Nogomet

Devet desetljeća hrvatskog velikana

Bernard Jurišić • utorak, 13.02.2001.


Hrvatski nogometni klub Hajduk danas slavi svoj 90. rođendan. Program proslave starta već od jutra, pa sve do kasno u noć, a obilježavanje devet desetljeća postojanja splitskog kluba bit će i prigoda da se u Splitu sastane vrh hrvatskog nogometa. Ujutro će na Poljudu svoje sjednice održati IO HNS-a i Udruženje prvoligaša, nakon čega slijedi svečani ručak uzvanika. Za večer je predviđen umjetnički dio proslave - u 19 sati u splitskom HNK-u odigrat će se predstava "90 Hajdukovih proljeća", a nakon nje na gradskom trgu Prokurative održat će se slavljenički koncert na kojem su nastup najavila mnoga velika imena hrvatske glazbene scene.


Hajduk i Dinamo u (ne)prijateljskom slavljeničkom raspoloženju (dp)

U najnapetijem dijelu proslave Hajduk i Dinamo odigrali su u prijateljskom, slavljeničkom susretu bez pobjednika. U na trenutke bespotrebno nervoznom susretu poveo je Dinamo pogotkom Balabana u 39. minuti, dok je za Hajduk izjednačujući pogodak postigao Mate Bilić u 57. minuti. Nervoza sredinom drugog dijela donijela je i dva isključenja. "Pocrvenili" su Sedloski kod Dinama te Radeljić u slavljeničkoj momčadi. Naravno, proslavu će pratiti i naši reporteri iz Splita, koji će vas već tijekom večeri izvijestiti o tijeku proslave, tekstom i slikom.

Hajduk - Dinamo 1:1 (0:1)

Split, stadion u Poljudu, 20 000 gledatelja
Utakmica u povodu proslave 90. rođendana HNK Hajduk
HAJDUK Split - DINAMO Zagreb 1:1 (0:1)
Suci: Miroslav Vitković (Vinkovci), Slivar (Valpovo), Strugačevac (Belišće)
Strijelci: 0:1 - Balaban (39.), 1:1 - Bilić (57.-11m)

HAJDUK: Pletikosa, Gjuzelov, Hrgović, Sablić, Bubalo, Musa, Bilić, Bošnjak, Srna, Miladin, Puljiz (još su igrali: Deranja, Božac, Jerković, Carević, Radeljić, Pirija)

DINAMO: Butina, Leutar, Sedloski, Polovanec, Sesar, Mikić, Agić, Jeličić, Balaban, Cvitanović, Šokota (još su igrali: Bosnar, Mujčin, Bazina, Pavlovič, Leko, Oliveira)


Pavlovič i Miladin vodili su oštru borbu (Snimio: Dražen Patarčić)

Bez obzira na povod, utakmice Hajduka i Dinama ni u jednoj točki "dnevnog reda" ne mogu se ni slučajno titulirati "prijateljskima". Dokazao je to i ogled odigran pred dvadesetak tisuća nazočnih koji su uveličali proslavu devedesetog rođendana najpopularnijeg splitskog, a možda i hrvatskog sportskog kolektiva. Zalutalog promatrača teško bi današnja predstava uvjerila da joj je karakter svečarski, k tome i u okviru priprema za početak sezone. Posebno su "napaljeni" bili domaćini, koji su u utakmicu unijeli možda i malo više žara nego što je bilo potrebno.

Prije početka utakmice, revijalni ogled imali su Veterani Hajduka i Estradne zvijezde, a koji je konačan rezultat bio na kraju - rijetko je tko uspio ustvrditi. Pred iznenađujuće dobro popunjenim tribinama, ovacijama je ispraćena najveća Hajdukova živuća legenda, Frane Matošića, najbolji i najefikasniji napadač kluba svih vremena. Publiku je prije početkog zvižduka zagrijao i Mladen Grdović, te mnoštvo popratnih zabavljačkih točki, od mažoretkinja i plesača do desetaka djece u Hajdukovim dresovima koji su optrčali oko travnjaka.

Video: Bakljada u 9. minuti
Video: Atmosfera je bila sjajna

Sama utakmica, kako smo već rekli, nosila je u sebi vrlo malo prijateljskog. Već u prvoj minuti Sablić je napravio slalom kroz obranu Dinama, no kad je dočao pred Butinu nije imao koncentracije za završni udarac. Uzvratio je na drugoj strani Balaban, koji je nekoliko puta bio u vrlo lijepim prigodama, no mahom ih je branio "Sveti Stipe" Pletikosa. U devetoj minuti utakmice Torcida je priredila svoj show, upalivši 90 baklji, te iscrtavši dimnim bombama crveno - plavi motiv Hajdukova dresa na tribinama.


Ivan Bošnjak nije se naigrao u prvom dijelu (Snimio: Dražen Patarčić)

Hajduk je pritiskao, igralo se prilično agresivno na obje strane, no Bilić, Musa, Bošnjak i Bubalo nisu znali iskoristiti prigode pred Butinom. Najagilniji su u bijelom dresu bili Darko Miladin i Dario Srna, koji su se poput šila zabijali u zadnju liniju Dinama, očito još nedovoljno uigranu i posloženu. Ipak, poveli su gosti. Boško Balaban u 39. minuti iskoristio je jednu od svojih solo akcija kojima je izluđivao Puljiza i vješto prevario Pletikosu za vodstvo gostiju. Tako je Riječanin u zagrebačkoj momčadi nastavio niz pogodaka protiv Hajduka - u svim utakmicama otkako je stigao u Dinamo prošle jeseni, Balaban je Hajduku postizao pogotke.

U drugi dio momčad Dinama istrčala je s novim snagama. Izjednačenje je stiglo u 57. minuti, a da gosti iz Zagreba ne pokvare feštu domaćina najviše je zaslužan Darko Miladin. Njega je novi Dinamov libero Boris Leutar srušio u kaznenom prostoru, a Mate Bilić je sa bijele točke izjednačio na 1:1.


Oštro i beskompromisno - na svaku loptu (Snimio: Dražen Patarčić)

Poravnanje nije smirilo duhove, frcalo je i dalje na sve strane, pa je potpuno logično što ni u ovakvoj prijateljskoj utakmici momčadi nisu dočekale kraj utakmice u punom broju. U 63. su minuti nakon "žustre svađe" isključeni Ivan Radeljić i Goce Sedloski, no smanjenje snaga na travnjaku nije donijelo promjenu rezultata. Tek je Zvone Deranja nakon ulaska dvaput priprijetio Butini, no ostalo je i najrealnijih 1:1.

Video: Bilićev pogodak iz penala

Hajdukovi i Dinamovi su igrači tako odradili svoj prilog proslavi rođendana splitskog kluba, a slavlje se prenijelo na druge splitske lokacije. U 19 sati u HNK-u će se u Hajdukovu čast izvesti predstava "90 Hajdukovih proljeća", a nakon toga će se na Prokurativama nastaviti slavlje vjerojatno do dugo u noć. A Hajduk će već od noćas početi puniti uspomenama deseto desetljeće svoje povijesti. Čestitamo!

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!