvijek nedostaje nešto dana, međutim, sveukupno možemo biti zadovoljni u kakvom smo stanju. Nadam se da ćemo kroz ova tri-četiri dana pred nama još podići formu pojedinaca koji su jako bitni za naš sustav igre i kako ćemo prvu utakmicu protiv Izraela u ponedjeljak dočekati spremni", osvrnuo se Repeša na pripreme i bacio pogled unaprijed prema startu u Poznanu.

Najlošija stvar koja se dogodila u pripremnom razdoblju bila je ozljeda zadnje lože Marka Tomasa zbog koje neće moći u Poljsku, no kako je kazao izbornik, pripreme redovito sa sobom donesu i nešto negativno: "Tomas objektivno teško može uhvatiti priključak da uđe u ritam igranja na EP-u, to je razlog zašto nije među odabranih 12. Zahvaljujem mu na onom što je napravio u pripremama, a žao mi je ponajviše zbog toga što je imao veliku želju dokazati svoj raskošni talent koji dosad još nije u cijelosti potvrđen. No, još je mlad, bit će vremena da se vrati i pokaže svoju kvalitetu."

Repešinih 12 za Poljsku

Vanjski igrači i krila: Roko Leni Ukić, Davor Kus, Marko Popović, Zoran Planinić, Marin Rozić, Mario Stojić.

Centri: Nikola Vujčić, Krešimir Lončar, Marko Banić, Sandro Nicević, Mario Kasun, Nikola Prkačin.

"Da je prošla formula od 14 igrača na EP-u, u tom slučaju mogli bismo povesti i njega i još jednoga i eventualno čekati do same završnice", dodao je izbornik: "No, i s ovih 12 koji idu u Poljsku sigurni smo da imamo ono što smo zagovarali od prvog dana - timsko jedinstvo i timski duh koji nas krase, imamo i sustav igre napravljen vrlo solidno prema kemiji naše momčadi, idemo odlučni, mentalno spremni da se sa svima 'potučemo' za što bolji rezultat na EP-u."

Među 12 igrača na popisu, Repeša se posebno osvrnuo na stanje s ozljedama i formom Zorana Planinića, Marka Popovića i Nikole Vujčića: "Kada sam spomenuo da očekujemo da pojedini igrači koji su strašno bitni za naš sustav igre podignu formu, prvenstveno sam mislio na njih, oni su zbog objektivnih okolnosti propustili neke utakmice ili treninge. No, riječ je o vrhunskim momcima i profesionalcima, znaju svoj status i trude se pronaći najbolju formu, a na meni i mom stručnom stožeru je da im pomognemo da kroz intenzivne treninge, skraćene u minutaži, što prije dođemo do njihove i ekipne forme koja nam treba za početak EP-a."

Glavna karakteristika igre koju bi Hrvatska trebala pokazati u Poljskoj nije tajna, uostalom, Repeša na tome inzistira otkako je izbornik: "Želimo biti defanzivno tvrdi, snažni, cilj je da primamo što manje lakih poena kroz kontranapad i skok u napadu, da svodimo protivnike na igru 'pet na pet' u kojoj mislim da imamo jako velik broj igrača koji nam mogu pomoći. Možda smo jedina reprezentacija u kojoj i 12. igrač može biti čovjek odluke u nekoj utakmici."

"Tvrda obrana nam je jedna od pretpostavki da se dođe do lakih poena kroz kontranapad, a sustav igre u napadu postavili smo kroz to što imamo, kroz individualne karakteristike igrača, dobru suradnju dva visoka, otvaranje da i jedan i drugi budu stalna prijetnja. To je otprilike to - puno pameti, racionalnosti, agresivnosti u napadu i još više u obrani."

Sustav igre "brusio" se u pripremnim utakmicama u kojima se Hrvatska, s izuzetkom dva ogleda sa Slovencima, sastajala s reprezentacijama koje nominalno nisu europski vrh. No, iako bi možda dobro došla i neka jača utakmica, izbornik u tome ne vidi veliki minus: "Objektivno je pitanje što je danas jače, a što ne, mislim da će EP posebno zbog izostanka velikog broja bitnih igrača u nekim reprezentacijama biti ujednačenije nego dosad. Zbog toga ne bih rekao da je igranje protiv, primjerice, Latvije nekakav hendikep, posebno stoga što s njima imamo loše iskustvo sa zadnjeg EP-a, da ne nabrajam sada dalje."

"Pripremne utakmice u jako puno slučajeva mogu biti varljive, pitanje je trenažnog procesa obje momčadi, što se radilo dan prije ili ujutro na dan utakmice, svi imaju svoj program i rade po njemu. Jedna utakmica često nije realna slika odnosa dvije reprezentacije nego slika trenutnog stanja u tijeku priprema, to nije nešto što bi trebalo bitno utjecati na naš rezultat u Poljskoj", zaključio je Repeša.

Izbornik je završio sa željom da reprezentacija u Poljskoj napravi nešto lijepo, a nakon dosta muka na proteklim europskim prvenstvima, nadajmo se da će se to i ostvariti. Valjda je došao i naš red.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!