Nogomet

Bez Ronalda na Ćirine sinove

Mihaela Bradovski • subota, 14.11.2009.
Bez Ronalda na Ćirine sinove
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Uoči početka kvalifikacijskog ciklusa, malo tko je mogao predvidjeti kako će se Portugal i BiH boriti u dodatnim kvalifikacijama za odlazak u Južnu Afriku. Portugalci su predvođeni Cristianom Ronaldom bili prvi favoriti svoje skupine dok BiH nikada nije bila na završnici nekog kontinentalnog ili svjetskog natjecanja i u skladu s tim nije bila niti favorit pokraj Španjolaca i Turaka…

Koliko je nogomet nepredvidiv dokaz su i ove dvije reprezentacije. BiH je predvođena Ćirom Blaževićem odigrala kvalifikacijski ciklus kao u transu, eliminiravši jaku Tursku te nešto slabiju Belgiju dohvatila je drugu poziciju u skupini.

Dolazak Blaževića na kormilo reprezentacije poklopio se s eksplozijom nekolicine igrača koji su postali nositelji igre svojih klubova i privukli interes brojnih velikih klubova diljem Europe. "Trener svih trenera" promijenio je i sustav igre, vratio se na starih 3-5-2 što se pokazalo idealnim rješenjem za igrače u kadru.

Ranije je to bila solidna reprezentacija s nekoliko dobrih pojedinaca koji su bili sposobni zagorčati život svakome, ali nije bilo konstantnosti rezultata. No sazrijevanjem i eksplozijom Edina Džeke, Zvjezdana Misimovića, Miralema Pjanića, Vedada Ibiševića, Sejada Salihovića i ostatka društva, BiH je postala važan čimbenik na nogometnoj karti svijeta.

Spahić, Rahimić, Nadarević uz nešto mlađeg Pandžu čine uigranu zadnju liniju, u bilo kojoj kombinaciji da zaigraju. Slažu se i poznaju vrlo dobro stoga i djeluju tako sigurno na terenu. U središnjici i u napadu nalazi se veliki broj pravih nogometnih znalaca, odličnih tehničara koji daju dodatnu kvalitetu. Stoga ovako dobar rezultat ne treba čuditi, osim velike borbenosti i zanosa koji nosi ovu reprezentaciju, BiH igra izvrstan nogomet i njihove pobjede nisu slučajnost.

Na drugoj strani stajat će sjajni Portugal, reprezentacija koja po ugledu i individualnoj kvaliteti svakako spada u sam svjetski nogometni vrh, no i reprezentacija koja je premalo pokazala u kvalifikacijama i "za kaznu" mora u dodatni krug.

Kada u momčadi imate igrače poput Ronalda, Deca, Bosingwe, Sabrose, Pepea, Nanija, Raula Meirelesa, Joaoa Moutinha, normalno je da očekujete najviše. Međutim Portugal nije oduševio i nije pokazao kako je zaslužio Južnu Afriku. Barem ne u prvom dijelu kvalifikacija.

Mnogi upiru prstom u Carlosa Queiroza kao jednog od glavnih krivaca za to što Selecao nije izravno otišao na SP. Queirozova trenerska dostignuća, ako ne računamo pomaganje Alexu Fergusonu u Manchesteru, nisu impresivna, ali nije niti Queiroz kriv za sve ono što su Portugalci bili u stanju promašiti tijekom kvalifikacijskog ciklusa.

Igra i nije bila toliko loša, u gotovo svim susretima Portugal je dominirao i stvarao prilike, ali realizacija nije bila na očekivanoj razini. Posebno se to odnosi na domaće susrete s Albanijom i Švedskom te na gostujući susret u Danskoj gdje su odigrali tek neriješeno, dok s Albancima i Šveđanima nisu ugurali niti jednu loptu u mrežu. Mučili su se i u Tirani gdje su slavili 2:1 nakon prave opsade albanskog gola i to pogotkom Brune Alvesa u 92. minuti.

Sigurno je kako nas očekuju dvije sjajne utakmice. Obje reprezentacije igraju napadački nogomet, nogomet lijep za oko, ostaje za vidjeti tko će u takvoj igri profitirati. Spektakl će biti okrnjen neigranjem Ronalda koji je još uvijek ozlijeđen, no još uvijek je tu pravi niz majstora na obje strane koji su sposobni pružiti nogometni užitak.

U reprezentaciji BiH bit će i dvojica igrača koji kruh zarađuju u Prvoj HNL. Riječ je o Hajdukovim igračima Senijadu Ibričiću i Borisu Pandži. Uz njih je bio i Šibenčanin Ermin Zec, no on zbog ozljede nije otputovao u Portugal. "Dugo sam u ovom poslu i znam da ništa nije nemoguće. Vjerujem u prolaz", optimističan je Blažević, ali isto tako misle i Portugalci.

"BiH ima niz igrača koji su sposobni sami kreirati prilike i zabiti. Oni su napadački orijentirana momčad i jako ih volim gledati. No mi imamo obvezu pobijediti i plasirati se u Južnu Afriku i vjerujem kako su nam šanse dobre", smatra Queiroz.

Prvi je susret na rasporedu u subotu, 14. studenog, u 21:30 u Lisabonu, a sudit će ga Englez Martin Atkinson.

Dodatne kvalifikacije za SP 2010.

18.11.2009.
Francuska1:1 *Irska
Bosna i Hercegovina0:1Portugal
Slovenija1:0Rusija
Ukrajina0:1Grčka
14.11.2009.
Portugal1:0Bosna i Hercegovina
Irska0:1Francuska
Grčka0:0Ukrajina
Rusija2:1Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Dodatne kvalifikacije za SP 2010.

18.11.2009.
Francuska1:1 *Irska
Bosna i Hercegovina0:1Portugal
Slovenija1:0Rusija
Ukrajina0:1Grčka
14.11.2009.
Portugal1:0Bosna i Hercegovina
Irska0:1Francuska
Grčka0:0Ukrajina
Rusija2:1Slovenija

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!