Zimski sportovi

Može li Janka ponoviti triple?

Antonija Pavlić • petak, 11.12.2009.
Može li Janka ponoviti triple?
Foto: EPA

Karavana Svjetskog skijaškog kupa nakon turneje po Sjevernoj Americi ovoga se vikenda vraća europskim skijalištima. Trodnevni program ponovno će imati skijaši - u Val d'Isereu vozit će superkombinaciju, superG i veleslalom, dok će se skijašice u švedskom Areu vratiti tehničkim ispitima nakon kratkotrajnog "izleta" u brze discipline...

Najbolji svjetski skijaši vraćaju se u Europu nakon pretežno brzinskih ispita po SAD-u i Kanadi. Svjetski kup nastavlja se trodnevnim programom u francuskom Val d'Isereu, podno Savojskih Alpa vozit će se superkombinacija, superG i veleslalom.

Hrvatska će u ovome mondenom francuskom zimovalištu imati čak četiri predstavnika - Ivicu Kostelića, Natka Zrnčića-Dima, Dalibora Šamšala i Ivana Ratkića, s time da su dvojica prvospomenutih usprkos svim nedaćama s povredama u zadnje vrijeme i dalje u krugu glavnih favorita za postolja u superkombinaciji, odnosno slalomu.

Najvažnija vijest za ljubitelje skijanja u Lijepoj Našoj definitivno je poslovična sanacija leđa Ivice Kostelića. Profesor je propustio prošlotjedne utrke u Beaver Creeku nakon što su mu se na treningu ponovno ukočila leđa, te je gotovo pet dana proveo na rehabilitaciji u Zagrebu, Daruvarskim toplicama i Švicarskoj.

"Sigurno ću nastupiti u Val d'Isereu, na treninzima nisam imao nikakvih problema i vjerujem da su bolovi u leđima sada stvar prošlosti", poručio je Ivica iz Francuske dodavši: "Staza mi odgovara, tehnički je dosta zahtjevna, što znači da imam šanse za dobar rezultat."

Osim Ivice, veliku prigodu za još jedno vrhunsko ostvarenje imat će i mladi Natko Zrnčić-Dim, kojemu Val d'Isere tradicionalno odgovara. Prošle godine na stazi Face de Bellevarde osvojio je svjetsku broncu u superkombinaciji, a zajedno s Ivicom upisao se u povijest 3. veljače kada je Hrvatska po prvi puta na postolju u Svjetskom kupu imala dva predstavnika.

"Volim ovaj grad i mjesto, moj brat i otac često su znali dolaziti u Val d'Isere, a otac je bio ovdje i na dan kada sam se rodio. Možda i to nešto znači", pokušao je objasniti Prdek.

"Mnogi se skijaši žale na zahtjevnu i tešku stazu u Val d'Isereu, a posebno se te pritužbe mogu čuti ove godine. Istina je da će biti teško, snijega je na stazi sve manje i sigurno će biti 'valova', no nadam se da ću svoje vožnje uspjeti odraditi maksimalno."

Najveći kandidati za pobjede u Val d'Isereu uglavnom su isti. Prije svega treba apostrofirati odličnu formu mladog Švicarca Carla Janke, koji je protekli tjedan okončao s 300 osvojenih bodova; tu su i Benjamin Raich, Silvan Zurbriggen, Julien Lizeroux, zatim "brzinci" Didier Cuche, Didier Defago, Aksel Lund Svindal...

Nešto lakši program imat će, pak, skijašice koje će u švedskom Areu voziti 80. i 81. utrku u povijesti ovoga skijališta - veleslalom i slalom. Na scenu će tako ponovno stupiti skijašice s dotjeranom tehnikom, primjerice Kathrin Zettel, Marlies Schild i Šarka Zahrobska.

U krugu najboljih bit će i ostale odlične slalomašice, koje su bile u pogonu u Lake Louiseu protekloga tjedna - prije svega vodeće u poretku Svjetskog kupa Lindsey Vonn i Maria Riesch, zatim Anja Pärson, Tina Maze...

Veliki izostanak upriličit će Finkinja Tanja Poutiainen, braniteljica veleslalomskog Malog kristalnog globusa, koja se već nekoliko tjedana bori s bolovima u leđima, a zbog kojih je pod injekcijama vozila i već u Aspenu.

Hrvatsku će, kao i obično, predstavljati Ana Jelušić i Nika Fleiss, premda nastup potonje još uvijek nije siguran budući da ju posljednjih dana more slični problemi kao i Kostelića - uklještenje živca u leđima. Uz njih prigodu za solidan plasman u Švedskoj će tražiti i mlada Matea Ferk.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!