Košarka

NBA All Star vikend u Washingtonu

Bojan Poturica • subota, 10.02.2001.


Prošla su vremena kada su gledatelje pred ekrane i u dvorane privlačili Michael Jordan, Magic Johnson i Larry Bird. Prošla su vremena kada su NBA-om harali Julius Erving, Kareem Abdul-Jabar, Wilt Chamberlain, Oscar Robinson i drugi veliki igrači. Dolazi mlada generacija koja će morati između sebe stvoriti zvijezde. Pravih zvijezda kao što je bio Michael Jordan više nema i zbog toga NBA sve više žali. Prava na prijenos utakmica sve su jeftinija, gledatelja je sve manje, a David Stern traži rješenja za povećanje popularnosti. No malo je onih koji propuštaju All Star utakmicu. Vrsni driblinzi, zakucavanja, asistencije, te čudesni šutevi samo su dio onoga što ovu utakmicu izdiše iznad svih ostalih...

Sve oči NBA fanova uprte su u glavni grad Sjedinjenih Američkih Država - Washington. U njemu će se odigrati 50. All Star utakmica, a osim nje održat će se natjecanje u tricama, zakucavanjima, te 2ball natjecanje. Usto će se odigrati i utakmica između najboljih igrača s ovogodišnjeg drafta, te momaka sa jednogodišnjim stažom u NBA ligi.


Nezaustavljivi Allen Iverson

All Star utakmica je čista eksibicija. Tu se gotovo i ne igra obrana. Vodstvo od 15 koševa ne jamči pobjedu. Sve se može dostići za 2-3 minute. Ove su godine, kao i prošle, birane početne postave Istoka i Zapada preko Interneta. Nakon prebrojavanja glasova, ispostavilo se da je najviše glasova u obje momčadi donio Vince Carter. Zbog svoje atraktivnosti, te zbog nedostatka vrsnih krilnih igrača na Istoku, Carter je odnio pobjedu. U početnoj postavi Istoka startat će Allen Iverson i Tracy McGrady, a mjesto u petorci izborili su Grant Hill i Alonzo Mourning. No njih dvojica su ozlijeđeni, a prema najavama u početnoj postavi startati će Anthony Mason i Antonio Davis koji je naknadno poznat nakon što se u četvrtak ozlijedio i najbolji bloker lige Theo Ratliff. U rezervi će biti Ray Allen, Glenn Robinson, Allan Houston, Latrell Sprewell, Stephon Marbury, Jerry Stackhouse i Dikembe Mutombo. Potrebno je napomenuti da su Mutombo i Sprewell pozvani naknadno zbog ozljeda Mourninga i Hilla. Trener Istoka bit će Larry Brown koji s Philadelphijom trenutno drži najbolji omjer u ligi.


Kobe bez suigrača O Neala

U početnoj petorci Zapada igrat će Jason Kidd i Kobe Bryant na vanjskim pozicijama, dok će Tim Duncan, Chris Webber i Kevin Garnett kontrolirati prostor pod košem. U početnu postavu izabran je Shaquille ONeal, ali on neće igrati zbog ozljede stopala. ONeal je dobio najviše glasova na Zapadu, a umjesto njega priliku je dobio Garnett koji je u velikoj formi. Zapad će trenirati Rick Adelman, trener Sacramenta. Da se trener bira nakon zadnjih utakmica prije All Star utakmice, momčad bi vodio Matt Dunleavy, trener Blazersa. Blazersi imaju bolji omjer od Kingsa koji su nanizali tri uzastopna poraza. Na klupi će sjediti David Robinson, Karl Malone, Antonio McDyess, Rasheed Wallace, Michael Finley, Gary Payton, te jedini Europljanin na susretu Vlade Divac.

Obje momčadi jako se razlikuju. Zapada je predvođen jakim i dobrim centrima i krilima, dok Istok ima brzu i pokretnu vanjsku liniju. Da je sve u redu, najviše pozornosti privukao bi dvoboj dva najbolja strijelca lige, Kobea Bryanta i Allena Iversona. No, Kobe je imao namjeru ispustiti All Star utakmicu iz svog kalendara zbog ozljede ramena, ali je čuo da bi mogao biti suspendiran pet utakmica pa nije želio riskirati. Navodno će tražiti Adelmana da ne igra previše. No teško je povjerovati u to znajući da Kobe obožava izazove, a dvoboj protiv Iversona je upravo to, a ujedno mu je i prilika da osvoji naslov najkorisnijeg igrača utakmice.


