Košarka

Makedonski podvig ili ruska tradicija?

Vedran Babić • utorak, 15.09.2009.
Makedonski podvig ili ruska tradicija?
Foto: EPA

Došao je i taj dan, dan odluke za reprezentacije u skupini E drugog kruga Eurobasketa. I dok će Francuska i Grčka međusobno igrati za prvo mjesto, Rusija i Makedonija znaju da im treba pobjeda za daljnji plasman...

Dvije najjače reprezentacije skupine E, Francuska i Grčka, danas će odmjeriti snage u utakmici koja će jednoj od njih donijeti mjesto broj jedan uoči četvrtfinala, ali prije svega dobro raspoloženje jer u skupini F protivnik im neće biti nimalo lagan (Turska, Slovenija, Srbija ili Španjolska).

Još uvijek neporaženi na Eurobasketu, Francuzi dočekuju Grke u nadi da će prekinuti neugodni niz od sedam poraza u međusobnim dvobojima na europskim smotrama. Posljednji put to je bilo 2005. u polufinalu u Beogradu, kada je Grčka slavila 67:66.

Danas je, međutim, situacija nešto drukčija. Francuzi su na prvenstvo stigli s najviše košarkaša iz NBA, a logično je i da očekuju medalju, po mogućnosti zlatnu. Predvođeni sjajnim Tonyjem Parkerom i Borisom Diawom te mladim Nicolasom Batumom, opasnost su za svaku reprezentaciju.

Ipak, Grci su također pokazali svoju kvalitetu unatoč neigranju Papaloukasa i Diamantidisa. Tek su jednom poraženi i to u posljednjoj utakmici od Rusije, no taj poraz ne znači im previše, s obzirom da u slučaju današnje pobjede nad Francuskom svejedno preuzimaju prvo mjesto u skupini.

Izostankom navedenog dvojca u lidere ove grčke reprezentacije prometnuli su se Spanoulis i Bourousis i nema dvojbe kako će grčki razigravač imati veliku zadaću u zaustavljanju Parkera. Pod koševima veliku bitku će voditi upravo Bourousis i Turiaf i dojma smo kako bi upravo ta dva duela mogla odlučiti pobjednika.

Prije Francuske i Grčke, na parketu dvorane u Bydgoszczu sastat će se Rusija i Makedonija. Matematika je u ovom slučaju jednostavna - pobjedom Rusija sigurno ide u četvrtfinale, dok će Makedoncima za isti pothvat trebati pobjeda od sedam koševa razlike ili više, računajući da će Hrvatska u 21 sat biti bolja od Njemačke. Ukoliko pak Nijemci iznenade, Makedoncima će biti potrebna bilo kakva pobjeda - u tom slučaju ispali bi Rusi.

Međutim, iako su se tijekom prvenstva predstavili kao nezgodan suparnik gotovo svakoj momčadi, Makedoncima bi pobjeda protiv Rusije i plasman među osam najboljih bio rezultat ravan podvigu.

Unatoč brojnim važnim izostancima, Rusija je ipak momčad s tradicijom i iskustvom, poglavito u ovakvim utakmicama. Na kraju krajeva, oni su i branitelji naslova. Sve to trebalo bi se pokazati kao neprelazna prepreka za Makedonce, kojima je i sama borba za četvrtfinale veliki uspjeh.

Skupina E, drugi krug Eurobasketa:

Rusija - Makedonija (15.45)
Francuska - Grčka (18.15)

Eurobasket, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Rusija71:69Sjeverna Makedonija
Francuska71:69Grčka
Hrvatska70:68Njemačka
1Francuska (+4)30+46
2Rusija (+2)30+10
3Grčka (+4)12+43
4Hrvatska (+3)12-17
5Sjeverna Makedonija (+2)12-59
6Njemačka (+3)03-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Eurobasket, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Rusija71:69Sjeverna Makedonija
Francuska71:69Grčka
Hrvatska70:68Njemačka
1Francuska (+4)30+46
2Rusija (+2)30+10
3Grčka (+4)12+43
4Hrvatska (+3)12-17
5Sjeverna Makedonija (+2)12-59
6Njemačka (+3)03-23

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!