Košarka

Domaćinima male prednosti

Branimir Korać • utorak, 29.09.2009.
Domaćinima male prednosti
Foto: Kristijan Komarica

Sva četiri susreta prvog kvalifikacijskog kruga za ulazak u skupine Eurolige bili su vrlo neizvjesni, a to najbolje pokazuje podatak kako je najveću pobjedu ostvario Ventspils koji je s pet poena viška svladao Benetton...

Charleroi je na svom parketu propustio upisati visoku pobjedu protiv Orleansa i riješiti pitanje prolaska u drugi kvalifikacijski krug već u prvom susretu. Uoči posljednje četvrtine imali su Belgijci plus 16, međutim Orleans je odigrao velikih deset minuta i ostao u igri za prolaz.

U 22. minuti Covile je doveo Orleans u vodstvo 27:26 da bi do kraja četvrtine domaćin napravio velikih 20:3 i uoči posljednje četvrtine imao vodstvo 46:30. Pet minuta prije kraja utakmice prednosti Belgijaca i dalje je bila visoka, imali su 53:36 i onda jednostavno stali. Do kraja utakmice Orleans je napravio seriju 17:2 i s obećavajućih 55:53 vraća se u Francusku.

Najbolji kod Charleroija bio je Jerry Johnson koji je ubacio deset poena uz šest asistencija dok je naš Jure Lalić za 16 minuta ubacio osam poena (4/7 za dva). Kod Orleansa 14 poena ubacio je Austin Nichols dok je 13 poena dodao Ryvon Covile.

Kus neraspoložen

S većom prednosti na uzvrat je mogao i latvijski Ventspils koji se na kraju morao zadovoljiti pobjedom 78:73 protiv Benettona i u Italiji neće imati nimalo lagan posao. I oni su uoči posljednje četvrtine imali dvoznamenkastu prednost da bi na kraju slavili s malih pet poena prednosti.

Ventspils je već u prvom poluvremenu odličnom igrom stvorio prednost i imao na odmoru 13 poena viška. Benetton nije dobro izgledao u prvom poluvremenu, no gosti su se ipak u pravo vrijeme probudili. U posljednjoj četvrtini zaigrali su bolje i serijom 12:1 u prvih sedam minuta posve se približili na 71:68. Nakon Nicevićevog polaganja u 39. minuti Benetton je došao na najbližih 75:73, međutim u posljednjoj minuti ostali su bez ijednog poena i Ventspils je slavio sa 78:73.

U domaćem sastavu nezaustavljiv je bio Aaron Pettway koji je ubacio 20 poena i uhvatio čak 17 skokova dok je Mareks Jurevicus dodao 13 poena uz sedam skokova. Kod Benettona Daniel Heckett ubacio je 13 poena, a Gary Neal dodao je 11 poena i deset skokova. Sandro Nicević za 29 minuta također je ubacio 11 poena (3/7 za dva, 5/7 slobodna) uz dva skoka i dvije asistencije dok je Davor Kus odigrao loše i za 20 minuta ubacio tri poena (0/4 za dva, 1/2 za tri) uz tri skoka.

Le Mans minimalno

Le Mans je tijesno slavio protiv Albe 61:60 u utakmici u kojoj je odlično startao, a onda na kraju spašavao pobjedu. U posljednjim trenucima uspjeli su izboriti pobjedu od minimalnih poen prednosti, što im ne garantira baš ništa u uzvratu u Berlinu.

Početak utakmice bio je kao iz noćne more za Nijemce. Osam minuta ostali su bez ijednog poena i gubili s čak 15:0 te se nije baš činilo u tim trenucima kako bi se mogli boriti za pobjedu. Međutim u nastavku susreta Nijemci su se trgnuli i počeli smanjivati zaostatak da bi u posljednjoj četvrtini imali i vodstvo minutu i pol prije kraja 59:53. Ipak, Le Mans je u samoj završnici napravio seriju 8:1 i stigao do pobjede.

Francuze je predvodio sjajni Marc Salyers s 28 poena dok je Joao Batista dodao 13 poena i šest skokova. Kod Albe Adam Chubb ubacio je 16 poena uz pet skokova dok je Julius Jenkins dodao 15 poena.

Grčki derbi Arisu

Dosta pozornosti pobuđivao je odmah nakon ždrijeba grčki par Aris - Maroussi. Prvenstveni rivali pružili su zanimljivu utakmicu nakon koje unatoč porazu zadovoljniji mogu biti gosti. Maroussi je poražen s malih 67:65 što garantira neizvjesnost i u drugom susretu.

U prvom poluvremenu svakoj momčadi pripala je jedna četvrtina. Prvi deset minuta dominirali su gosti koji su ostvarili prednost u tom razdoblju 17:9 da bi u drugih deset minuta uzvratio Aris i na kraju otišao s minimalnom prednosti na odmor. U drugom poluvremenu igralo se izjednačeno, a Maroussi je u završnici mogao čak i slaviti. Dvije minute prije kraja utakmice vodili su gosti 67:62, međutim u završnici su ipak ostali bez poena i Aris je serijom 7:0 otišao do male prednosti.

Kod pobjednika najistaknutiji bili su Andrew Betts s 15 poena i 11 skokova te Keydren Clark s 15 poena. Kod Maroussija dojučerašnji član Cibone Jared Homan ubacio je 13 poena uz deset skokova, a Billy Keys dodao je deset poen.

Euroliga, kvalifikacije

1. pretkolo

Aris69:67Maroussi
Ventspils78:73Benetton Basket
Proximus Spirou55:53Entante Orleans
Le Mans Sarthe61:60Alba Berlin
Maroussi89:60Aris
Alba Berlin77:62Le Mans Sarthe
Entante Orleans81:56Proximus Spirou
Benetton Basket88:76Ventspils

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, kvalifikacije

1. pretkolo

Aris69:67Maroussi
Ventspils78:73Benetton Basket
Proximus Spirou55:53Entante Orleans
Le Mans Sarthe61:60Alba Berlin
Maroussi89:60Aris
Alba Berlin77:62Le Mans Sarthe
Entante Orleans81:56Proximus Spirou
Benetton Basket88:76Ventspils

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!