Nogomet

Kup Uefe: Liverpool senzacionalno u Rimu

Tomislav Pacak • petak, 16.02.2001.

Najjači susret osmine finala Kupa UEFA privukao je na tribine Olimpijskog stadiona u Rimu 80-ak tisuća navijača, od kojih je većina (navijači Rome) očekivala još jedan uvjerljiv nastup vodeće momčadi Serie A, iako oslabljene neigranjem ponajboljeg igrača Francesca Tottija. Liverpool je u grad u kojem je osvojio dvije titule europskih prvaka došao bez glavnih poluga u sredini terena, Stevena Gerrarda i našeg Igora Bišćana (ne može nastupati jer je već igrao u Kupu UEFA u dresu Dinama ove sezone), te Houllierove uzdanice u vršku napada Emilea Heskeya.

Fabio Capello je utakmicu započeo s Batistutom na klupi, očekujući ne tako tešku utakmicu i čuvajući svog najboljeg strijelca za nove ispite u talijanskoj ligi, a kasnije se taj rizik pokazao u najmanju ruku neprofitabilnim. Nakon lagane dominacije Rome u prvom poluvremenu, ali bez izrazitih prigoda, najveća zvijezda Liverpoola, napadač Michael Owen je u 46. minuti preciznim udarcem, koji je vratar Antonioli imao na ruci, zaledio Olimpijski stadion, da bi u 72. minuti glavom osigurao Liverpoolu sjajan rezultat u prvoj utakmici, i velike šanse da se probiju među 8 najboljih momčadi u ovogodišnjem Kupu UEFA-e.

Kao i Bišćan, Nenad Bjelica je zbog igara za Osijek morao gledati nastup Kaiserslauterna u Pragu s tribina. U utakmici Bjeličinog novog kluba i momčadi koja je izbacila Osijek, Slavia je nadigrala carski klub, pogotovo u prvom poluvremenu kada su agresivnom igrom potpuno iznenadili igrače trenera Andreasa Brehmea. Loša sreća, briljantne obrane Georga Kocha i njemačka upornost spriječili su Čehe da u prvom susretu ostvare prednost koja bi im značila mirniji uzvrat. U igri Kaiserslauterna osjetio se nedostatak hrvatskog reprezentativca, te ozlijeđenog francuskog playmakera Djorkaeffa, jer se njemačka momcad i nije mogla pohvaliti maštovitom igrom u napadu. U 28. minuti Ludek Zelenka je čak i zatresao mrežu Kocha, no pomoćni sudac je odsvirao zaleđe, tako da nije bilo ništa od slavlja Slavije. Trener domaće momčadi, Karel Jarolim je logično poslije utakmice bio nezadovoljan završnim rezultatom, komentiravši: " Zaslužili smo pobijediti zbog igre i stila s kojim smo igrali, pogotovo u prvom poluvremenu kada smo igrali zaista agresivno."

Uzbudljivu utakmicu odigrali su u Vitoriji domaći Alaves te milanski Inter. Nakon što su malo prije poluvremena Španjolci poveli pogotkom Javia Morena, Inter je u drugom poluvremenu s dva pogotka Urugvajca Recobe i jednim Vierija preokrenuo rezultat u svoju korist, i sve je izgledalo odlično za Tardellijev tim samo 20 minuta prije kraja. Tada su Tellez i Alonso zabili za CD Alaves, učinivši tako uzvrat na San Siru malo više zanimljivim. Naš reprezentativac Dario Šimić odigrao je solidno cijelu utakmicu za Inter, dok je Jurica Vučko nastup svog kluba pratio s klupe, na kojoj se nije moglo vidjeti moguće Hajdukovo pojačanje Vlatka Đolongu.

U još jednom super jakom susretu, PSV je u Eindhovenu svladao talijansku Parmu sa 2-1. Nizozemci su kvalitetnom pas-igrom dominirali cijeli susret, i zasluženo poveli u 16. minuti golom veznjaka Andrea Ooijera. Neočekivano, u 67. minuti Mboma je iskoristio nepažnju nizozemske obrane zabivši zgoditak, koji je u gostima uvijek vrlo važan. Tada je momčad Erica Geretsa odličnom (i odlučnom) igrom pritisnula Talijane, te do pobjedničkog pogotka došla u 73. minuti zahvaljujući Dancu Dennisu Rommedahlu, pa putuje u Parmu sa solidnim rezultatom i spoznajom da mogu igrati protiv momčadi Renza Ulivierija.

AEK je na domaćem terenu potpomognut uvijek bučnim Grcima pritisnuo Barcelonu u prvom poluvremenu, no s vremenom su Katalonci uspostavili svoju pas-igru, te golom Luisa Enriquea pred kraj prvog poluvremena utišali publiku. Taj pogodak kao da je ispuhao atensku momčad, koja se do kraja utakmice nije uspjela oporaviti, tako da španjolski gigant s dobrim rezultatom očekuje uzvratni susret koji se za tjedan dana igra na Camp Nou.

Iako su već u drugoj minuti poveli golom Liliana Laslandesa, igrači Bordeuxa su potpuno podbacili u susretu protiv Raya Vallecana, koji će na uzvrat u Francusku otići s velikom prednošću od 4-1. Nakon Laslandesovog gola, De Quintana je izjednačio u dvadesetoj minuti, dok su Francuze u drugom poluvremenu potopili Bolić, Quevedo i Michel zabivši konačan udarac u devedesetoj minuti.

Još jedan španjoski klub koji je zabilježio uspjeh u prvoj utakmici je Celta, koja se u Vigo vraća s dobrim 0-0 rezultatom iz Stuttgarta. Kad se zna da je Celta dominirala i bila bolja većim dijelom utakmice, Španjolci i nisu na kraju bili toliko sretni takvim završetkom, Nijemcima je nadu u prolazak zadržao vratar Hildebrand sjajnim obranama Mostovoju i društvu. Naš Zvonimir Soldo je odigrao cijelu utakmicu, i po običaju bio jedan od boljih u redovima Stuttgarta.

U još jednom susretu momčadi koje igraju izvrsno u svojim prvenstvima, Porto je na domaćem terenu sa 3-1 bio uspješniji od Nantesa. Poveli su Francuzi pogotkom Ahamade u 15. minuti, no već u 18. Esquerdinha je iz jedanaesterca svladao Landraua za izjednačenje. Pritisak Portugalaca u drugom poluvremenu urodio je nes(p)retnim autogolom braniča Gilleta, dok je Secretario u 86. minuti donio Portu prilično dobar rezultat uoči uzvrata protiv žuto-zelenih. Bivši Dinamovac Silvio Marić je u devedesetoj minuti zamijenio Ljubinka Drulovića, i tako barem jednom minutom sudjelovao u uspjehu Porta.

Rezultati: AEK - Barcelona 0:1; CD Alaves - Inter Milan 3:3; PSV - Parma 2:1; Slavija Prag - Kaiserslautern 0:0; Stuttgart - Celta Vigo 0:0; Rayo Vallecano - Bordeaux 4:1; AS Roma - FC Liverpool 0:2; FC Porto - FC Nantes Atlantique 3-1

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!