Nogomet

Golman ili golgeter?

Maja Giljanović • ponedjeljak, 07.12.2009.
Golman ili golgeter?
Foto: Sandro Donda

Golman Sao Paula Rogerio Ceni u posljednjem je kolu brazilske Serie A 85. put postigao gol u protivničku mrežu. Bivši brazilski reprezentativac je najefikasniji golman/strijelac u povijesti ispred Chilaverta, Higuite, Camposa i Vegasa.

Golmanske kvalitete zbog kojih je 17 puta od 1997. do 2006. oblačio reprezentativni dres Brazila Rogerio Ceni često baca u drugi plan svojim napadačkim učinkom. 36-godišnji golman Sao Paula u posljednjem je kolu Serie A dao jedan od četiri gola Sport Recifeu (preostala tri je dao Washington) i postigao svoj 85. gol u karijeri.

Institut za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) Rogerija vodi za najboljeg golgetera među golmanima u povijesti ispred Paragvajca Jose Luisa Chilaverta (62 gola) na drugom, Kolumbijca Renea Higuite (41) na trećem, Meksikanca Jorgea Camposa (40) na četvrtom i Peruanca Johnnyja Vegasa (37) na petom mjestu.

Vezane vijesti

Najbolji Europljanin je Bugarin Dimitar Ivankov (34), a bivši (od 1971. do 1983.) reprezentativac bivše SFRJ, golman Radničkog iz Niša i Bordeauxa, Dragan Pantelić je na 11. mjestu s postignuta 22 gola (dva je gola dao i u reprezentaciji).

Što se Rogerija tiče, Brazilac je zaštitni znak Sao Paula u čijem je dresu odigrao više od 800 utakmica, osvojio je dvije Cope Libertadores i u reprezentaciji je sudjelovao na dva Svjetska prvenstva (u Njemačkoj je 2006. branio 10 minuta drugog poluvremena utakmice između Brazila i Japana).

Od 85 golova 49 ih je, uključujući i jučerašnji protiv Sport Recifea, postigao iz slobodnih udaraca, a 36 iz jedanaesteraca.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!