Košarka

Povijesna prilika za Poljake

Branko Barić • petak, 04.09.2009.
Povijesna prilika za Poljake
Foto: EPA

Litva je na Europsko prvenstvo stigla bez svojih najvećih zvijezda, no cilj im je i dalje medalja... Poljaci su uvjereni da im drugi krug pred svojim navijačima ne može pobjeći, a potajno se nadaju i nečemu višem... Turcima je ovo generalna proba pred Svjetsko prvenstvo koje organiziraju dogodine i ne smiju podbaciti... Ibrahim Jabber propušta EP zbog ramazanskog posta, pa je izvjesno da će se nastaviti i bugarski post na završnicama europskih smotri... U svakom slučaju, sve je spremno za akciju u skupini D!

LITVA

Ranjena Litva u Wroclaw, grad domaćin skupine D, putuje još uvijek u uvjerenju da medalja nije nemoguća misija. Ramunas Butautas ne može računati na Šiškauskasa, Kaukenasa, Jasikevičiusa, Macijauskasa i Ilgauskasa, no svi znaju da Litvi nikad nije manjkalo talenta. Čak ni bez takvih zvijezda... Doduše, litavski izbornik poprilično je nezadovoljan igrom svoje momčadi na pripremama, čak je nakon posljednjeg susreta s Rusima to nazvao i "mučenjem", ali svi očekuju da će Litva biti prava kad prvenstvo počne.

Najjači adut Litve i ovog puta je širina. Na svakoj poziciji imaju dovoljno talentiranih igrača, od kojih svaki može u pojedinoj utakmici odigrati ključnu ulogu. Prva zvijezda je Linas Kleiza, sudionik NBA konferencijskog finala, ali ne smije se zaboraviti ni na Simasa Jasaitisa, braću Lavrinovič, Robertasa Javtokasa, Mindaugasa Lukauskisa... Talenta ne nedostaje, ali svakako nedostaje pravi lider u svlačionici, kao što je to bio Jasikevičius. Stoga se od Litve ovog puta ne očekuje zlato, ali nitko nema pravo da ih otpiše iz borbe za medalju...

POLJSKA

U proteklom desetljeću Poljaci kad bi došli na završnicu nekog veliko natjecanja, u pravilu bi došli tek da popune broj i da upišu u svoju statistiku pokoji nastup. Tako je bilo i prije dvije godine u Španjolskoj gdje su izgubili sve tri utakmice u prvoj rundi, no tako sigurno neće biti ove godine. Dobili su privilegiju organizirati jedno ovako veliko natjecanje i nikako ne žele propustiti priliku popularizirati ovaj sport u svojoj državi. A da misle ozbiljno, dokaz je kako su već dobro poznatom dvojcu Adam Wojcik – Filip Dylewicz pridodali naturaliziranu zvijezdu i pravi "stroj za koševe" – Davida Logana. No to još uvijek nisu svi aduti izbornika Mulija Katzurina. U odnosu na prije dvije godine reprezentacija Poljske je jača za dvije nadolazeće mlade zvijezde – Macieja Lampea i Orlandovog Marcina Gortata.

S takvim rosterom Poljska može igrati apsolutno sa svakim, a to su dokazali i u nedavnoj pripremnoj utakmici sa Španjolcima, koji su ih u svom najboljem izdanju uspjeli jedva poraziti s pet koševa razlike. Stoga treba očekivati da će Poljaci bez problema ispuniti svoj cilj o bar jednoj pobjedi i prolasku u drugi krug, a nemojte se šokirati ukoliko u drugi krug prođu kao prvoplasirani u skupini D.

TURSKA

Boša Tanjević doveden je u Tursku 2003. godine kako bi stvorio reprezentaciju koja će na Svjetskom prvenstvu 2010. kojeg organizira Turska ponoviti povijesnu 2001.. Tada su, sjećate se svi, Turci, također na svom terenu, osvojili srebro na Eurobasketu – svoju posljednju medalju na velikim natjecanjima. Od tada sarajevski stručnjak traži pravu ekipu i pokušava vratiti Turke u vrh svjetske košarke, a iako talenta i kvalitete ima, problem uvijek predstavlja nedostatak konstantnosti i prevelike oscilacije u igri. Poljska 2009. je posljednja proba za ono što ih čeka dogodine i zahtjevna turska javnost s nestrpljenjem iščekuje da vidi dokle je Tanjević na svom putu stigao.

Prvo ime ove ekipe je bez konkurencije Hidayet Türkoglu, NBA zvijezda koja je proteklih pet godina bila jedna od najvažnijih karika Orlando Magica. Hedo ne samo da donosi kvalitetu više momčadi, već je jako bitna, gotovo presudna njegova liderska rola. Mnogo se očekuje i od Ersana Ilyasove, koji je imao sjajnu sezonu u Barceloni, te bekovskog dvojca Kerem Tunçeri – Erdem Arslan. Nema više izrazitih šutera kao što su to godinama bili Ibrahim Kutluay i Serkan Erdogan, a zbog sukoba s Tanjevićem s popisa je izostavljen igrač Utah Jazza Mehmet Okur. Kad su Turci u pitanju, uvijek vam savjetujemo da izbjegavate kladionicu. Mogu uzeti medalju, a mogu i ispasti u prvom krugu...

BUGARSKA

Skupina D na papiru ima i svog autsajdera i to je definitivno Bugarska. Momčad je to koju je u svoje ruke preuzeo veliki Pini Gershon i odmah ju uspješno proveo kroz kvalifikacijski pakao, ostavivši pritom iza sebe i veliku Italiju. Tu činjenicu svakako moraju respektirati sve momčadi u skupini, no treba znati i da je za taj veliki uspjeh daleko najzaslužniji Ibrahim Jaaber, branič koji kruh zarađuje u rimskoj Lottomatici i na kojemu se temelji čitava igra Bugarske. Nažalost za Bugare i Gershona, Jaaber kao okorjeli musliman morat će propustiti Eurobasket zbog ramazanskog posta koji je baš u to vrijeme.

No Bugari se i dalje nadaju u bar jednu pobjedu i prolaz u drugi krug, a nade najviše polažu u Todora Stoykova i Filipa Videnova. Mnogo se očekuje i od braće Ivanov, od kojih Dejana i mi jako dobro poznajemo iz nastupa za Split i Zadar. Najjači adut ipak im je Pini Gershon i zbog njega sve tri momčadi u skupini trebaju ostati na oprezu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!