Tim Duncan - centarski oslonac Zapada

Iako je ovdje sve moguće, veće šanse ima Zapad. Iverson, McGrady i Carter će učiniti sve što je u njihovoj moći, ali teško da će itko moći nešto učiniti protiv odlične unutrašnje linije Zapada. McGrady će biti najmlađi igrač na utakmici, a ujedno će i prvi put nastupiti na All Staru, baš kao i Vlade Divac, centar Sacramento Kingsa. Po dva predstavnika na utakmici imat će Toronto, New York, Milwaukee, San Antonio i Sacramento, dok će po jednog predstavnika imati  Philadelphia, Orlando, New Jersey, Miami, Atlanta, Detroit, LA Lakersi, Phoenix, Dallas, Minnesota, Utah, Denver, Seattle i Portland. Karl Malone će 13. put nastupiti na All Staru, dok če "admiral" Robinson nastupiti 10. put.

Na utakmici između novaka i rookiea iz prošle godine, nastupit će devet igrača u svakoj momčadi. Elton Brand i Steve Francis predvodit će iskusnije, dok će Kenyon Martin i Marc Jackson predvoditi igrače koji su draftirani 2000-te. U postavi tzv. Sophomeresa će osim Francis i Branda nastupiti Baron Davis, Richard Hamilton, Shawn Marion, Andre Miller, Lamar Odom, Wally Szczerbiak i Jason Terry. U momčadi rookiea Martinu i Jacksonu će pomoć pružiti Morris Peterson, Darius Miles, Stephen Jackson, Quentin Richardson, Mike Miller, Khalid El-Amin te Mateen Cleaves.

Nakon što su Carter i Bryant objavili da neće nastupiti na natjecanju u zakucavanjima, zanimanje je opalo. Dvoboj Bryanta i Cartera bio bi veoma uzbudljiv, no natjecanje će morati proći bez njih. Najveći favorit je Baron Davis, playmaker Charlotte Hornetsa. Sa svojih 188 cm visine izvodi nevjerojatne akrobacije i uz Coreya Maggeta vjerojatno će izazvati najviše pozornosti u gledalištvu. Ostali kandidati za naslov su Jonathan Bender, Desmond Mason, DeShawn Stevenson i Stromile Swift.


Tracy McGrady sa Nykeshom Sales u natjecanju 2Ball

U natjecanju zabijanja trica suočit će se Ray Allen, Predrag Stojaković, Steve Nash, Pat Garrity, Allan Houston, Rashard Lewis, Dirk Nowitzki i Bryon Russell. Ovdje nema velikih favorita, iako su dosada u sezoni najbolje šutirati Houston, Nowitzki i Stojaković.

2Ball natjecanje će se kao i utakmica novaka i sophomoresa, natjecanja u zakucavanju te natjecanja u tricama održati u subotu. U tom natjecanju sudjeluju po jedan NBA igrač te jedna WNBA igračica. David Wesley i Dawn Staley predstavljat će Charlotte, Trajan Langon i Eva Nemcova Cleveland, Cuttino Mobley i Sheryl Swoopes Houston. Tracy McGrady i Nykesha Sales nastupaju za Orlando, Jason Kidd i Brandy Reed za Phoenix, Peja Stojaković i Ruthie Bolton-Holifield za Sacramento, Bryon Russell i Natalie Williams za Utah, dok će predstavnici Washingtona biti Richard Hamilton i Nikki McCray.

Sve u svemu bit će zanimljivo. Hrvatska televizija osigurala je prijenos All Star utakmice i moći ćete ju pogledati u noći sa nedjelje na ponedjeljak u pola jedan ujutro. Napokon ćemo moći vidjeti najbolje igrače lige, a premda nismo gledali mnogo različitih momčadi u NBA prijenosima, ovo će biti prilika da se upoznamo da potezima zvijezda koji dosada nismo gledali.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Košarka
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!