Zimski sportovi

Ghedina: "Navijam za vraćanje starih skija"

Antonija Pavlić • petak, 11.12.2009.
Ghedina: "Navijam za vraćanje starih skija"

Serija ozljeda u Svjetskome kupu ove sezone nagnala je proslavljenog talijanskog skijaša Kristiana Ghedinu da pokuša tome naći uzrok.

Proslavljeni negdašnji talijanski skijaš, specijalist za brze discipline (posebno spust), a sada vozač BMW-a u Formuli 3000 International Masters Kristian Ghedina pokušao je pronaći razlog seriji ozljeda u prvim utrkama Svjetskog kupa u svojoj kolumni za Eurosport.

"U zadnje se vrijeme u skijanju događa sve više ozljeda - John Kucera, TJ Lanning, Pierre-Emmanuel Dalcin, Jean Baptiste-Grange, Thomas Fanara, Denise Karbon... Što se događa? Trebamo li biti sigurniji?", počinje osvajač 13 utrka Svjetskoga kupa.

"Očito je da je do povećanja nesreća tijekom utrka dovela evolucija u proizvodnji skija. Zasjek na rubovima omogućava kratke zavoje, zbog čega se brzina okretanja dramatično povećala. Volio bih da se u svijetu skijanja učini mali tehnološki korak natrag, da se vrate 'stare' skije."

"Ipak, prije uvođenja nečega takvog moralo bi se ispitati skijaše, a vjerujem da većina njih ipak ne bi pristala na manje sofisticirane skije. Lijepo je skijati na novoj opremi, povećava se mogućnost dobrog nastupa, a većina bi to postavila ispred sigurnosti."

Sporedni krivci u cijeloj priči su i FIS, te organizatori utrka. "Kako bi maksimalno povećali zabavnost, napravili 'show' potrebno je samo riskirati. Ako povećate sigurnost, utrka više nije interesantna. Imajući sve to na umu, što treba napraviti? FIS-u to zasigurno neće biti lagana odluka", zaključuje Ghedina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!