Nogomet

Pismo Djedu Božićnjaku

Marin Vuković • srijeda, 23.12.2009.
Pismo Djedu Božićnjaku

Dragi Djede Božićnjače, moje ime je Frédéric. Imam 31 godinu i igram u prvom razredu engleskog nogometa. Oprosti što te gnjavim u ovo predbožićno doba, no htio bih ti ispričati svoju priču i zamoliti te za pomoć. Nadam se da ćeš svojim saonicama preletjeti i moj grad i da će jedan od poklona nositi i moje ime. Frédéric. Piquionne. S dva "n".

From: "Frédéric Piquionne"
To: "Djed Božićnjak"
Subject: Dragi Djede Mraze
Date: Subota, 28. Studeni 2009 23:40:12

Djede, bio sam dobar dječak. Premda me život nije mazio, uvijek sam poštivao starije, bio dobar prema trenerima i na vrijeme dolazio na treninge. Zato me još više čudi što u DESET godina svoje profesionalne karijere nisam uspio postići više od 61 pogotka. Ta onaj Cristiano Ronaldo u jednoj je prokletoj sezoni postigao čak 42, a čitavog se života ponaša kao budala!

Oprosti, djede, izgubio sam živce. Ponovno nisam postigao pogodak, a osjećao sam da će danas biti moj dan. Merde! Strah me i pomisliti što će o meni napisati onaj smrad iz Engleskog pacijenta. Moj klupski psiholog rekao je da ga ignoriram, ali onaj brojač nikad mu neću oprostiti. Nikad! Jedva čekam dan kada ću mu u ružnu hrvatsku facu viknuti: "Lilian Thuram!"

Još jednom se ispričavam, ne znam što mi je, mislim da polako gubim razum. Djede, za desetak je dana moj rođendan, bi li bilo previše da te tražim predujam i da u utakmici s Burnleyjem postignem pogodak?

Srdačan pozdrav iz Portsmoutha,
Frédéric


From: "Frédéric Piquionne"
To: "Djed Božićnjak"
Subject: Opet ja
Date: Subota, 5. Prosinac 2009 17:35

Dragi Djede Mraze, nadam se da me se sjećaš. Prije sedam dana poslao sam ti mail i tražio pogodak u utakmici protiv Burnleyja. Smatrao sam da ne tražim previše jer Burnley na gostovanjima ionako od svih prima pogotke. Od mene očito ne. Opet ćorak, a mislim da si me i krivo razumio. Ja sam tražio pogotke, ali svoje. Pa ne misliš valjda da sam tražio da onaj debil Aruna Dindane postigne pogodak. Taj ne zna ni trčati, a danas si mu dao čak i jedanaesterac, koji je promašio!

Oprosti, djede, opet sam pretjerao. Nervozan sam zbog rođendanske zabave na koju će doći cijela moja obitelj i svi će me pitati što je s pogocima. Ne znaš moga tatu, nije od onih kojima možeš nešto objasniti, a na lokalnoj tržnici u našoj rodnoj Novoj Kaledoniji i dalje čuva mjesto za mene. Kaže da je u životu uvijek dobro imati opcije.

Nemaš pojma koliko bi mi značilo da već u sljedećem kolu postignem jedan, a može i dva pogotka. Mislim da bih tako napokon uvjerio oca da u nogometu ima mjesta i za mene.

Unaprijed hvala,
Piqui


From: "Frédéric Piquionne"
To: "Djed Božićnjak"
Subject: Crvena budalo!
Date: Nedjelja, 13. Prosinac 2009 04:12

Debeli bradati stvore, mrzim te. Pa nije ti Younes Kaboul poslao pismo, nego ja, smrade božićni. Jel' ti to mene zafrkavaš, obrambeni igrač!? Dabogda ti saonicama pukao ovjes i jeleni polomili noge.

P.


From: "Frédéric Piquionne"
To: "Djed Mraz"
Subject: Molim te, oprosti!
Date: Nedjelja, 13. Prosinac 2009 15:58

Znam da će nakon mog sinoćnjeg ispada ovo pismo vjerojatno završiti u smeću, ali za slučaj da ga svejedno odlučiš pročitati, moram se pokušati ispričati. Oprosti mi, djede, bio sam mrtav pijan. Ponovno nisam postigao pogodak, premda sam svom ocu obećao najmanje dva.

Zamisli, nazvao me poslije utakmice i usporedio s Nikolom Kalinićem. Pukao sam. Posvađali smo se, a on je zaprijetio izbrisati me iz svoje oporuke ako se do kraja godine ne nacrtam na tržnici. Djede, nisam puno zaradio u životu, ta tržnica mogla bi biti sve što će mi ostati nakon nogometne karijere.

