Nogomet

Ćiro: "Srbija može postati prvak svijeta"

Antonija Pavlić • utorak, 08.12.2009.
Ćiro: "Srbija može postati prvak svijeta"
Foto: Sandro Donda

Legendarni trener koji je s Hrvatskom 1998. ostvario najveći nogometni uspjeh Miroslav Ćiro Blažević u razgovoru za srbijanski B92 progovorio je o mogućnostima Srbije na SP-u, svojoj prošlosti u Hrvatskoj i Dinamu, te problemu nogometa na ovim prostorima...

Legendarni nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević vrijeme provedeno u Beogradu na snimanju filma "Montevideo, Bog te video" krati u razgovorima s tamošnjim novinarima, a opsežan intervju u današnjem broju donio je B92.

Ćiro u filmu koji će biti prikazan sljedeće godine inkorporira lik nekadašnjeg izbornika Jugoslavije Antu Pandakovića, a vratit će nas u tridesete godine prošloga stoljeća kada je reprezentacija Jugoslavije nastupila na prvom Svjetskom prvenstvu u Urugvaju.

"Pokušao sam ujediniti nogomet na ovim prostorima koliko god sam to mogao svojim entuzijazmom i vjerom. Ipak, nedostaje mi odlazak na svjetsku smotru, siguran sam da bi ona učinila potrebno", počeo je trener svih trenera.

Kako sada, hladne glave, objašnjava neuspjeh BiH da čekira karte za Južnu Afriku? "Portugalci su bolja momčad od nas, no činjenica je da smo bili u odličnoj prilici za prolazak. Taj će me neuspjeh proganjati čitav život, odnosno ovo malo što mi je ostalo", dodao je smijući se. "Možda bismo prošli da je naš najbolji igrač Misimović bio manje indisponiran, tko zna."

Novinar lista B92 nije ga propustio upitati i u čemu je tajna Srbije, koja će sljedećeg ljeta igrati nogomet na najvećoj pozornici. "Trener ili izbornik u nogometu su najvažniji. Antić je Srbiji donio jednu novu dimenziju, u čemu mu je puno pomoglo treniranje najvećih reprezentacija svijeta. Međutim, i ta situacija veoma je kompleksna. Nisam siguran da bi prošao Francuze i Rumunje da je u ekipi imao jednu izrazitu zvijezdu."

Na Svjetskom prvenstvu 1998. bio je nadomak finalu no Lillan Thuram kockastima je baš u polufinalu odlučio postići prve i jedine reprezentativne golove u karijeri. "Da sam tada imao ovakvu pamet, sigurno bismo bili i svjetski i europski prvaci. Žal za time ostaje, no trenutno se najviše grizem zbog neodlaska na SP s BiH. Vjerojatno zato što je najsvježije."

Srbija je u Južnoj Africi skupini s Ganom, Njemačkom i Australijom. Što mogu orlovi? "Grupa je teška, a upozoravam vas da ni slučajno ne stanete na nagaznu minu koja nosi naziv Gana. S Nijemcima bi se trebali lako obračunati, od Srbije očekujem prvo mjesto u skupini. Antić si je plasmanom na SP na leđa natovario veliku hipoteku, no sada ju mora nositi do kraja. Uvjeren sam da ima ekipu za prvo mjesto, neka mu to bude poticaj."

Najveća ekipa na prostoru nekadašnje Jugoslavije? Dinamova generacije 1982, Partizanove bebe 1966, Zvezda iz Barija...? "Za mene dileme nema. Crvena Zvezda pravi je šampion, prvak svijeta. Ne krijem da sam Dinamovac i kao takav želim umrijeti, no ne mogu ne skinuti kapu i do poda se pokloniti toj generaciji. Najveća želja mi je naći se na Zvezdinoj klupi; za sada je neostvarena, ali još nisam gotov!"

Pitanje koje se najčešće provlači u medijima na ovdašnjim prostorima u zadnje vrijeme je hoće li ostati na kormilu BiH? "Odluku još nisam donio. Generacija igrača koju posjeduje BiH uistinu je vrhunska, no umoran sam i treba mi vremena da razmislim."

Zašto je nogometna situacija na ovim prostorima prepuna mafije, korupcije, kriminala? "Rat je najveća besmislica koju je čovjek 'izmislio', nadam se da su ljudi s naših prostora sada to shvatili. Alergičan sam i na kladionice, vlasti moraju iznaći načina da reguliraju takve anomalije koje kompromitiraju sport. Vjerujem da je rješenje toga problema jedna regionalna liga, no trenutna politička situacija nije najbolja i pogodna za ispunjenje toga cilja."

Kvartet Cerin, Kranjčar, Deverić, Mlinarić u haklu s Prosinečkim, Šukerom, Bokšićem i Bobanom. Tko bi pobijedio? "Prosinečki je najveći talent, ali on nije ostvario karijeru adekvatnu svom potencijalu. Imao je dosta ozljeda, no bio je jedan od najboljih igrača na svijetu."

Kako objašnjava činjenicu da ga u Beogradu vole i pozdravljaju, a u Zagrebu mu se viče "Ćiro, pederu"? "Ne razumijem tu anomaliju, nikako da konačno shvatim. To je jednostavno fenomen. Navest ću vam jedan primjer. Kada sam bio trener Zagreba s tribina su vikali 'Ćiro pederu'. Poslije toga viču ponovno 'Ćiro javi se'. Ja se javim, pomislim evo, pomirit ćemo se, kada će on meni 'Šta se javljaš pederu'."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.12.2009. u 11:49
    Snimat će se film o Ćiri, a glumit će ga Jim Carrey! Balkanski Andy Kaufman to zaslužuje!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.12.2009. u 11:05
    I jos u razgovoru za neku beogradsku televiziju(SOS kanala veceras u 21:15) izjavi da su igraci Jugoslavije zagrlili hrvatske igrace kad je nestala struja na Marakani. I da mi je najveca zelja da bude trener Zvezde. Fukara neopevana.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.12.2009. u 10:14
    Kako me ovaj nervira,ulizao bi se crnom vragu!
    Obrisan korisnik