Ostali sportovi

Poljska prošla, Francuska na putu

Matej Milanović • srijeda, 09.09.2009.
Poljska prošla, Francuska na putu
Foto: EPA

U izmirskoj skupini Europskog odbojkaškog prvenstva Poljska je s teškom pobjedom protiv Nizozemske osigurala polufinale. Francuzi su jako blizu tome da se pridruže Poljacima nakon pobjede protiv Grčke, a Španjolska je porazom od Njemačke službeno predala naslov...

U večernjem susretu Francuska i Grčka igrale su iznimno važan susret. Naime bilo je jasno da će današnji pobjednik sutrašnjom eventualnom novom pobjedom biti siguran u polufinale. Prvi set su Francuzi lagano okrenuli na svoju stranu. Poveli su sa šest razlike i održali mirnu prednost do kraja.

U drugoj dionici Grci su došli do 24:22, no nakon toga su si zakomplicirali život. Otišlo se na razliku i igralo poen za poen sve dok napokon Grci nisu iskoristili svoju set loptu i s 32:30 izjednačili na 1:1. Nakon takvog napetog seta očekivala se zanimljiva treća dionica. Međutim Francuzi su rano došli do pet razlike i bez većih problema održavali prednost do samog kraja i s 25:18 kao i u prvoj dionici poveli 2:1 u setovima.

U četvrtom setu Grci su uzeli tri poena prednosti od samog početka i s tom prednošću otišli su na drugi tehnički odmor. Međutim Francuzi su se polako vratili u set i prvo izjednačili na 23:23, a zatim s dva uzastopna poena zaključili dvoboj. Francuzima sutra treba pobjeda protiv Španjolske za siguran ulazak u polufinale.

Poljska je puno teže od očekivanog svladale Slovake i izborila polufinale. Prvi set dobili su Slovaci 25:21. Nakon toga Poljska je u potpunosti preuzela stvari u svoje ruke i pustila protivnicima 25 poena u iduća dva seta. Činilo se da je sve riješeno, no Slovaci su praktički bez otpora došli do četvrtog set s 25:14.

Peti set bio je pun preokreta. Poljska je povela 8:7, nakon čega su Slovaci s tri uzastopna poena preuzeli inicijativu. Nakon toga uslijedilo je četiri poena Poljaka za njihovih 12:10. No, set još uvijek nije bio gotov. Slovačka je došla do 13:13, a zatim i na razliku, no ipak nisu uspjeli iznenaditi favoriziranu Poljsku koja je potvrdila ulazak među četiri najbolje reprezentacije.

Slovaci će grupu vjerojatno završiti na zadnjem mjestu sa samo jednom pobjedom na turniru, onom protiv Slovenije, no treba reći da su ozbiljno namučili sve svoje protivnike i da bi već na idućem prvenstvu Europe mogli kandidirati za visoka mjesta.

Njemačka i Španjolska igrale su danas za nastavak nadanja u polufinale. Pobjedniku bi ostale minimalne šanse za polufinale, a poraženi je imao matematičku sigurnost da će se sutra oprostiti od natjecanja.

Španjolska je odlično krenula u dvoboj dobivši prvi set sa 25:19. Drugi set bio je puno izjednačeniji i u konačnici su slavili Nijemci na razliku, 27:25. U trećem setu je Njemačka imala i pet razlike, no vratili su im se protivnici i ponovno došli do tijesne završnice. Kao i u prethodnom setu, bolje su se snašli Nijemci koji su slavili s 25:23.

U četvrtom je setu nakon prvog tehničkog odmora, na kojem su minimalno vodili, Njemačka pobjegla na ogromnih osam poena prednosti iz kojih se Španjolska više nije uspjela izvući. Nijemci su time zadržali male nade u polufinale. Španjolska se pak više ne može ni nadati budući da su ovim porazom matematički ispali s prvenstva i predali titulu prvaka Europe.

Europsko prvenstvo, Izmir, Skupina E:
Njemačka - Španjolska 3:1 (19:25, 27:25, 25:23, 25:20)
Poljska - Slovačka 3:2 (21:25, 25:15, 25:10, 14:25, 16:14)
Francuska - Grčka 3:1 (25:18, 30:32, 25:18, 25:23)

Poredak:
Poljska 8, Francuska 6, Grčka 4, Njemačka 4, Španjolska 2, Slovačka 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!