Košarka

Rubio predvodnik novog vala

Branimir Korać • četvrtak, 03.09.2009.
Rubio predvodnik novog vala
Foto: EPA

Kao i na svakom velikom natjecanju, oči šireg dijela javnosti bit će uprte u zvijezde, u one igrače koji su već stvorili ime, igraju u NBA ligi ili velikim klubovima. Ali iz sjene dolaze neki novi klinci, igrači koji će vrlo skoro preuzeti vodeće uloge u svojim reprezentacijama...

Smjena generacija u nekim reprezentacijama prolazi bolno, no u nekima se gotovo niti ne osjeti. Neke reprezentacije već će se u Poljskoj pojaviti u novom ruhu i bit će zanimljivo vidjeti kakvu minutažu i kakav utjecaj će imati mlađi igrači momčadi.

Hrvatska neće u Poljskoj imati u svom rosteru mladih nada. Jasmin Repeša se odlučio za standardnu okosnicu reprezentacije, a jedini koji je donedavno figurirao kao eventualni putnik za Poljsku bio je Ante Tomić. Međutim Tomić se na posljednjim pripremnim susretima nije uspio izboriti za mjesto u rosteru pokraj iskusnih i kvalitetnih igrača u centarskoj liniji te će iz fotelje pratiti prvenstvo.

Reprezentacija s najviše mladih igrača svakako je Srbija. Dušan Ivković u potrazi za rezultatom u Poljsku vodi čak četvoricu vrlo mladih igrača od kojih su neki već stvorili ime na europskom košarkaškom nebu. I ako ne ostvare u Poljskoj rezultat, napravili su već veliku stvar jer će te dolazeće zvijezde imati u sebi veliko natjecanje što puno znači.

ONI DOLAZE

FRANCUSKA

Nicolas Batum (14.12.1988.) Portland (NBA)

Antoine Diot (17.1.1989.) Le Mans

NJEMAČKA

Tim Ohlbrecht (30.8.1988.) Brose Basket

VELIKA BRITANIJA

Joel Freeland (7.2.1987.) Gran Canaria

GRČKA

Nick Calathes (7.2.1989.) Panathinaikos

Kostas Koufos (24.2.1989.) Utah (NBA)

RUSIJA

Timofej Mozgov (16.7.1986.) Himki

SRBIJA

Miloš Teodosić (19.3.1987.) Olympiacos

Milenko Tepić (27.2.1987.) Panathinaikos

Milan Mačvan (16.11.1989.) Hemofarm

Miroslav Raduljica (5.1.1988.) FMP

ŠPANJOLSKA

Ricky Rubio (21.10.1990.) Barcelona

TURSKA

Ersan Ilyasova (15.5.1987.) Milwaukee (NBA)

Oguz Savas (13.7.1987.) Fenerbahče

Dvojica mladih razigravača Miloš Teodosić i Milenko Tepić već su se dokazali na razini Eurolige i veliki su zalog za budućnost srpske košarke. Obojica su vrlo mladi, ali ne i neiskusni. Uz bok su im dvojica "klinaca" pod koševima i to Milan Mačvan i Miroslav Raduljica. Obojica će dobiti svoju minutažu u Poljskoj, još nemaju nekog velikog iskustva u igranju protiv najboljih europskih igrača, ali u Poljsku ne odlaze kako bi samo "mahali ručnicima".

Francuzi će predstaviti dvojicu mladića koji bi mogli biti iznenađenje. Pitanje je sad koliko je iznenađenje prava riječ, posebice u slučaju Nicolasa Batuma koji iza sebe ima već i jednu vrlo dobru NBA sezonu.

Batum je strašno napredovao u jednoj sezoni u Blazersima i od igrača s dosta "pogrešnih koraka" pretvorio se u samo godinu dana u sjajnog igrača koji može uz bok Parkeru biti nositelj igre Francuske. Drugi je Antoine Diot, sjajni razigravač koji je prva alternativa Tonyju Parkeru. Činjenica da je dobio prednost ispred Gomisa koji je redovan član francuske reprezentacije već godinama na velikim natjecanjima, dovoljno govori. U dodatnim kvalifikacijama je pokazao veliki napredak, sjajan pregled igre i on je još jedan od onih koje treba pratiti. Kažu legitimni Parkerov nasljednik, čini se kako su u pravu.