Počinjem sve više sumnjati u sebe, počinjem misliti da je moj otac bio u pravu. Dosad sam mogao biti poslovođa, a ja se povlačim po Saint Etienneu, Monacu, Lyonu, Portsmouthu, prvim razredima francuskog i engleskog nogometa. Dovraga, znaš li kako je to probuditi se usred noći i u znoju povikati: "Pa ja ni s Kranjčarom u momčadi nisam postigao pogodak!"

Djede, stiže Božić, blagdansko je doba darivanja. Sa svih strana čuju se zvončići, grad obasjavaju milijuni lampica, a ja nestajem i venem kao talentirani nogometaši po dolasku u Hajduk. Učini nešto, pomozi, spasi me, bojim se, hladno mi je, a mogao bih nešto i pojesti. Ove tablete izgledaju tako fino...

Tvoj najveći fan,
Frédéric


From: "Djed Božićnjak"
To: "Frédéric Piquionne"
Subject: Re: Molim te, oprosti!
Date: Subota, 19. Prosinac 2009 16:00

Dragi Frédériče, evo ti:

A sad me ostavi na miru, budalo francuska, zbog tebe i Dimitriosa Papadopoulosa kasnit će Božić!

Djed B.

Što se to događa?

Frédéric Piquionne postigao dva pogotka, Manchester United poražen s 3:0, Liverpool izgubio od Portsmoutha i pao na osmo mjesto, Chelsea više ne izgleda moćno, Arsenal ne može svladati Burnley, Aston Villa u borbi za naslov, Djed Božićnjak kasni... doista, što se događa u Premier ligi?

Donedavno rezervirano za "veliku četvorku", a posljednjih godina i za "veliku dvojku", englesko je prvenstvo odjednom postalo ravnopravna utrka u kojoj se čak pet klubova u ovom trenutku bori za naslov. Što nas tek čeka tijekom tradicionalno nogometom bogatih božićnih blagdana, možemo samo pretpostavljati.

Alex Ferguson je u kroničnom nedostatku obrambenih igrača za susret s Fulhamom odlučio kopirati Ćiru Blaževića, pa je u posljednju liniju svoje momčadi prvi put nakon Drugog svjetskog rata postavio trojicu igrača. Problem je bio što su dvojica od te trojice bili veznjaci Darren Fletcher i Michael Carrick.

Rezultat znate, posvemašnji kaos u Unitedovoj obrani, tri pogotka u mreži (a moglo je i više) i peti poraz aktualnog prvaka u dosadašnjem tijeku prvenstva, što je već sada za jedan više od ukupnog broja poraza na kraju prošle sezone. Unitedova je sreća što niti ostali klubovi ne briljiraju, ove sezone nitko nije nedodirljiv i baš zato prvenstvo bi moglo biti neizvjesno do samoga kraja.

Neizvjesno je i pored rijeke Mersey, gdje su navijači Liverpoola pred jednako bolnom dvojbom: ići na utakmicu ili provesti poslijepodne zabijajući si prst u oko. Liverpool rjeđe pobjeđuje nego što gubi utakmice, a ovog su vikenda ostvarili još jedan podvig i izgubili od Portsmoutha.

Red je da takav podvig nagradim i šaljivim videom koji je načinjen povodom njihova nedavnog poraza od Arsenala i još jednom kobne uloge Andreja Aršavina. Za sve vas koji ste fanovi filmske sage "Povratak u budućnost", sljedeći će video biti vrlo smiješan. Svima ostalima ispričavam se na smetnji.

Šalu na stranu, imam dojam da se Rafa Benitez sve više gubi, proteklog je tjedna zajamčio plasman među prve četiri momčadi lige, a u ovom trenutku taj cilj izgleda iznimno daleko. Bill Shankly okreće se u grobu, ovo nije Liverpool čije je ime stvarao, a Benitez već odavno troši i posljednje zalihe strpljenja američkih vlasnika kluba.

Puno manje strpljenja imao je šeik Mansour, bogati vlasnik Manchester Cityja, koji je ovog vikenda brzo i efikasno smijenio Marka Hughesa, premda je njegov klub upisao pobjedu nad Sunderlandom. Samo dva sata nakon utakmice Hughesov je ured na Eastlandsu preuzeo Roberto Mancini, pa sada ManCini vodi ManCity.

Hoće li bivši trener Intera imati više sreće sa Cityjevim troublemakerima na koje je Hughes potrošio 200 milijuna funti i već u prvoj sezoni morao ciljati na sam vrh? Čisto sumnjam, no arapske multimilijardere za to nije briga. Dok su na televiziji gledali kako Manchester United i Barcelona podižu trofeje, poželjeli su i oni postati dijelom toga svijeta.

