Ostali sportovi

Poljska iz šestog pokušaja

Matej Milanović • nedjelja, 13.09.2009.
Poljska iz šestog pokušaja
Foto: EPA

Nakon čak pet poraza u finalu europskih prvenstava, Poljska je u šestom pokušaju s 3:1 porazila Francusku i osvojila naslov prvaka Starog kontinenta.

Finale muškog odbojkaškog prvenstva Europe trebalo je odrediti osmu reprezentaciju s naslovom prvaka Europe budući da ni Francuzi ni Poljaci nisu nikad osvojili zlato. Već su se susreli u fazi po skupinama, u prvom kolu, a i tada je Poljska slavila 3:1 puno uvjerljivijom igrom od protivnika.

Francuska je u prvom setu otišla na dva razlike nakon prvog tehničkog odmora, no dionica je bila u egalu sve do rezultata 19:19. Nakon toga Poljska je s tri uzastopna poena došla u odličnu poziciju, ali su to brzo upropastili primivši tri poena zaredom za 22:22. Set je otišao na razliku. Francuzi su propustili tri prilike za vodstvo, nakon toga su set lopte došle Poljacima koji su drugu iskoristili za 29:27.

U drugom setu poljska je nakon drugog tehničkog time-outa pobjegla na 19:14. Do kraja seta Francuska nije ozbiljnije priprijetila i Poljska je dobila 25:21 za 2:0 u setovima. Treći set je također bio jednosmjeran, međutim ovog puta su igru diktirali Francuzi koji su poveli i 18:7, da bi set okončali sa 25:16.

Poljaci su razočaranje zbog poklonjenog seta odmah ostavili iza sebe i vodili 8:5 na prvom tehničkom odmoru četvrtog seta. Francuska ih je ubrzo ulovila, a zatim i nekoliko puta povela, ali samo s jednim poenom razlike. Poljska je uspjela zadržati nalet Francuske i čak dva puta doći do dva poena prednosti u završnici seta, no oba puta su Francuzi s dva uzastopna poena izjednačavali.

Poljska je na 24:23 ipak došla do meč lopte. Prvu nisu uspjeli iskoristiti, ali drugu jesu za konačnih 26:24. To je prvi naslov prvaka Europe za Poljsku nakon čak pet poraza u finalu. Ove godine nisu došli kao veliki favoriti, iako se obzirom na prolaznu skupinu očekivalo da bi mogli do medalje.

Posebno valja spomenuti da su novopečeni prvaci Europe umalo ostali bez ovog natjecanja. Naime nisu prošli prvu fazu kvalifikacija jer su u skupini bili iza Estonije, a u dodatnim kvalifikacijama su izbacili slabašnu Belgiju samo zbog više realiziranih poena u dva odigrana susreta.

Europsko prvenstvo, Turska, Finale:
Poljska - Francuska 3:1 (29:27, 25:21, 16:25, 26:24)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!