Košarka

Domaćinima prvi susreti

Branimir Korać • srijeda, 21.10.2009.
Domaćinima prvi susreti
Foto: EPA

Šest susreta kvalifikacija Eurokupa igrano je u utorak, a u svih šest pobjedu su ostvarili domaćini. Od hrvatskih predstavnika tako je uspješan bio samo Bruno Šundov s Doneckom...

Amsterdam je na svom parketu minimalno svladao moskovski Dinamo sa 64:63. S ovim rezultatom dakako zadovoljniji mogu biti Rusi koje će pobjeda u Moskvi tako voditi u skupinu Eurokupa. Moglo je završiti i drugačije, u posljednjoj četvrtini imao je Amsterdam vodstvo 55:45, no onda je ostao četiri minute bez poena iz igre i gosti su se vratili. Minutu i pol do kraja gosti su vodili 63:59, ali Amsterdam je u završnici uspio doći barem do minimalne pobjede.

Kod Amsterdama najbolji su bili Christopher Rodgers sa 17 poena, šest asistencija i pet ukradenih lopti te 18-godišnji Jessey Voorn sa 17 poena. U redovima Dinama Sergej Monja ubacio je 13 poena uz osam skokova, a Aleksej Savrašenko dodao je 12 poena i pet skokova.

Neven Spahija s Valencijom će imati vrlo težak posao u uzvratu. Na gostovanju u Belgiji poraženi su od Dexije 78:63 odigravši vrlo loše posebno posljednju dionicu. Na početku posljednje četvrtine zaostajali su još malih pet poena, no do kraja su odigrali vrlo loše i Dexia je to kaznila te nosi na uzvrat lijepu prednost.

Kelvin Torbert kod domaćina ubacio je 25 poena (5/5 trica) uz šest asistencija, 13 poena i 12 skokova dodao je viši igrač Splita Ben Ebong, a 12 poena i deset skokova upisao je Brandon Costner. Kod Valencije Nando De Colo ubacio je 21 poen (5/8 trica), ali uz čak devet izgubljenih lopti, a Victor Claver dodao je 15 poena i šest skokova.

Neočekivan poraz upisao je Bešiktaš na gostovanju u Austriji kod Raiffeisen Welsa koji je bio bolji sa 74:69. Prednost Austrijanaca mogla je biti i uvjerljivija, minutu prije kraja imali su devet poena viška, ali dobrim reakcijama u posljednjih 60 sekundi Lonny Baxter donio je Bešiktašu ugodnijih minus pet.

"Wels je jaka momčad, ali ćemo ih svladati u Istanbulu. Bolja momčad trebala bi pobijediti, a vjerujem kako smo to mi. Večeras nam ništa nije polazilo za rukom, promašili smo previše otvorenih šuteva", unatoč porazu bio je optimističan trener Turaka Burak Biyiktay.

Kod Welsa najbolji su bili Jason Conley s 25 poena i 16 skokova, Tilo Klette s 14 poena te Davor Lamešić s 12 poena i deset skokova. Kod Bešiktaša Cevher Özer ubacio je 20 poena uz šest skokova, a Lonny Baxter 19 poena i sedam skokova.

Doneck je na svom parketu svladao Bizkaiju iz Bilbaoa 71:63, a pobjeda dosta uvjerljivija. Polovicom posljednje dionice imali su Ukrajinci 19 poena viška, a dvije minute prije kraja i velikih plus 15. Međutim u završnici je Bilbao uspio smanjiti na minus osam i ostaviti nadu u prolaz živom.

"Čestitke domaćoj momčadi koja je odigrala vrlo dobru utakmicu. Od prve minute bili su težak protivnik. U obrani smo dosta griješili, od samog početka bili prisiljeni na hvatanje zaostatka i mislim da smo na kraju i napravili dobar posao. Vjerujem kako ćemo na svom parketu odigrati bolje", rekao je nakon susreta Marko Banić.

Doneck su predvodili Marque Perry s 18 poena i pet skokova te Haywood Owens sa 17 poena i šest skokova. Bruno Šundov igrao je 31 minutu i ubacio sedam poena (2/3 za dva, 1/3 za tri) uz tri skoka. Kod gostiju Janis Blums ubacio je 12 poena, a Marko Banić za 31 minutu deset poena (3/6 za dva, 0/1 za tri, 4/6 slobodna) uz četiri skoka. Damir Markota za 21 minutu ubacio je šest poena (1/3 za dva, 1/3 za tri, 1/2 slobodna) uz dva skoka.