Gomilom novca zasuli su one koji su ih bili spremni primiti, no nisu računali na činjenicu da se radi o problematičnim igračima, koji su često bili sjeme razdora u svlačionici. Craig Bellamy? Tučnjava golf palicom u Liverpoolu. Emmanuel Adebayor? Netrpeljivost s navijačima Arsenala zbog nelojalnosti prema klubu. Gareth Barry? Omražen u Birminghamu, sukob s trenerom jer mu nije dopustio prelazak u Liverpool.

Hoćete još? Robinho? Razmažena brazilska zvijezda kojoj je trava uvijek zelenija negdje drugdje. Joleon Lescott? Sukob s Davidom Moyesom i vjerojatno namjerno tankiranje utakmice da bi klub natjerao na prodaju. Dodajte svemu tome i nestrpljivost vlasnika te samim time nemogućnost postojanja bilo kakvog kontinuiteta i shvatit ćete da novac zaista ne može kupiti sve.

Ali može kupiti Johna Terryja, ako ćemo vjerovati tabloidu News of the World! Koliko je financijska situacija ozbiljna čak i u najjačim klubovima Premier lige, govori i podatak da je spomenuti tabloid uhvatio Chelseajeva kapetana u primanju mita. Jedan od najbolje plaćenih nogometaša Premier lige polakomio se za ponuđenih mu 10.000 funti i pristao undercover novinara provesti u obilazak stadiona Stamford Bridge.

Eto ideje igračima Portsmoutha, koji ponovno ne primaju plaću. Dolaze blagdani, valja napuniti hladnjak i djevojkama kupiti poklone prije nego ih odluče zamijeniti nogometašem čiji bankovni račun ima redovit priljev sredstava. U cijeloj priči ima samo jedan problem, ne znam tko bi ponudio 10.000 funti za obilazak Fratton Parka.

Pogodak tjedna? Stiže, samo što nije! Ovog tjedna odlazi u ruke Jamesa Milnera koji je ovim spektakularnim udarcem osigurao pobjedu Aston Ville nad Sunderlandom. Čestitamo sretnom Jamesu, a svima ostalima više sreće idući put.

Engleska pacijentica #6

Slika 1 od 1.

Ako vam kažem da se djevojka sa slike desno nekad zvala Danielle Bux, a da sada s ponosom nosi ime Danielle Lineker, vjerojatno će mnogima postati jasno s kojim se to (bivšim) nogometašem spetljala naša šesta po redu kandidatkinja za Englesku pacijenticu.

30-godišnja Danielle svoju je karijeru počela kao stjuardesa ili, kako je to već danas moderno i politički korektno, domaćica leta. Ubrzo je shvatila da je na zemlji bolja ekipa nego u zraku, pa je postala model za donje rublje, osvojivši nekoliko naslovnica poznatih časopisa.

Svoje prve nogometne korake napravila je s bivšim igračem Coventrya Adamom Willisom, s njim dobila i dijete, no nakon Willisove ozljede i prekida karijere Danielle ga je napustila i potražila sreću negdje drugdje. U rujnu 2007. godine upoznala je bivšeg engleskog reprezentativca Garyja Linekera, inače samo 19 godina starijeg od nje, kod kojeg mu ne smeta već odavno završena karijera.

Godinu dana kasnije objavili su zaruke, a u rujnu 2009. rekli sudbonosno "da" negdje u romantičnoj Italiji. Danielle se osim fotografiranjem u donjem rublju bavi i televizijskim poslom, a da ne ispadne da je sve u njenom životu baš kako treba, spomenut ću da je njena majka jednom uhićena zbog provale.

Priroda uzvraća udarac

Znao sam da će Kai Wayne Rooney, ime koje je napadač Manchester Uniteda smislio zajedno sa svojom suprugom Colleen i zatim ga nadjenuo vlastitom sinu, kad-tad uzvratiti udarac, bilo je to neizbježno. Roditelji Unitedove zvijezde vjerojatno su zauvijek požalili što su svoga sina i njegovu suprugu udomili nakon rođenja njihova unuka jer sada moraju snositi posljedice.

Kakve posljedice, pitate se? Wayne i Colleen su nakon Kaijeva rođenja tri tjedna proveli u domu Wayneovih roditelja i tom su prilikom odlučili da bi bila dobra ideja obiteljskog papagaja naučiti da izgovori ime najnovijeg člana obitelji. Danima su golemoj ptici ponavljali riječi "Kai Wayne Rooney" dok ih ova napokon nije naučila, no sada je problem što ih ne prestaje izgovarati!

