Košarka

"Svi smo gladni uspjeha"

Ivor Krapac • četvrtak, 03.09.2009.
"Svi smo gladni uspjeha"
Foto: EPA

Bez obzira na frazu da nema pretplaćenih na mjesto u nacionalnoj momčadi, Marko Banić bio je prilično siguran u svim nacrtima hrvatske reprezentacije uoči Europskog prvenstva u Poljskoj. U reprezentativnom dresu dosad je odrađivao sve što se tražilo od njega, a uzimajući u obzir i vrlo dobru sezonu u Bilbau, nije bilo puno dvojbi da će se naći među putnicima na EP...

"Na početku priprema smo svi bili svjesni da slika koju je ekipa davala nije bila previše bajna, no mislim da je iz utakmice u utakmicu i iz treninga u trening sve izgledalo bolje", opisao je Banić obavljeno u pripremnom periodu: "Svi gledamo u istom smjeru, svi smo na istoj valnoj duljini, gladni smo uspjeha i spremni napraviti korak dalje kojeg svi toliko iščekujemo."

"Ova ekipa ima kapaciteta i snage. Ne bih se previše opterećivao medaljom, trebamo ići iz utakmice u utakmicu, lomiti protivnike i tako možemo daleko dogurati", nastavio je 25-godišnji Zadranin, koji s obzirom na ulogu u petorci može dobro procijeniti kako funkcionira recept s dva centra na parketu: "Izgleda izvrsno, pogotovo dolaskom Nikole Vujčića, s njime smo dobili smo kvalitetu više, vanjskog igrača u tijelu centra. Svi se jako dobro poznajemo, bit će to jedna od jačih strana reprezentacije na ovom EP-u."

Kao glavnog favorita za zlato Banić je izdvojio Španjolce, a gdje će završiti Hrvatska? "Moja želja je da budemo na postolju zajedno s najvećima, ali ne bih se time htio previše opterećivati, treba ići korak po korak."

Prvi korak bit će tri utakmice u skupini, kronološkim redom, protiv Izraelaca, Grka i Makedonaca. Banić je kratko opisao svakog protivnika, za početak, Izraelce: "Radi se o dosta nezgodnoj i žilavoj ekipi, ako osjete da je protivnik mekan to znaju dobro iskoristiti. U to smo se najbolje uvjerili protiv njih u Španjolskoj gdje su nas pobijedili, upravo iz tog razloga moramo u tu utakmicu ući s maksimalnom koncentracijom i vrhunskim pristupom. Kvaliteta je na našoj strani, ako sve to bude dobro, nema straha."

Grci su drugi na redu, u utorak, a bez obzira na izostanke Thea Papaloukasa i Dimitriosa Diamantidisa, Banić ih vidi visoko: "To je ekipa koja će se boriti za sam vrh, imaju kvalitetan roster, protiv njih se trebamo 'potući' i mislim da tu možemo pokazati pravu sliku."

Makedonce smo upoznali prošlog tjedna na Efes Pilsen kupu u Turskoj, uz pobjedu s 90:83 u finalu tog turnira, a u Poljskoj ćemo se s njima sresti iduće srijede: "I oni su jako opasna momčad, dosta su nezgodni u situaciji s dva visoka igrača koji mogu otvoriti reket, u to smo se zamalo i mi uvjerili. Sigurno je da mogu iznenaditi jednu od velikih ekipa."

Ogled s makedonskom reprezentacijom, koja se na centarskim pozicijama oslanja na Todora Gečevskog i Jeremiaha Masseya, bio je dobar test za hrvatske visoke igrače, pogotovo obranu s dva centra: "Sposobni su raširiti igru po terenu, zaista su jako opasni u kažnjavanju, imaju visoke igrače koji znaju pogoditi ili dati dodatni pas. No, iako se akumuliralo dosta umora, protiv njih smo napravili solidan posao."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!