Košarka

Španjolci na teškom ispitu

Branimir Korać • ponedjeljak, 07.09.2009.
Španjolci na teškom ispitu
Foto: EPA

Već prvog dana Eurobasketa očekuje nas nekoliko vrlo zanimljivih, a vjerojatno i neizvjesnih dvoboja. Pozornost je svakako na susretima Srbije i Španjolske te Litve i Turske...

Skupina A: Povijesni dvoboj u Poznanu

Makedonci debitiraju na Eurobasketu u susretu protiv povijesnih "neprijatelja" Grka. Bit će to dvoboj nabijen emocijama za koji se Makedonci još od samog ždrijeba posebno pripremaju. Grci ulaze u susret kao opipljivi favoriti, međutim Makedonija predvođena Jeremiahom Masseyem pokazala je u pripremnom razdoblju kako može biti neugodan protivnik. Ipak, dužina klupe i iskustvo su na strani Grka koji ne bi smjeli dopustiti iznenađenje.

Vezane vijesti

Skupina B: Njemačka iskušava francusku formu

Kada su tri reprezentacije iz skupine B saznale kako će dobiti protivnika iz kvalifikacija kao četvrtog u skupini, sigurno su i sami bili svjesni kako im je to bio najgori mogući izbor. Francuska je rezerviranom igrom u prvom dijelu kvalifikacija propustila osigurati prolaz ranije te je morala u dodatne kvalifikacije gdje je bila uistinu impresivna.

No ostaje pitanje može li Colletova momčad zadržati visoku razinu forme i tijekom prvenstva. Prvi koji će na to dati odgovor su Nijemci, doduše djelomičan odgovor jer je Njemačka u Poljsku doputovala vrlo oslabljena. Francuska je prvi favorit skupine i očekuje se njezina lagana pobjeda.

U drugom susretu favorizirani Rusi tražit će pobjedu protiv Latvije. Dosta problema u latvijskom sastavu uoči početka Eurobasketa, iz reprezentacije je izbačen Berzins, Biedrins, Valters i Kambala zaprijetili su bojkotom i to će se sigurno osjetiti u samoj prezentaciji u Poljskoj.

Skupina C: Sudar favorita

Favoriti za prvo mjesto u skupini C, Španjolska i Srbija, sudarit će se već u prvom kolu. Španjolci su impresivno odradili pripreme, ali valja naglasiti kako su većinu utakmica odradili upravo na svom terenu dok je prvo gostovanje u Litvi završilo debaklom. Na startu ih očekuje poletna Srbija koja je pokazala veliki potencijal u pripremnom razdoblju i bit će zanimljivo vidjeti kako i koliko će se oduprijeti prvom favoritu za naslov prvaka Europe.

Drugi susret je dvoboj ozljedama i otkazima osakaćenih Slovenije i Velike Britanije u kojem su Slovenci ipak favoriti. Iako su ostali bez velikog broja igrača s kojima bi na okupu možda konkurirali i za naslov, Slovenci su još uvijek kvalitetniji od vjerojatno najslabije reprezentacije u Poljskoj - Velike Britanije. Britanci s Dengom i Gordonom i Britanci s ovom reprezentacijom su dva posve različita svijeta.

Skupina D: Litva ili Turska?

I u ovoj skupini se odmah susreću favoriti za prvo mjesto u skupini. Litva i Turska dolaze u Poljsku s velikim očekivanjima i to će pokušati potvrditi već na startu. Obje reprezentacije dosta su varirale u formi tijekom pripremnog razdoblja, ali čini se kako se Litavci značajno dižu i to u pravo vrijeme prije početka onog pravog. Turska je dosta promijenila reprezentaciju, nemaju imperativ borbe za SP jer su mu domaćini, ali žele iznenaditi i možda doći čak do medalje. Koliko su za to sposobni, saznat ćemo već večeras.

U drugom susretu sastaju se reprezentacije koje nemaju prevelik ugled u europskoj košarci, ali su tijekom priprema dokazale kako ih ne treba podcijeniti. Poljaci će imati veliku podršku iz gledališta, s druge strane Bugari s Pinijem Gershonom na klupi nisu bezazlen protivnik i u svakom slučaju očekuje nas zanimljiv dvoboj.

Raspored prvog kola:

Skupina A:
Makedonija - Grčka 16:30
Hrvatska Izrael 19:15

Skupina B:
Rusija - Latvija 16:30
Francuska - Njemačka 19:15

Skupina C:
Velika Britanija - Slovenija 18:15
Srbija - Španjolska 21:00

Skupina D:
Poljska - Bugarska 18:15
Litva - Turska 21:15.

Eurobasket, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Sjeverna Makedonija54:86Grčka
Hrvatska86:79Izrael
1Grčka 30+66
2Hrvatska 21+9
3Sjeverna Makedonija 12-39
4Izrael 03-36

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurobasket, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Sjeverna Makedonija54:86Grčka
Hrvatska86:79Izrael
1Grčka 30+66
2Hrvatska 21+9
3Sjeverna Makedonija 12-39
4Izrael 03-36

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!