Zimski sportovi

Ivica hvata Grangea

Antonija Pavlić • subota, 14.11.2009.
Ivica hvata Grangea
Foto: Davor Sajko

Ivica Kostelić, Natko Zrnčić-Dim i Dalibor Šamšal u Leviju će se prvi puta ove sezone okušati u slalomu. Najbolji hrvatski skijaš sezonu je otvorio solidnim veleslalomskim devetim mjestom, dok Natko i Dalibor još čekaju na prve prave prilike. Naslov iz prošle sezone brani Jean Baptiste-Grange, koji bi ujedno trebao biti i jedan od glavnih konkurenata za osvajanje Malog kristalnog globusa...

Nakon što su prvi slalom sezone u Leviju uspješno odradile skijašice, red je da isto učine i njihovi muški kolege. Prošle je godine utrka za Malim kristalnim globusom najzanimljivija bila upravo u ovoj disciplini, a u tijesnoj borbi s konačnim slavljenikom i pobjednikom premijere u Finskoj Jean Baptiste-Grangeom bio je i Ivica Kostelić.

Profesor i od ove sezone očekuje puno, a u paradnoj disciplini, razumljivo - najviše. Pripreme je odradio odlično, probleme s leđima konačno ostavio iza sebe i mogao se potpuno fokusirati na skijanje. U Leviju je do sada slalomske utrke vozio dvaput. Prošle godine bio je peti, dok je dvije godine ranije odustao u prvoj vožnji.

IVICA PROGNOZIRA

Koga Kostelić smatra najvećim konkurentima u utrci za Veliki kristalni globus? "Svindal i Raich. Ipak, svim pretendentima na tron nedostaje jedna disciplina kako bi bili superiorni. Svindalu slalom, meni i Raichu brze discipline... Vjerujem da će se u borbu više uključiti i mlađi skijaši."

"U Leviju mi je važno jedino da odvozim dobro, bez obzira na to što će mi to donijeti u konačnici. Ne ciljam na postolje, važno mi je samo dobiti neku povratnu informaciju. U kalendaru je puno utrka, tu su i Zimske olimpijske igre, a konkurencija je ogromna. Bodovi će ove godine biti raspoređeni na mnogo više skijaša", rekao je Ivica u najavi.

Borbu za Veliki kristalni globus prošle je sezone izgubio, a veliku ulogu u tome imali su problemi s leđima. "Konstantno radim na prevenciji ozljeda. Prakticiram vježbe za leđa praktički svakih dva-tri sata i za sada to funkcionira. Krug kandidata za Veliki kristalni globus i ove će sezone ostati isti, očekujem jedino ozbiljnije priključenje nekoga iz mladih snaga, poput Carla Janke."

Uz njega u kockastim dresovima niz stazu Levi Black spuštat će se i Natko Zrnčić-Dim i Dalibor Šamšal. Natku je glavna želja potvrditi dobre prezentacije s kraja prošle sezone i možda ući i u krug osvajača bodova, dok Dalibor cilja na solidan nastup i polagano približavanje boljim startnim brojevima.

Glavni favoriti utrke u Leviju bit će, naravno, najbolji iz prošle sezone. Francuz Jean-Baptiste Grange branit će prošlogodišnji trijumf, uz bok će mu biti sunarodnjak Julien Lizeroux, pa kolonija Austrijanaca - Benjamin Raich, Manfred Pranger, Mario Matt, Reinfried Herbst, mladi Marcel Hirscher...

Bit će zanimljivo vidjeti i što može povratnik na skijaške staze nakon stanke zbog odmora Bode Miller. Amerikanac se na povratak skijanju odlučio dosta kasno i zbog toga nije najbolje pripremljen, no dosta puta već nas je uvjerio da može i kada zapravo - ne može.

"Mislim da uvijek imam šansu. Jedan sam od tek nekolicine skijaša koji sve discipline mogu voziti prilično dobro i to mi automatski daje priliku za dobar rezultat u Leviju", rekao je nedavno, prije premijerne veleslalomske utrke u Söldenu.

Potpuno točno, u skijanju kao sportu u kojem odlučuju stotinke sekundi, sve je moguće. Levi Black staza odlično je pripremljena i velike šanse nudi i onima s visokim startnim brojevima, zbog čega nije teško zaključiti kako nas već na početku očekuje jedna velika, uzbudljiva i neizvjesna borba.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.11.2009. u 18:13
    ajmo ivek razvali ih!
    Obrisan korisnik