"Ispočetka je bilo smiješno, kad god bi vidio dijete, papagaj bi počeo vikati njegovo ime", časopisu The Sun otkrio je obiteljski prijatelj Rooneyjevih. "Sad je pomalo svima već dosta. Dva mjeseca kasnije, prokleta ptica još uvijek nije zašutjela." Prema njegovim riječima, papagaj čitavog dana iz sveg glasa ponavlja jedne te iste riječi i zasad još nitko nije našao načina da ga u tome zaustavi.

Priroda se ponekad zaista voli igrati, zar ne?

Vrijeme je za zabavu... ili nije?

Robbie Keane još nije otišao, a kad će - ne znamo. Epilog je to priče koja je zaokupila pozornost engleske javnosti proteklog tjedna, a u centru pozornosti bio je kapetan Tottenhama i glavni organizator božićne zabave za 16 igrača Spursa koju nije odobrio Harry Redknapp.

Menadžer Tottenhama nedavno je izjavio kako igračima ne savjetuje organizaciju bilo kakve zabave jer se u takvim prigodama od ljudi očekuju samo dvije stvari: 1) da se napiju i 2) da od sebe naprave budale. Ne pridajući previše važnosti Redknappovom upozorenju Keane je organizirao zabavu i od igrača prikupio potreban novac, a zatim se većina njih, osim nekolicine, zaputila u Dublin i dobro se zabavila.

Na njihovu nesreću, zabava se dogodila samo nekoliko dana prije poraza od Wolverhamptona, a nakon što je priča dospjela u javnost klub je odlučio interno riješiti čitav problem. "Bila je to pogreška i klub će se njome pozabaviti, najoštrije moguće", rekao je Redknapp. "Odradit ćemo to interno, unutar kluba, vjerujte mi da hoćemo."

Plamen je privremeno ugašen tako što je igračima naređeno da određenu svotu novca uplate u dobrotvorne svrhe, no po svemu sudeći to nije kraj priče. Robbie Keane zbog ove bi avanture mogao biti prisiljen već u siječnju potražiti novi klub. Iskreno se nadam da je zabava bila vrijedna takvog ishoda te da su se igrači zabavili barem upola dobro kao Peter Crouch i Jonathan Woodgate na priloženoj slici.

Slika 2 od 2.


Došlo je vrijeme da se pozdravim s vama i poželim vam sretan Božić i ugodne blagdane. Provedite ih u krugu obitelji i prijatelja, uz nezaobilaznu Premier ligu koja nam ponovno priprema bogat raspored i čak dva prvenstvena kola do sljedećeg izdanja Engleskog pacijenta.

Ostavljam vas uz šaljivu preradu poznate humanitarne pjesme, kojom se u blagdansko doba ove teške godine želi pomoći upravo Portsmothu. Stoga zapjevajmo svi: "Don't beat Portsmouth, let them know it's Christmas time". Prvu donaciju već je "uplatio" Liverpool.

Premier liga

1Manchester City 614:6+814
2Arsenal 612:5+714
3Chelsea 615:7+813
4Liverpool 510:1+912
5Aston Villa 510:7+312
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Brighton & Hove 610:8+29
9Nottingham Forest 66:5+19
10Tottenham 59:5+47
11Manchester United 55:507
12Brentford 68:10-27
13Bournemouth 55:8-35
14West Ham  66:10-45
15Everton 67:15-84
16Leicester City 68:12-43
17Crystal Palace 65:9-43
18Ipswich 53:8-53
19Southampton 52:9-71
20Wolverhampton 55:14-91

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Premier liga

1Manchester City 614:6+814
2Arsenal 612:5+714
3Chelsea 615:7+813
4Liverpool 510:1+912
5Aston Villa 510:7+312
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Brighton & Hove 610:8+29
9Nottingham Forest 66:5+19
10Tottenham 59:5+47
11Manchester United 55:507
12Brentford 68:10-27
13Bournemouth 55:8-35
14West Ham  66:10-45
15Everton 67:15-84
16Leicester City 68:12-43
17Crystal Palace 65:9-43
18Ipswich 53:8-53
19Southampton 52:9-71
20Wolverhampton 55:14-91

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.12.2009. u 14:51
    Jadni poštar, al se nanosao pošte od Piquija za Djeda :P Marine, šta bi ti da nema njega... Još kad Portsmouth proradi, pa pobijede i ManUtd, kolumna će ti procvjetati hehehehe P.S. Svaka čast za Arshavinov video... :)
    Obrisan korisnik
  • cuky_vk24.12.2009. u 11:41
    Zakon!
    cuky_vk
  • Obrisan korisnik24.12.2009. u 01:26
    prva liga! Piqui je živ, i jači nego ikad.
    Obrisan korisnik
  • jazzwa24.12.2009. u 00:08
    MAESTRALNO!!
    jazzwa
  • danchy23.12.2009. u 21:28
    super članak
    danchy