Njemačka puno očekuje od Tima Ohlbrechta, posebice u situaciji kada nema Nowitzkog i Kamana. Mentor mu je Patrick Femerling, igrač od kojeg Ohlbrecht može ponešto naučiti i koji će u Poljskoj biti tu kada dođe do problema. Od Ohlbrechta već dugo se puno očekuje, ali napredak mu je ipak nešto sporiji nego što su se Nijemci nadali. U mlađim kategorijama je dominirao, ali prelazak u seniorsku kategoriju nije bio tako lagan. Ipak, na pripremama je pokazao kako može, nadaju se kako će i u oslabljenoj njemačkoj vrsti u Poljskoj to potvrditi.

Bez Denga i Gordona nema se što posebno popratiti u britanskoj selekciji. Ipak jedno ime intrigira i to Joel Freeland. Freeland je izabran na NBA draftu kao 30. izbor od strane Blazersa, ali nije još okusio NBA ligu. Prve recenzije govorile su kako je riječ o još uvijek "sirovom" igraču koji mora u dosta sekvenci napredovati. To je i učinio, prošla sezona u Gran Canariji bila mu je iznad očekivanja i spreman je preuzeti odgovornost u Poljskoj.

Grci vode dvojicu velikih nada, ali čini se kako se neće previše naigrati. Kazlauskas više zbog iskušavanja atmosfere vodi Nicka Calathesa i Kostu Koufosa. Calathes će se tek ove sezone upoznavati s europskom košarkom dok Koufos iza sebe ima jednu NBA sezonu i mogao bi skupljati minute iza Bourousisa koji je prvi izbor litavskog stručnjaka.

Dosta problema imaju Rusi za koje je vrlo upitno kako će izgledati. Nisu poveli previše "klinaca", ali jedno ime treba zapamtiti - Timofej Mozgov. Mozgov je eksplodirao prošle sezone u Himkiju, a i u pripremama se pokazao kao jedan od važnijih kotačića u stroju Davida Blatta. Nije toliko mlad kao prethodno nabrojani igrači, ali je s 23 godine svakako budućnost ruske košarke, posebice na centarskoj poziciji gdje Rusi i nemaju tako bogat izbor.

Turci će svakako ovisiti i o raspoloženju dvojice igrača koje ćemo u budućnosti još puno puta gledati. Ersan Ilyasova je već poznato ime, igrač koji već sada donosi razliku i jedan je od najpolivalentnijih igrača u europskoj košarci. Još uvijek je vrlo mlad i ono najbolje je pred njim. Isto tako i pred Oguzom Savasom, centrom koji također nije nepoznato ime. Savas se dokazao i u Euroligi, a u turskoj reprezentaciji već sada bilježi veliku minutažu i odličan učinak.

Za kraj najmlađi, ali i najrazvikaniji. Ricky Rubio. Tek mu je 18 godina, a nema ljubitelja košarke na svijetu koji nije čuo za njega. Rubio je intrigirao nastupima u mladim selekcijama i prije nego je zaigrao za Joventut. Brojke od 50-ak poena, dvoznamenkasti brojevi skokova, asistencija, ukradenih lopti, nisu mu bili strani i već tada s 15 godina proricana mu je sjajna budućnost.

U prvoj momčadi Joventuta postao je vrlo brzo prva zvijezda, a sada je prodan u Barcelonu u jednom od najvećih transfera u povijesti. 18 mu je godina, a iza sebe ima već gotovo stotinu utakmica u seniorskoj konkurenciji i to ne utakmica s po dvije-tri minute tzv. garbage timea. Rubio igra i nosi svoje momčadi. U španjolskoj reprezentaciji ne moramo od njega očekivati odmah čuda, Španjolska posjeduje ogromnu koncentraciju kvalitete i on će biti samo jedan od. Ali taj jedan od bit će posebno praćen i to ne samo od europske već i svjetske javnosti.

Posebno će ga pratiti Timberwolvesi koji su ga željeli pod svaku cijenu već ovo ljeto, nije bilo dana da nije bilo kontakta između vlasnika Wolvesa, Rubijevog menadžera i Joventuta, ali na kraju je Barcelona uzela pobjedu. Rubio je u ovom društvu daleko najveća zvijezda i daleko najsigurniji pick koji će ostvariti veliku karijeru.

U izostanku nekoliko najvećih zvijezda europske reprezentativne košarke, bit će zanimljivo pratiti ove klince koji dolaze. Neki su već došli i trebaju napraviti korak više i preuzeti palicu u reprezentaciji. Možda će neki to napraviti već u Poljskoj, vidjet ćemo...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!