Ciparski Apoel na svom parketu odigrao je dobru utakmicu protiv Banca Tercasa iz Terama i slavio 77:63. Talijani će imati vrlo težak posao da bi dostigli priličan zaostatak, a visoka pobjeda Apoela je i posve zaslužena jer su Ciprani posve dominirali susretom.

"Dobro smo se pripremili za utakmicu jer smo znali protiv kakvog protivnika igramo. No ništa od onog što smo dogovorili nismo sproveli u djelo. Apoel je igrao odlično i lako nas kažnjavao, ova utakmica trebala bi nas poučiti za budućnost", rekao je nakon susreta nezadovoljni gostujući trener Andrea Capoblanco.

Pobjednika su predvodili Brandon Heath s 22 poena i šest asistencija te Lewis Hopkins sa 17 poena i pet skokova. Kod gostiju Drake Diener ubacio je 16 poena uz sedam skokova, a Giuseppe Poeta dodao je 15 poena.

Jeruzalemski Hapoel zadovoljan napušta Francusku. Na gostovanju kod Roannea poraženi su s malih 83:81 i s puno nade očekuju uzvrat na svom parketu. Tijekom posljednje četvrtine domaćin se u nekoliko navrata pokušavao odvojiti, ali na više od sedam poena razlike nisu otišli. Na kraju su spašavali i pobjedu te slavili polaganjem Noela sa sirenom.

"Nisam zadovoljan s rezultatom, zaslužili smo višu pobjedu od ovih dva poena razlike na kraju. Da bismo prošli dalje, morat ćemo odigrati briljantnu utakmicu u uzvratu. Što se tiče pojedinačnog učinka, zadovoljan sam najviše s Davidom Noelom koji je igrao uistinu sjajno", referirao je nakon susreta trener Roannea Jean-Denys Choulet.

Noel je bio prvo ime utakmice s 26 poena, kod domaćina još je Ousmane Dia dodao 16 poena, Dylan Page 15 poena uz sedam skokova, a Uche Nsonwu deset poena uz deset skokova. Kod Hapoela Chester Simmons ubacio je 20 poena uz pet asistencija, a Kevinn Pinkney dodao je 15 poena i devet skokova.

Eurokup, kvalifikacije

1. pretkolo

VEF Riga79:94Panellinios
BC Doneck71:63Dominion Bilbao Basket
Apoel Nicosia77:63Banca Tercas Teramo
Chorale Roanne83:81Hapoel Bank Yahav Jerusalem
Amsterdam 64:63Dinamo Moskva
Dexia Mons-Hainaut78:63Valencia
Kraftwerk Wels74:69Bešiktaš
Brose Baskets64:61Budućnost VOLI
Bešiktaš100:81Kraftwerk Wels
Panellinios74:79VEF Riga
Dinamo Moskva78:48Amsterdam
Banca Tercas Teramo77:62Apoel Nicosia
Valencia79:61 *Dexia Mons-Hainaut
Hapoel Bank Yahav Jerusalem88:79Chorale Roanne
Budućnost VOLI67:65Brose Baskets
Dominion Bilbao Basket90:79BC Doneck

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, kvalifikacije

1. pretkolo

VEF Riga79:94Panellinios
BC Doneck71:63Dominion Bilbao Basket
Apoel Nicosia77:63Banca Tercas Teramo
Chorale Roanne83:81Hapoel Bank Yahav Jerusalem
Amsterdam 64:63Dinamo Moskva
Dexia Mons-Hainaut78:63Valencia
Kraftwerk Wels74:69Bešiktaš
Brose Baskets64:61Budućnost VOLI
Bešiktaš100:81Kraftwerk Wels
Panellinios74:79VEF Riga
Dinamo Moskva78:48Amsterdam
Banca Tercas Teramo77:62Apoel Nicosia
Valencia79:61 *Dexia Mons-Hainaut
Hapoel Bank Yahav Jerusalem88:79Chorale Roanne
Budućnost VOLI67:65Brose Baskets
Dominion Bilbao Basket90:79BC Doneck

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!